Nagy a titkolózás a Bástya körül
Gazdaság
2016. nov. 8.

<p style="text-align: left;">November 9-én, szerdán 9 órától testületi ülést tartanak egyetlen zárt napirendi ponttal. A Bástya-áruház megvételének és hasznosításának sztorija a nyilvánosságot totálisan kizárva fut tovább a háttérben.</p>

A Városvezetés elővásárlási jogával élve még május végén vette meg a belváros legocsmányabb épületét, a Bástya-áruházat. A tranzakció előtt több helyről is hallani lehetett, hogy kínai befektetők szeretnék megvásárolni a borzalmas épülettömböt. Vezetőink azonban ezt nem engedték, és cirka ötszázötvenmillióért cserében a város dagadó, és egyre jobban leépülő ingatlanállományához csatolták a Bástyát is, sokat nem emelve ezzel a városi ingatlanok átlagos állapotán.

A vásárláskor azonban fel sem merült a hasznosítás kérdése. Sőt, hivatalosan semmiféle információt nem kaptak az esztergomiak az ügyről, az mindvégig zárt üléseken futott a Városházán. Egy-két kósza elszólás után óvatosan tapogatózni lehetett a sötétben, hogy mi lehetett a vásárlás mögötti eredeti indíték: egy ponton felmerült, hogy Romanek Etelka vásárcsarnokká akarná fejleszteni az épületet, egyszerre megoldva a piac elhelyezését, és eldöntve a Bástya-áruház sorsát, de a piac sorsa végül másképp alakul. Később egy újabb elképzelés is felszínre bukott, amelyben már a turizmus vonalára szerettük volna felültetni a monstrumot, és egy látogatóközpontot, illetve idegenforgalmi fogadóépületet képzeltek el az épületben.

Újabb ötletekről nincs hírünk, és lehet, hogy majd csak a városfejlesztési koncepció véglegesítése után, 2017 végén lesz több információnk a belváros rekonstrukcióját illetően. Kicsit úgy néz ki mindenki erre vár, és nem sokat tehetünk azon túl, hogy bízunk a Philipp Frigyes főépítész fantáziájában. Többek között a koncepció elkészítéséig elhalasztották a Pöttyös tér átalakítását is.

A Bástya-áruházat viszont a hasznosítás (lebontás?) kezdetéig is működtetni kell. Továbbra is nagy a titkolózás, hivatalosan a város szinte teljesen el van zárva az információktól, ami egy ilyen félmilliárdos belvárosi történet esetén a szemlélőben erősen felkeltheti a Meggyes korszak működési mechanizmusainak emlékeit.

Az október 20-i testületin - állítólag véletlenül - nyílt előterjesztésben lett volna szó az áruház sorsáról. Az ülésen aztán gyorsan korrigálták a képviselők ezt a hibát és áttették az ügyet a zárt ülésre. Annyi azért a nyílt előterjesztést kézhez kapó képviselőktől kapott információkból kiderült, hogy a Városvezetés akkor arra készült, hogy az előreláthatólag egyelőre masszívan, havi szinten milliós nagyságrendben veszteséges áruház vagyonkezelését egy szerződés keretében nulla forintért a Strigoniumra "kényszeríti". Információink szerint azóta megfordult a széljárás, és a jelenlegi szándék szerint immáron nem adná át az üzemeltetést a Városháza, hanem az megmaradna a hivatal berkein belül. 

(forrás)