Hogyan lettem kisördög

Hogyan lettem kisördög

2015.03.17. 19:36

Vagy nem is olyan kicsi, nem tudom.  Önreflexió. Hangos gondolatok. Szubjektív rovat. Közösségi terápia. Blog helyett. Hívjuk aminek akarjuk. Elvégre ez a fránya Szeretgom még mindig az enyém, akármennyire is személytelenül próbáljuk vinni az egészet jó régóta. Bár lehet, hogy ez is hiba. 

Az érzelgőség legrikítóbb példái azok a regények és filmek, hol a szereplőket szét lehet válogatni a jók és gonoszok csoportjába. Legangyalabbak a főszereplők, kikkel az olvasó együtt sír és nevet, szinte egybeolvad velük; de ha jobban megnézzük ezeket a főszereplőket, nem is olyan angyalok: kicsinyes, kapzsi, édeskés
vágyaik vezetik őket. A többi szereplők aszerint minősülnek jóvá és rokonszenvessé, vagy gonosszá és gyűlöletessé, hogy a főhősöket támogatják-e, vagy gátolják-e. Legtöbb mai ember az érzelgős regények módjára nézi a világot: amerre vágyai terelik és akik e vágyakat
segítik, azok a jók; vágyainak gátlói a rosszak.
A mai átlagos emberismeret megdöbbentően együgyű. Legtöbb mai ember csak azt a felületet látja belőled, amelyet az ő kedvtelései és igényei felé mutatsz; nem nézi, hogy bensőd milyen; a nő aszerint itél rólad, hogy szórakoztatod-e, hevíted-e, a férfi pedig aszerint, hogy
miként illeszkedsz az ő elveibe, terveibe, megrögzöttségeibe. A jót összecseréli a vonzóval, csábítóval; nem csoda, ha a magánéletben is,
közéletben is többnyire kalandorok vezetik. Örökös a csalódása és kiábrándulása, hibáztat minden égi és földi hatalmat, mások gonoszságát, néha még saját ostobaságát is; csak éppen arra nem
gondol, hogy embertársait ne az ő igényein keresztül nézze, hanem önmagukban.
(Weöres)

A tegnapi nap két szempontból volt érdekes számomra. Egyrészt megkezdtem életem hetedik hatévét. Nem szeretem ezt nagydobra verni: a hozzám hasonló introvertált személyiségek egyik fő tulajdonsága ugyanis, hogy a szociális interakció energiát von el tőlünk.  Minél kevésbé belsőkörös személlyel interaktálunk, annál több energiába kerül mindez, és csak a magány és az önreflexió tölt vissza valamennyit. Hogy most mégis itt leírom, annak nem az az oka, hogy utóköszöntéseket akarok begyűjteni - csupán találtam egy retorikai vonalat, amelyre felfűzhetem a mondanivalómat.  

A másik, sok szempontból fontosabb téma az Átlátszó.hu-nak írt cikkem megjelenése volt, amelyet tőlem függetlenül épp tegnapra időzítettek. Sokat virrasztottam a mondatok felett, sok ember véleményét kikértem a vázlatokról, megnézte és tényadatokat szolgáltatott hozzá még az önkormányzati jogi iroda is (akik több, a szövegben meglévő tárgyi tévedésre is felhívták a figyelmem). Dönthettem volna úgy, hogy a nevem nélkül jelenik meg. Végül úgy alakult, hogy nem így döntöttem. Ennek következményeként viszont olyan mentális terhet kaptam a nyakamba, amire nem számítottam. 

A " narancs-udvar kedvelt krónikásának " csak ennyire tellett !!! - írta rólam este a Facebook-on gyerekkorom egyik példaképe, a belvárosi házban örök idők óta egy emelettel alattunk lakó Lajos bácsi. A mérnök, akinél a 80-as években először láttam otthoni számítógépet, ami legelső hatévem végén  annyira elvarázsolt, hogy rávettem a szüleimet, hogy nekem is kell egy olyan, pedig 1985-ben nem lehetett csak úgy besétálni a sarki boltba, hogy ott számítógépet vegyenek a gyereknek. Sok szempontból ez predesztinált arra, hogy ma egy szépen növekvő, szoftverfejlesztői kapacitást exportáló céget vezetek és nincsenek anyagi gondjaim, jut időm és pénzem ezt az oldalt is fenntartani - röviden: Lajos bácsi nélkül talán ma nincs Szeretgom sem. Mégis, narancs-udvar kedvelt krónikása - ennyivé redukálódtam a szemében az elmúlt 4 és fél évben. És nyilván sok másik ember szemében is, ha valaki, aki amúgy azóta ismert, mióta a csattogó lepkét tologattam, ennyiben össze tudja foglalni a létezésem értelmét.

