Nagy a titkolózás a Bástya körül

Nagy a titkolózás a Bástya körül

2016. 11. 08. 13:17

November 9-én, szerdán 9 órától testületi ülést tartanak egyetlen zárt napirendi ponttal. A Bástya-áruház megvételének és hasznosításának sztorija a nyilvánosságot totálisan kizárva fut tovább a háttérben.

A Városvezetés elővásárlási jogával élve még május végén vette meg a belváros legocsmányabb épületét, a Bástya-áruházat. A tranzakció előtt több helyről is hallani lehetett, hogy kínai befektetők szeretnék megvásárolni a borzalmas épülettömböt. Vezetőink azonban ezt nem engedték, és cirka ötszázötvenmillióért cserében a város dagadó, és egyre jobban leépülő ingatlanállományához csatolták a Bástyát is, sokat nem emelve ezzel a városi ingatlanok átlagos állapotán.

A vásárláskor azonban fel sem merült a hasznosítás kérdése. Sőt, hivatalosan semmiféle információt nem kaptak az esztergomiak az ügyről, az mindvégig zárt üléseken futott a Városházán. Egy-két kósza elszólás után óvatosan tapogatózni lehetett a sötétben, hogy mi lehetett a vásárlás mögötti eredeti indíték: egy ponton felmerült, hogy Romanek Etelka vásárcsarnokká akarná fejleszteni az épületet, egyszerre megoldva a piac elhelyezését, és eldöntve a Bástya-áruház sorsát, de a piac sorsa végül másképp alakul. Később egy újabb elképzelés is felszínre bukott, amelyben már a turizmus vonalára szerettük volna felültetni a monstrumot, és egy látogatóközpontot, illetve idegenforgalmi fogadóépületet képzeltek el az épületben.

Újabb ötletekről nincs hírünk, és lehet, hogy majd csak a városfejlesztési koncepció véglegesítése után, 2017 végén lesz több információnk a belváros rekonstrukcióját illetően. Kicsit úgy néz ki mindenki erre vár, és nem sokat tehetünk azon túl, hogy bízunk a Philipp Frigyes főépítész fantáziájában. Többek között a koncepció elkészítéséig elhalasztották a Pöttyös tér átalakítását is.

A Bástya-áruházat viszont a hasznosítás (lebontás?) kezdetéig is működtetni kell. Továbbra is nagy a titkolózás, hivatalosan a város szinte teljesen el van zárva az információktól, ami egy ilyen félmilliárdos belvárosi történet esetén a szemlélőben erősen felkeltheti a Meggyes korszak működési mechanizmusainak emlékeit.

Az október 20-i testületin - állítólag véletlenül - nyílt előterjesztésben lett volna szó az áruház sorsáról. Az ülésen aztán gyorsan korrigálták a képviselők ezt a hibát és áttették az ügyet a zárt ülésre. Annyi azért a nyílt előterjesztést kézhez kapó képviselőktől kapott információkból kiderült, hogy a Városvezetés akkor arra készült, hogy az előreláthatólag egyelőre masszívan, havi szinten milliós nagyságrendben veszteséges áruház vagyonkezelését egy szerződés keretében nulla forintért a Strigoniumra "kényszeríti". Információink szerint azóta megfordult a széljárás, és a jelenlegi szándék szerint immáron nem adná át az üzemeltetést a Városháza, hanem az megmaradna a hivatal berkein belül. 

2016. 11. 14. 11:41

Normális emberek ezt a nyilvánosság kizárásával döntik el. Ugyanis ha minden hozzá nem értő beleszólhatna, nem jutnának egyről a kettőre, hiszen nincs olyan koncepció ami mindenkinek megfelelne. Mekkora káosz lenne ha nyilvános lenne és egymás után érkeznének a kritikák meg a beleszólások olyanoktól, akik nem értenek hozzá. A parlamenti kérdésekbe sem szólhatunk bele, csak megválaszthatjuk azokat, akik helyettünk eldöntik és ez így van jól. Bízni kell abban hogy jo döntés születik és azt támogatni.

2016. 11. 09. 12:16

Ezen a titkos tanácskozáson jól megbeszélhetnék azt is, hogy mikor szándékoznak normális csatornát építtetni a Királyvárosban, hogy az ember hányinger nélkül mehessen ki az utcára. Az idetévedt idegenek arcán látszik a döbbenet, hitetlenkedve menekülnek városnézés helyett. Két éve nem csinálnak semmit, pedig ezt a testületet senki és semmi nem akadáyozza abban, hogy dolgozzanak. Értünk, nekünk.

A transzparencia és a nyilvánosság csak addig fontos, amíg a hölgyek és urak képviselővé nem válnak.

 

2016. 11. 09. 6:00

No igen...
Esztergom választott ilyen városvezetést, nemde? :P

Ki milyen rózsát szakajt, olyat szagol... 
És!
Bizony, bizony, kénytelen-kelletlen tudomásul kell vennie a TÜSKÉIT is...

2016. 11. 09. 4:44

Nyilvánosság kizárásával?  Érthető nem? Hiszen az épület Esztergomban van és mi Esztergomban élünk!