Múzeumok Őszi Fesztiválja
2018. 10. 06. 10:00

 

 

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2018

SZENZÁCIÓS ÖRÖKSÉGÜNK!

 

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban ehhez is kapcsolódni kíván. A fesztivál arra fekteti idén a hangsúlyt, hogy a programban résztvevő intézmények hiteles választ adjanak a kérdésre: milyen speciális élményekkel lehet elősegíteni a minőségi szabadidő családi körben és múzeumi környezetben való eltöltését. Fontos cél, hogy a rendezvények hozzájáruljanak a meglazult családi kötelékek megerősítéséhez, a szülői minták formálása révén pedig a múzeumi szocializációhoz.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül a Duna Múzeum SKUBIZZ VELÜNK! eseménye játékos kedvű családok számára kínál vidám programot 2018. október 6-án 10-14 óráig. A SKUBI egy mini kiállítótér, amiben bárki elkészítheti alkotását: a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van. A városban elhelyezett SKUBI dobozok adják meg a városi séta keretét.

 

SKUBIZZ VELÜNK!

A tervezett program a Duna Múzeumban kezdődik, az érdeklődők "Dunai emlékem", illetve "Esztergom és a Duna" címmel megfesthetik Skubi képeiket. Ezek közül a rendezvényt követően a legérdekesebb, legtalálóbb kreatív alkotások bekerülnek a város több pontján elhelyezett SKUBI dobozba, így osztva meg alkotásukat a járókelőkkel. Látványtárunk is nyitva áll ezen a napon, ahol a muzeológus avatja be az érdeklődőket a vízügy történetének rejtelmeibe, valamint a műemlék épületről is érdekes adatokkal szolgál majd. A családok megkapják a sétáló füzetet, amellyel nyakukba veszik a várost, megkeresik a SKUBI dobozokat és az azok mellett található feladványokat, rejtélyeket megfejtik. Az 5 állomáson egyebek közt műemlékház lábazatán nyomozhatnak őstengeri maradványok után, Nepomuki Szent János tetteivel ismerkedhetnek, dunai csigákat, kagylókat azonosíthatnak, egy működő vízikeréknél vízügyes rejtvényt oldhatnak meg, és méltón megemlékezünk az aradi vértanúkról is a róluk elnevezett téren. Visszatérve a múzeumba a helyes megoldásokat emléklappal jutalmazzuk. Az ingyenes programra szeretettel várjuk az érdeklődőket. Helyszín: Duna Múzeum, Esztergom, Kölcsey utca 2.

 

 

KUTASS, FOTÓZZ, SEGÍTS!

A SKUBIZZ VELÜNK program kiegészül egy kis fotózással: a Duna Múzeum segítséget vár kedvelőitől. Régen frissült az esztergomi árvíz táblákról készült fotógaléria, ezért most arra kérjük az érdeklődőket, keressék meg a városban a táblákat, fotózzák le és küldjék el a képeket az info@dunamuzeum.hu e-mail címre 2018. október 6. 18 óráig. A beküldők között kis jutalmat sorsolunk ki.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának része a Tanárok Éjszakája elnevezésű szakmai program, melynek idén a Keresztény Múzeum ad otthont. Az Őszi fesztivál keretében kerül sor két szakmai programra is. Egyik a ,,Múzeumok Pedagógusokért'' című országos bemutatókörút esztergomi rendezvényére. Az eseményen bemutatjuk, hogy a Skanzen Oktatási Központja /MOKK/ és a muzeális intézmények milyen fejlesztésekkel támogatják a pedagógusok munkáját, kiemelten a megújult múzeumpedagógiai adatbázist.

A másik a városban már hagyományosnak számító Tanárok Éjszakája 2018. október 8-án. Célja, hogy a város múzeumai múzeumpedagógiai börze keretében bemutassák legfrissebb programajánlatukat és személyes kapcsolatokat alakítsanak ki az érdeklődő általános és középiskolai tanárokkal. Megismerjük egymás munkáját és erősítsük a múzeumi együttműködést.

Honlap: www.dunamuzeum.hu

E-mail: info@dunamuzeum.hu

 

Esztergom, 2018. szept.-18.

 

Etter Viktória

Kommunikációs referens

Duna Múzeum

e-mail: etter.viktoria@dunamuzeum.hu