Az ötödik hatévemet egy eléggé súlyos időszakban fejeztem be. Perek, büntetőfeljelentések tömkelegét zúdították a fejemre. Az önkormányzati vezetés számára én voltam a második-harmadik számú közellenség Horváth Mihály és Bejó Gábor mellett, év végén az én levágott fejemet is hurcolták a főtéren rendezett meggyszimpatikus tüntetésen. Megterhelő időszak volt, nem sok barátom maradt Esztergomban, aki nyíltan kiállt mellettem. Akik maradtak, azok főleg a Szeretgomon maradtak - ennek a portálnak a közössége jelentette számomra ebben az időben Esztergomot. Nem volt ez sok ember - minden egyéb híresztelés ellenére - az aktív mag talán ha 50-60 fő lehetett, képviseltette benne magát minden valamirevaló politikaközeli helyi szervezet. A cirkuszt persze - nekik ingyen volt, és a szórakozás is garantált - folyamatosan követte heti 5-6 ezer esztergomi.

Egy évvel később egy kicsit megbukott Meggyes. És nagyon megbukott a Meggyes kultusz.

Akkor még sokan azt gondolták, hogy ebben nekem is részem volt. Volt aki emiatt haragudott rám, volt, aki nem. Lajos bácsi például azok között volt, akik nem haragudtak, erre biztosan emlékszem. Valami tehát 2010 után romlott el.

A Szeretgom "kemény mag", az az 50-60 ember is zömében úgy érezte, hogy idő van, az eddigi informális, laza köteléket szorosabbra kell fűzni, és a tevékenységünket Meggyes kultuszának bukása után koordináltan az új polgármester mellett kifejtendő tevékenységekre kell állítani, főleg azért is, mert kampányához ennek a csoportnak egy nagy része tevőlegesen is rengeteg mindennel hozzájárult. Mi, a naívabbak azt gondoltuk, hogy a rendrakás időszaka következik. Jól láttuk, hogy minden ügy egy időzített bomba, Meggyes perei bukott perek, felelősen dolgozó városvezetés nem tehet mást, mint egyesével végigmegy minden egyes aktán és amit tud, kijavít, jóvátesz, elegyenget, megbékít. Ebben tudtuk, hogy a testületi többség nem lesz partner, de ha egyszer az ügyek elindulnak, a számok kiderülnek, a valóság átsejlik a kultusz által fenntartott ködön, az áttörést csak el lehet érni. Ha ez lett volna az irány, minden szabad energiánkat készek voltunk mozgósítani. 

De nem ez következett. 2014-ben Romanek úgy vett át ügyeket és aktákat Tétényitől, ahogy neki Meggyes azokat 2010-ben átadta. De előreszaladok, még nem tartunk itt... Szóval nem ez következett. A bukott kultusz helyén egy új kultusz kezdett el felépülni. Mi páran, akik aktívan romboltuk az előzőt, értetlenül néztünk egymásra, hogy ez most mi a férfinemiszerv, kinek jó ezzel foglalkozni most, amikor érdemben kellene előre menni és dolgozni. Aztán kiderült, hogy tanácsokra nincs szükség. Követőkre? Rájuk annál inkább. Akik meg lemorzsolódnak, nos mindenki pótolható - hangzott a mondás, amire bármely HR tanácsadó hozzáteszi: csak épp milyen áron.

Végül a Szeretgom közvetlen környezete egész gyorsan lemorzsolódott. Azt hiszem úgy voltunk vele (én legalábbis úgy voltam, és extrapolálok), hogy a kultuszépítés nem szerepelt a programban amire szavaztunk, úgyhogy ebben nem is szívesen veszünk részt, egyébként sok sikert a város rendberakásához, ha abban haladni tetszik tudni, majd tapsolunk. Néha kicsit tapsoltunk. Sokszor inkább a fejünket csóváltuk. Amikor szeretgomos cikkekből összelopkodták egy zsandarkos könyv anyagának felét, befogtuk az orrunkat, visszanyeltük ami feljött, és zömében csendben maradtunk. 

