Kolping ház és sporttelep - 2009. májusa

Kolping ház és sporttelep - 2009. májusa

2009. 11. 15. 9:12

Pusztulásra ítélve?

Bontásra ítélve?

Kapcsolódó fórum: Pusztuló értékeink

Eredeti méret

2010. 12. 13. 19:29

Ünnepélyesen átadta az egykori úttörőházból felújított klubházát és a Rugby Club Hotelt az Esztergomi Vitézek Suzuki Rugby SE múlt szerdán délután. A rögbisek szerint ezzel teljesült számukra egy álom, amely meghatározza az egyesület jövőjét. - írja a december 11-i Hídlap, melynek olvastán az egyik szemem nevet, a másik meg sír.

Az egyik nevet, mert ezzel megmenekült az enyészettől az épületkomplexum és a sporttelep, amely sok hasznos és értékes funkciót fog betölteni.

A másik viszont sír, mert - számomra legalábbis - a mai napig felfoghatatlan, hogy miért nem fértek ott el - legalább a néhai csónakházban - a vízicserkészek! A néhai csónakházban, amelyben most egy kocsmát - na jó, nevezzük klubháznak vagy pub-nak, ahogy manapság hívják, de attól az még az, ami - üzemeltetnek.

Sír azért is, mert amikor 2009-ben szinte az egyik napról a másikra embertelen módon kiebrudalta onnan az akkori városvezetés a cserkészeket, a képviselő urak közül sem Kolumbán György - aki pedig az 1989. február 22-én újjáalakult 14-es Holló Cserkészcsapat csapatparancsnoka volt -, sem Eck Alajos - aki szintén ott bábáskodott az újjáalakulás körül - nem emelte fel a szavát, hanem némán asszisztált a vizesek ellehetetlenítéséhez. Büszkék lehetnek magukra!

Egy 2008-as kép a csónakházból és egy 2009-ben, a kiürítés után készült (forrás: vizicserkesz.sk):

 

Eredeti méret

2010. 03. 08. 19:38

Elkezdődött a csónakház és a mellette lévő két helyiség felújítása. Ez jó hír. Az már viszont nem annyira - ha igaz -, hogy a rögbisek kapták azt meg. Nem velük van bajom, de úgy tudom, nekik van a szigeten telephelyük.

A vizicserkészek viszont bajban vannak, legalábbis 2009. november 2-án többek között ez a segélykiáltás jelent meg az esztergom.hu-n:

Néhány napja derült ki, hogy elveszítjük csónakházunkat is. A 90-es évek közepén a Kolping Egyesülettől került hozzánk használatra a régi 14-es Holló csónakház. Most úgy tűnik, a városnak tervei vannak a területtel, ezért nekünk is menni kell. Az ott tárolt kb. 30 vízi jármű elhelyezését az Esztergom Mahart Kft. vezetésének köszönhetően, ideiglenesen az ő raktárukban sikerült megoldani. Ez most óriási segítség, de végleges bázisra lenne szükségünk.

Nem tudom, hogy azóta rendeződött-e a helyzetük, de az teljesen érthetetlen, hogy egy csónakházból kirakják a vizicserkészeket azért, hogy később azt egy nem vízhez kötődő sportág művelőnek adják.

Szeretgomozó képviselő urak, mit lehet tudni a miértekről és hogyanokról?

2009. 11. 17. 9:48

Próbáljuk meg optimistán felfogni a helyzetet:

a következő városvezetés egy szép, zöldmezős beruházásként építhei fel az 1000 éves Esztergomot, mentesülve a sok nyűgtől, amit a műemlékek védelme, fenntartása okozhat.

Valljuk be, senki sem vállalta volna magára ezt a csúnya, népszerűtlen de az utókor szempontjából rendkívül gazdaságos megoldást.

 

Vagy nem? Kacsintás

2009. 11. 17. 8:13

 Feltehetőleg az ebek harmincadjára bontásra ítélték az épületet, ezért most már a cserkészeket is kirakták. Kérdés, hogy miért nem maradhattak addig, amig ténylegesen nem kezdődik a  bontás tereprendezés.

2009. 11. 15. 17:58

Dr KolumbánGY-t kellene megkérdezni, ugyanis személyesen üldözte el az evezős és csónak klub tagjait 1996-ban, mondván vizicserkészek fogják benépesíteni a csónakházat de azonnal.

A régi tablókat a tűzre a sporteszközöket máshová vitték? vetették.