Bagoly, aki kiesett

Bagoly, aki kiesett

2012. 05. 22. 19:19

Mindíg azt gondoltam, hogy a baglyok az erdőben élnek, messzire elkerülve az embereket.

Hát nem. Esztergomban, az Aranyhegyi út felett, még a kertes részen, ott gubbasztott a földön ez a bagolyfi/leány. Közeledésre nem reagált, nem menekült, csak ült és nézett. A közelben fészek nem látszódott, ahová vissza lehetett volna tenni, azonban a közelben legalább 6 macska van.

Elvittük és etettük nyers csirke hússal, de tudtuk, ennél változatosabb kajára van szüksége, ráadáasul a lakásban tartott macskák is "érdeklődéssel" szemlélték a macskaketrecben tartott lelencet. Tudtuk, hogy ez így nem lesz jó, ezért a szeretgom "Témába vágó" rovatában kértünk segítséget, hátha van olyan fórumozó, aki ért a baglyokhoz, esetleg be is fogadná felnevelésre és szabadon engedésre. A Fővárosi Állatkertnél is érdeklődtünk, örömmel fogadták volna.

Végül a a Magyar Madárvédők Egyesülete, Kom.-Eszt. m-i szervezeténél kaptam segítséget, Piliscsabáról jöttek. A lelencről első ránézésre megállapították, hogy erdei fülesbagoly, és hogy nem sérült, egészséges. Ekkorra már azért felerősödött, és bizony védekezett és csípett a maga nem fájdalmas kölyök módján. Hosszasan keresték a fészket, szerintük szarkafészket érdemes ilyenkor keresgélni, mert odu azért nem nagyon van. Mivel nem találták, elvitték Piliscsabára, meggyűrűzik, és megpróbálják visszajuttatni természetes környezetébe.

A képeket nézve talán furcsának tűnik a merev nézése, de ez azért van, mint utólag megtudtam, mert nem képesek mozgatni a szemgolyójukat. Ellenben a fejüket akár 360 fokban képesek elfordítani.

Védett madár, eszmei értéke 50.000 Ft.

2012. 06. 15. 0:43

Igen, itt az Irinyi-Aranyhegyi környékén szoktunk hallani baglyot néha esténként. Egyszer meg is találtam a hangforrást, akkor épp a Semmelweis utca egy nagy, ha jól emlékszem juharfájának felső részén ült. Lehet, hogy a fióka is tőlük származott.

Köszi, hogy megosztod élményeidet, no meg hogy nem hagytad ott az utcán. Jó az ilyeneket olvasni.

2012. 06. 11. 17:32

Újabb hír.

Pilisszántón találtak fiókás bagolyfészket, az eszetrgomi lelencet berakták közéjük. Állítólag (én is így gondolom), ez a legjobb megoldás.

2012. 05. 28. 17:17

Az albumot kiegészítettem a történtekkel, eddig így kerek az egész.

Újabb híreket, ha lesz, közlöm.

2012. 05. 27. 20:19

Ez a bagoly jó helyre esett!Kacsintás

Iridium

2012. 05. 24. 10:03

Nagyon jó!