Történelmi séta Esztergomban a Széchényi téren

Történelmi séta Esztergomban a Széchényi téren

2010. 04. 22. 10:08

2010. 04. 22. 15:25

Remek ötlet volt a képek elkészítése és a hozzájuk fűzött leírások, tetszik.

Viszonylag ritkán járok a térre, de úgy gondoltam, hogy ezek a bódék csupán ideiglenes szerepet töltenek be a tér életében. Ezért aztán semmi gondom nem volt velük, nem értettem egyet azokkal, akik élesen kritizálták a kinézetük miatt. Bécsben az adventi vásáron (vagy akár Bp-en a Vörösmarty téren) is hasonló bódékat állítottak fel. Igen ám, de azokat az esemény elmúltával elviszik. Valahogy ezt vártam volna Esztergom esetében is... :(

Nem mondom, hogy nagyon tetszik a felújított főterünk, de magam azt el tudtam fogadni olyannak, amilyen, néhány kivételtől eltekintve (a rendkívül kevés és számomra elavult formatervű pad, a kagylós szökőkút, és a még mindig mozgó ám igen drága kövezet). Valóban sivár kőtengernek tűnhetett, azonban üresen személve van még egy-két világhírű tér, ami önmagában ugyanilyen sivár kőtenger benyomását keltheti. Ilyen pl. a Szent-Márk tér Velencében, vagy a kis cseh városka, Telc világhírű főtere. Ezeknek a tereknek a lényegét az adja, hogy olyan a környező homlokzatok építészeti és műemléki gazdagsága, amelyet talán éppenhogy kiemel egy viszonylag struktúrálatlan alap. És tényleg működik a dolog, aminek ellenpéldáját talán pont ez a fotósorozat mutatja be. Talán mi, helyiek már annyira oda sem figyelünk, hogy bizony az évek során fel lett újítva számos műemléki homlokzat, melyek látványa valóban úgy lett teljes, hogy nem parkoló autók között állva kellett szemlélődni.

Eddig tehát (az észrevételeim mellett) úgy voltam, hogy örültem a város térmegújító munkálatainak.

Aztán valami miatt (talán a rengeteg kritikai észrevétel, t.i. "sivár kőtenger", semmi élet, vagy tényleg ez lehetett az eredeti terv?) idekerültek a bódék, meg a színpad. És ami a baj, hogy itt is maradtak... Ezzel aztán kialakult egy olyan hibrid, vagy összvér (esetleg mutánsnak is nevezhetném) látvány, amit már végképp nem tudok hova tenni. :( Ez a jelenlegi "felépítmény-halom" ugyanis talán sokkal jobban illett volna egy egyszerű aszfaltozott valamire. Ezért igazán nem kellett volna ennyit fáradozni azon, hogy ilyen csilli-villi egy milliárd forintos főterünk legyen!! Szép szimmetrikusan, amorf, poligonszerű zöld mezők, benne víz, virággal körberakva, háttérben a Városháza - olyan jó látvány lehetne... Helyette egy undorító (erre más szót nem tudok, elnézést) sárga fóliával védett ideiglenes színpad feszít ott, kitakarva azt a látványt, amin egy tervező valószínűleg sokat dolgozhatott.

Drága városvezetők, kedves illetékesek! Mi lett volna, ha időben, a tervezés előtt eldöntitek, hogy mégis milyen funkciót szántok a város főterének?? Ugye nem kell itt senkinek sem azt hinnie, hogy ezt valaki tényleg ilyennek találta ki??

2010. 04. 22. 13:36

A zsák megtalálta foltját,

Meggyes Tamás rátalált Zimon Andrea irodavezetőnőre - Városszépészeti Iroda.

Andrea! Ennyi szépérzéked van nő létedre?

Törölt felhasználó #43

2010. 04. 22. 10:16

Egy kedves olvasónk kért meg, hogy tegyem fel képeit a szeretgomra. A fotókhoz a következő szöveget mellékelte:


Az évente idelátogató és az esztergomi főtér XVIII- XIX. sz.-i építészeti hangulatát kereső turistáknak nagy élményben van részük!

A várt és remélt, barokk, rokokó, klasszicista, vagy éppen a copf stílus helyett, ma az uralkodó építészeti stílus, a 2009-ben MT-ZA által, a város adófizető polgárainak pénzén megvalósított, az építészeti értékeket romboló bódé-város lehangoló látványa fogadja az idezarándokolt turistát.

Legyünk idegenvezetői a KEDVES VENDÉGEKNEK!!!

Látta ezt a Kulturális Örökségi Hivatal?
Mit szól ehhez a Műemlékvédelem?
Mikor látható a Széchényi tér abban az egységes szépségében ahogy az 1800-as évek végén kialakult?