Fontos adalék, hogy ez a lemorzsolódás csak a szigorúan vett, néhány fős belső kört érintette, nem az előbb említett 50-60 fős "kemény magot". Ez aztán éket ütött a közösség és az azt összegründoló kör közé. Nem is kicsit.   

Minden kultuszépítő környezetében egy idő után ugyanis óhatatlanul eljön az a pont, amikor gyanússá kezd válni mindenki, aki nem tapsol. Nem tudom ez pontosan mikor lehetett. Kialakultak más kommunikációs csatornák, kiestek zsebekből sokmilliók kultuszmagazinra, (jobbmintahídlaphétköznapra), a Szeretgom meg talán pont el is vesztette a varázsát. Nincs ezen mit szépíteni. Másra koncentráltam: szépen lassan megnyertem és/vagy kifaroltam minden folyó perből és büntetőeljárásból, egy kivételével. (Végül csak sikerült bepiszkítania Meggyesnek az erkölcsi bizonyítványomat: el lettem ítélve törvény elleni uszításért és büntetésül bírói csúnya nézést és megrovást kaptam, amiért 2009-ben írtam egy cikket, miszerint esetleg nem kéne adót fizetni a Szent István Gimnáziumot épp eltipró városvezetésnek. A Gimnázium sírba tételével kapcsolatban rajtam, a tiltakozón kívül mást nem nyilvánítottak bűnösnek).  Mindez persze megtöri az ember lelkesedését. 2011 után tudatosan kivontam magam a Szeretgom napi működéséből. Elkezdtem alkalmazottat fizetni azért, hogy a honlap tovább működjön, napi személyes közreműködés nélkül is. Bejó teljesen kiszállt a Szeretgomból, egyéb projektekkel kezdett foglalkozni. Változott a hangnem, személytelenebb lett, látszólag konszolidáltabb lett minden.  Közben a város is sokat változott, a kezdeti eufória helyét általános kiábrándultság telepedett rá, főleg a 2012-es sikertelen népszavazás után.

A Szeretgom egykori kemény magjába éket verő repedés mentén a korábban közös célok mentén összejött együttműködés eddigre darabjaira esett szét. Egyesek masszívan beálltak a kultusz építésébe, mások mereven elutasították azt és a háttérbe húzódva csóválták a fejüket, megint mások nem érzékelve, hogy itt valójában csak ingyencirkusz van, szimpla követők maradtak a kultuszt változó mértékben magukba fogadva. Félelmetesen sokan voltak, akik a Meggyes kultuszt elutasítva habzsolva falták bele magukat Tétényi kultuszába és máig is rózsaszín felhőben élnek. 

2013-ban aztán beütött a krach. Az állóvízbe méretes téglaként vágódott be a Fideszen belüli hatalmi harc. Megkezdődött ugyanis az, amit eredetileg 2009-ben szerettünk volna elérni: belülről kezdte el megtisztítani magát Meggyes kultuszától a Fidesz. Álljunk meg egy pillanatra, mert fontos. A Szeretgom soha nem támadta direktben a Fideszt mint párt entitást. Mi Meggyes személyi kultuszát láttuk a városra végzetes veszedelmet hozó förtelemnek, és a küzdelem, amit folytattunk, mindig is elsősorban ez ellen folyt és az ellen amit ennek a nevében mások elkövettek. Számos, kifejezetten a Fideszt támogató személy került ezen gondolatot elfogadva velünk egy hullámhosszra és egy platformra. A már emlegetett Horváth Mihály, az általa is alapított Polgári Esztergomért Egyesület tagjai eklatáns bizonyíték erre az állításra.

Ezen a ponton döntési helyzet elé kerültünk. Én személyesen is, illetve a Szeretgomot akkoriban főszabályként szerkesztő kollégám, Villy is. Lajos bácsi szemében valószinűleg ekkor lettem kisördög.  Az eddig kétszereplős játszma (Tétényi vs. Meggyes) háromszereplőssé vált (Tétényi vs. Meggyes vs. Völner). 

