Újabb csavar a sztoriban: lehet, hogy 2018 végére mégiscsak vásárcsarnok lesz a Bástya-áruházból
Gazdaság
2016. nov. 25.

<p>Háborús helyzetnek nevezik a piac átmeneti elhelyezését, egyúttal szót kérnek sorsuk alakításában a Simor János utca lakói. 102 aláírás gyűlt össze, egyelőre ennyien protestálnak a képviselő-testület <a href="https://www.szeretgom.hu/content/84450-mar-tudjuk-hol-epul-fel-az-uj-esztergomi-piac-persze-csak-akkor-ha-isten-is-ugy-akarja">korábbi döntése</a> ellen. Az aláírók azt állítják, hogy az Önkormányzat nem kérte ki a véleményüket sem a piac ideiglenes költöztetését, sem a végleges elhelyezést illetően. Kedden újra napirenden a piac.</p>

Fotó: Illyés Tibor\MTI (illusztráció)

A petíció röviden arra tér ki, hogy a döntés előtt a környéken élőket (ingatlantulajdonosokat, üzlethelyiség bérlőket) nem tájékoztatták megfelelően, illetve a véleményüket sem kérték ki, holott – mint írják – őket érinti leginkább a jelenlegi és a jövőbeni helyzet.

„…a mi életkörülményeink lehetetlenülnek el, a mi ingatlanaink értéke csökken, a mi vállalkozásunk ütközik akadályokba”

Sérelmezik továbbá, hogy a korábbi tömbösített változatot később leszavazták, pedig szerintük ez tűnt a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járó megoldásnak.

„Tudjuk, hogy sem a szakma, sem Ön [Romanek Etelka] nem támogatta ezt a szerencsétlen helyszínválasztást. Nyilván mi is tájékozódtunk arról, hogy melyik képviselőnek milyen véleménye volt a helyszín kiválasztása során, erre minden bizonnyal 2019-ben is emlékezni fogunk.”

Az ideiglenes állapotokat még csak-csak elfogadnák, de hogy az átmeneti helyből végleges helyszín legyen, azt már nem. Hiszen csökkennének az ingatlanárak, és a mindennapi élet is nehezebbé válna.

„Amennyiben ez az ideiglenes állapot elhúzódna, biztosan szükség lesz majd valamilyen kompenzációra (korlátozási kártalanítás).”

Az aláírók kérik, tárgyalják újra a piac ügyét, hogy számukra is pozitív döntés születhessen. Mivel ha nincs megnyugtató rendezés, az csak további bajok forrása lehet, az indulatok pedig idővel eszkalálódhatnak.

A petíciót a november 14-i közmeghallgatáson adták át a polgármesternek, aki nem sokat szöszmötölt, és rakétagyorsasággal napirendre tűzte az ügyet újból.

A piac elhelyezésével kapcsolatos pályázatot már korábban beadták, de a szakemberek véleménye szerint még lehetséges a helyszínváltoztatás. Így semmi akadálya, hogy a keddi rendkívüli testületin a képviselők újra eldönthessék a piac sorsát. A kalapba ismét bekerült a Bástya-áruház (ugyanezen az ülésen határoznak arról is, hogy ki üzemeltesse átmenetileg az épületet), mellette a már elfogadott utcás piac, illetve a tömbösített elképzelés versenyeznek a megvalósításért. Természetesen azt sem állíthatjuk, hogy ez lesz a végső döntés, és azt sem, hogy bármelyik variáció jó választás.

A Bástya vásárcsarnokká alakítása amúgy Romanek Etelka ötlete volt (zárt ülésen végül leszavazták), a tömbösített megoldás előbb zöld utat kapott (sokan nyomták a testületből, és a piacosok közül is jó páran mellé tették a voksukat, az Esztergom Város Önkormányzata Építészet-műszaki Tervtanács is ezt támogatta, illetve a megyei kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya is), utóbb viszont az utcás javaslat győzedelmeskedett.

Hogy mennyire összetett és fontos ügyről van szó, és ehhez képest mégis mennyire előkészítetlen döntés született, arról ITT írtunk.

A fejlemények után talán már többen vannak, akik úgy látják, hogy kellett volna egy össznépi fórum, ahol a piacosok, a lakók és a képviselők is elmondhatták volna véleményüket. Ez azonban elmaradt, helyette viszont futószalagon jöttek a zárt ülések és a folyamatos halasztgatások.

Az előterjesztést nem tudjuk mellékelni (pedig elég informatív kis olvasmány), mivel egyelőre még nem tették fel a város hivatalos honlapjára, ez pedig nem túl szép dolog. Szeretnénk elérni, hogy valamennyi előterjesztés időben kint legyen (a sürgősségivel behozottak pedig utólag is), és mindenki könnyebben tudjon információhoz jutni (mivel részben az állandó információhiányból és bizonytalanságból fakadnak a félreértések is), ez pedig máshogy nem megy, csak úgy, ha önök is átérzik a tudatlanság kínzó gyötrelmeit, és végre felemelik szavukat a mulasztás ellen.

(forrás)