Három dolog történt. Villy döntött a legjobban: kiszállt a Szeretgom szerkesztéséből és tisztán szoftverfejlesztői feladatokat kért tőlem. Ennek köszönhetően ma is beszélőviszonyban van mindenkivel, akivel két évvel ezelőtt beszélőviszonyban volt. Bejó másfél év hiatus után újra elkezdett publikálni a Szeretgomon, méghozzá egyértelműen a Völner féle Fidesz-oldal érdekében megfogalmazott cikkeket. Én pedig egy nyugodt őszi napon 2013-ban inkább szimplán lekapcsoltam a Szeretgomot.

Megfutamodtam? Lehet. De ez tűnt a legjobb megoldásnak. Egy hétig állt az oldal. A reakciók vegyesek voltak. Az olvasók persze nem értették az egészet: a portál ezt megelőző időszakának cikkei nem igazán szóltak arról, hogy mi is  zajlik Esztergomban a színfalak mögött. Váczy-Hübschl István nekrológszerű bejegyzést írt, amiből alig lehetett nem kiérezni a megkönnyebbülést, hogy ha ez így marad, akkor egy szereplővel kevesebb miatt kell aggódni a 2014-es választáson. A Fidesz oldaláról pedig értetlenség és "ugye hamar visszakapcsolod" jellegű kérdések jöttek. Kicsit sem volt ironikus a helyzet. A Meggyes kultusz ősellenségének számító Szeretgom volt 2013-ban az egyetlen olyan olvasott esztergomi weboldal, ami meg tudta célozni azokat, akiket a Fidesz vissza akart csábítani a saját szavazói közé. Ők ezt tudták. Szerintem Tétényi is tudta. Igazából mindenki tudta. Még Meggyes is. 

Persze visszakapcsoltam. Részben engedve a Fidesz nyomásának, részben mert ezt éreztem helyesnek. És mindezt úgy megbeszélve magammal, hogy a Tétényi kultusz sem különb, mint amit Meggyes felépített, és legalább ugyanolyan veszélyes a városra nézve. Így lettem egyesek által megbélyegezve, mint narancs udvari krónikás. A Meggyes-törvény ellen uszító narancs udvari krónikás.

Nem, nem kaptam pénzt - ez talán a leggyakoribb elgondolt motiváció. Felmerült persze, hogy fizetnének. Mármint lenne reklám-megrendelés. Kértek, de nem adtam árajánlatot, nem lett reklám-megrendelés. Van elég bevételem a külföldi szoftveres projektjeinkból, nem szorulok aprópénzre. Leigazoltuk a Szerdától Marczali Tomit hírszerkesztőnek, teljes meglepetés volt számára a bejelentett munkahely. 

Persze jó lenne ha a Szeretgom egyszer, valamikor, majd ha elmúltak a viharok, önfenntartó lenne. Az sem ártana talán ha többet tudnék fizetni a cikkeket jegyző bölcsész kollégáknak. De soha nem volt ez a projekt profitorientált. Régen jöttek a cikkek a közösségből, fizetség nélkül is. Ez is elmúlt. Az eredeti szlogenünk: egy helyre hozni a tettre kész városlakókat, egy élhető város megteremtéséért még mindig itt kéne lebegnie mindenki szeme előtt. De 2013-ban ez a város élhetetlenebb volt, mint Meggyes alatt bármikor. És önálló, tettre kész emberből is kevesebb volt, mint korábban bármikor. 

Úgy gondoltam és most is úgy gondolom, hogy van még missziója ennek a portálnak Esztergomban. Nem vagyunk készen azzal a munkával, amit 2006 májusában elkezdtünk. Nem hírportálnak indultunk, nem is hírportált akarok hosszú távon üzemeltetni. Mert kit érdekelnek valójában egy kisváros hírei? Közösséget, közösségeket akarok formálódni látni azoknak az eszközöknek a segítségével (fórumok, hírek, ötletek, stb), amelyeket fejlesztünk. Egy közösséget már felépítettünk közösen. Ideje összeszedni ennek a darabjait.

Nincsenek angyalok. Nincsenek ördögök.

 

 

2015.03.24. 2:23

Hogyan lettem kisördög

János, ne szerénykedj, te voltál a megtestesült sátán. Meggyesék még a koporsódat is kitették a Széchenyi térre, mint a középkorban. A nemzetes urak még szablyáikat is beledöfködhették volna, püspöki áldással.

 

 

2015.03.21. 19:19

 Tulajdonképpen az egészet ide kellene másolnom !

  "A jót összecseréli a vonzóval, csábítóval; nem csoda, ha a magánéletben is,
közéletben is többnyire kalandorok vezetik. Örökös a csalódása és kiábrándulása, hibáztat minden égi és földi hatalmat, mások gonoszságát, néha még saját ostobaságát is; csak éppen arra nem
gondol, hogy embertársait ne az ő igényein keresztül nézze, hanem önmagukban.
(Weöres) "

  Ha hat oldalt irnék se tudnék ennél többet mondani !  De az irásában minden benne van és annak tükrében világosan érthető az esztergomi választók tévejgései ! Meg az is,hogy az embereknek kell megváltozni ahhoz hogy változzon valami ! A mai közélet pedig pontosan olyan mint a mai emberek! nem is lehet más !

 

2015.03.18. 20:28

Túl hosszú ideje megy már a múlt maszatolása, fényezése, vagy mocskolása. Nem véletlen hogy fikázzák aki a múltat kutatja, revízionista, múltban vájkál, a múltat akarja visszahozni, nincs is meg hozzá a képsítése hát persze hogy nincs. Meg ki tudja még milyen jelzőket aggatnak rá, lényeg az, hogy hiteltelenítsék nehogy kiderüljön a valóság. 

Tragédia ez az egész embriség számára, még azok számára is, akik úgy gondolják hogy előnyökhöz jutnak ez által.

Úgy a régmúlt, mint a közelmúlt  valóságában és összefüggéseiben való megismerése nagyon fontos amennyire ez lehetséges. Elsősorban azért fontos, hogy el tudjuk fogadni a valóságot, másodszor pedig azért, hogy a múltban elkövetett hibákat helyre tudjuk tenni a jövőben. A valóság ismerete nélkül az ember nem tud tájékozódni, csak tapogatózik és állandóan falnak ütközik.

Nem szabad ezt egy válrándítással elintézni hogy ez van. Na és? Mint ahogy mondta ezt volt a pufajkás egyszer. Láthatjuk hová vezetett.

 

2015.03.18. 18:09

Így lett a coccializmusban minden ókori népfelkelés osztályharc az elnyomók ellen, így lett a liberalizmusban minden ókori népfelkelés polgári forradalom az abszolutista despotikus elnyomás ellen. Eleve ugye a történelemoktatás deklarált célja nem más, mint a jelenkor politikai rendszerének legitimációját növelni. Avagy miért nem tanuljuk, hogy Mohácsot megelőzte Szulejmán követként ideküldött gyerekkori barátjának bebörtönzése és meggyilkolása...

Csak azt ne hidd, hogy a propaganda, a nép egymás ellen uszítása nem ugyanígy, lényegi információk elhallgatásával, más információk súlyának felnövelésével történik. Csak ezekkel a módszerekkel lehet sima embereket angyalnak vagy ördögnek lefesteni.

2015.03.18. 16:34

"Felismerték azt, hogy a múlt manipulálásával tudják manipulálni a jövőt is."

 

Ez aztán ám az igazi időutazás. Visszamegyünk a múltba, persze csak virtuálisan, mert a valóságban nem tudunk, megváltoztatjuk azt, persze csak virtuálisan mert a valós történéseket nem tudjuk, aztán elhitetjük az emberekkel hogy ez és így történt, így aztán változtatni tudjuk a jövőt, de már nem virtuálisan hanem valóságában.

2015.03.18. 13:45

"Aki a múlton rágódik, annak nincs jövője."

 

Bizony a múlt sokkal szorosabb kapcsolatban van a jövővel, mint azt sokan gondolnák. Sőt a múltból születik a jövő. A jelenünk nem más, mint a múltunk jövője, pontosan azért tarunk itt, mert jóhiszeműleg azt gondoltuk, borítsunk fátylat a múltra, ne foglalkozzunk vele, aztán kezdjünk valami újat. Mindezt olyan negyed évszázaddal ezelőtt.

Csakhogy a valóságban ez nem így működik. Láthatjuk mi lett belőle, egy illúzió ami egyre több ember láttára kezd szétfoszlani.

Az sem véletlen hogy miért olyan fontos elferdíteni a történelmet, azok számára akik írják, vagyis iratják a tankönyveket. Bizonyos tények teljes elhalgatása, mások felnagyítása, összefüggések nélkülözése és még sorolhatnám, mindez csak azért, hogy összezavarják, tévútra vigyék az emberek itélő képességét.

Felismerték azt, hogy a múlt manipulálásával tudják manipulálni a jövőt is.

 

2015.03.18. 13:08

Aha!

2015.03.18. 12:57

Nem Tétényin rágódunk. A cikk a Szeretgom jövőjéről szól.

2015.03.18. 12:13

Akkor miért rágódunk Tétényin?

2015.03.18. 12:08

Aki a múlton rágódik, annak nincs jövője.

2015.03.18. 12:00

4x2,6 milliárd=10,4 milliárd adósságot nem hagyott magaután Tétényi.(az előbb 1 évre vetítettem)

2015.03.18. 11:56

26 milliárd adósság,nem tudjuk,hogy hová lett a lóvé,felelősségre vonás nem volt,éli világát Meggyes Tamás,aki 10 évig volt a város polgármestere.

Viszont ráhúzzuk a vizelsepedőt Tétényi Évára aki  ezt mind megörökölte.

Ő sem hibátlan ,mint mindenki más, de azért nem hagyott a városra 2,6 milliárd Forint adósságot.

 

2015.03.18. 2:10

Boldog születésnapot kívánok János!

Az összegzésed egy végre leáldozott kort elevenít fel. Persze fontos leírás  amiatt, hogy jutott a város idáig. De ezen nem érdemes már rágódni. Egy csomó minden el lett cseszve. Ma esti sétámon is elnéztem az utcai részleteket és szembejöttek velem a sok irritáló dolgok amik tudjuk miért lettek így. A szeretgom nem hal el de, hogy nem csoportosulnak újjabb fiatalabb résztvevők az nem rajta múlik. Nagyon megváltozott minden az elmúlt években a felnövő generációknál is. Náluk egész más a komment dinamika és más témák érdeklik mivel kitágult a világ előttük a multimédia által.

Lehet, hogy kevesebb kommentelő volt az elmúlt időkben de sokkal kellemesebb volt kevesebb pártpolitikával  találkozni a szeretgomon.

2015.03.17. 23:25

Véleményem szerint nagy hiba különválasztani Meggyest a Fidesztől, főleg az elmúlt ciklust figyelembe véve. 

Az elmúlt ciklus elmúlt. A jelenlegi önkormányzati ciklusban nagy hiba nem különválasztani Meggyest a Fidesztől, tekintve, hogy semmilyen politikai szerepe nincs Tamásnak, Fidesz cimkével pedig több olyan ember is bent ül a testületben, akik Meggyes feketelistáján rajta voltak. Juteszembe egy nap talán majd elmesélem a feketelista megtalálásának igaz történetét. 

Az, hogy Tétényi próbált e vagy sem kultuszt építeni teljesen lényegtelen.

Nem állítom azt, hogy a kultuszt Tétényi tudatosan építette maga köré. Az is történhetett, hogy szimplán eleve kultuszépítő kisiparosokkal vette körbe magát és senki sem mondta közülük a szemébe azt, amit persze én sem mondtam így a szemébe, hogy először eredményt elérni, utána ünnepeltetni magad a helyes sorrend. De maga a kultuszépítés és főleg az, hogy nem volt mögötte egyéb tartalom igenis aggasztó jelenség. 

Kezdettől fogva egyértelművé vált, hogy a Fidesz bosszút forralt, Tétényi és a város ellen, amiért  merészelt polgármester lenni, és amiért nem Fideszes polgármestert merészelt választani a város.

Válasszuk ketté. Ha a mondatodban a Fidesz = Meggyes, akkor igen. Bosszút forralt. Ugyanez a párt felsőbb szintjeire nem igaz. Kétharmaduk volt, beindult a költségvetési pénzeső, a vidéki végvárakra többé nem volt szükség a párthátország túléléséhez, sőt éppen arra volt szükség, hogy ezeket a végletekig kivéreztetett "hős nemzetvédőket" konszolidálják.  Más városokkal, ahol nem indult adósságrendezés ez is történt - úgy szórták a milliárdokat Hódmezővásárhelytől Debrecenig a korábbi Fidesz végvárakhoz kormányzati szintről, mintha búcsúban talált pénz lett volna.  

A megfélemlítés nem volt hiába való, mint látjuk.

Ez a pláne az egészben. 2014-ben nem megfélemlítés miatt szavazott Esztergom újra a Fideszre. Hanem azért, mert a Fidesz annyira nyíltan elhatárolódott az előző ciklusbéli helyi frakciótól, amennyire az csak az adott körülmények között lehetséges volt. Nem kellett meggyőzniük Tétényi mind a 8 ezer szavazóját. Azt a 2 ezret kellett visszaszerezniük, akiket 2007 és 2010 között elvesztettek. Miért vesztették el ezeket? Nagyon leegyszerűsítve: a Szeretgom miatt. Hogyan szerezhették vissza őket? Ha - többek közt a Szeretgom segítségével is - de meggyőzik ennek a 2000 szavazónak a zömét arról, hogy érdemes újra a Fidesz jelöltjeire szavazni. Mivel lehet 2 ezer Meggyes miatt lemorzsolódott jobboldali szavazót meggyőzni? Hát azzal, ha elhiszik, hogy az új csapatnak semmi köze ahhoz ami 2010 előtt, sőt 2014 előtt Fidesz színekben a városban folyt. 

Aki azt gondolja, hogy akár Meggyes, vagy a 2/3-os testület megtehette volna e azt amit megtettek, a Fidesz felsővezetés jóváhagyása vagy jobbik esetben szemet hunyása nélkül, az naív. Kezdve az István gimnázium szétverésétől, a helyi járatok megszüntetésén át, a közvilágításig minden, minden ami rontja a város életének minőségét.

A jóváhagyás meg a szemet hunyás az két nagyon különböző dolog (az egyik aktív tett, a másik passzív). De az István szétverése 2009-ben lényegében befejeződött, bőven a kétharmad előtt. Orbán üzent: oldja meg a kormány (Bajnaié). Az meg nem oldotta meg. A helyi járatok megszűnésének közvetlen kiváltó oka az adósságrendezési eljárás elindulása volt, annak a kiváltó oka a pénzhiány, annak a kiváltó oka Tétényi megválasztása, hát jól megszervezett egy bosszúnak hangzik ez... A közvilágítás szintén nem kormányzati hatáskör. Nincs értelme szellemeket képzelni oda, ahol nincs rájuk szükség a dolgok megmagyarázásához.

Azt szintén naívság feltételezni, hogy a Fidesz jobb belátásra tért, megváltozott.

Még nagyobb naivitás antropomorfizálni egy érdekszervezetet.  A Fidesz nem egy ember, hogy belátása legyen. A párt érdekek, érdekcsoportok egyvelege. Azok pedig az épp aktuális erőviszonyoknak megfelelően változnak, alakulnak. 2014 tavasza óta Simicska és Orbán viszonya megromlott. Az esztergomi nyári jelölti átrendeződés is valahol ennek a helyi leképeződése lehetett az én elképzelésem szerint. Lehet, hogy a tavaszi jelöltlista jobb lett volna? Nem tudom. Azt tudom, hogy arról megjelentek nevek Tétényi mellett nyáron, és semmi kifogása nem volt ellenük pusztán azért, mert pár héttel korábban, még kvázi ellene indultak volna Fidesz-KDNP színekben.

Ez egy kisváros emberek. 

Ébredjünk már fel.

Meggyes legnagyobb és legmegbocsáthatatlanabb bűne, hogy egymás ellen volt képes fordítani régi esztergomi családokat.

Akkor kezdünk el végre felépülni a Meggyes kultusz rabigájából amikor rájövünk mekkora baromság egymást az alapján megítélni, hogy melyik országos politikai franchise logóját tűzi ki éppen az ember a mellényére.

Törölt felhasználó

2015.03.17. 23:07

Azért azt senki ne feledje el, hogy a testületben csak 2 fidesztag ül, a többi fidesz támogatású civil és természetesen ott vannak még a listások. Az a kettő fidesztag is elég távol volt Meggyestől az elmúlt 15 évben, legalább is nem tartoztak a belső körébe - tudtommal.

2015.03.17. 22:41

Először is szeretnék én is boldog születésnapot kívánni neked, függetlenül attól hogy sokmindenben nem értek veled egyet.

 

Véleményem szerint nagy hiba különválasztani Meggyest a Fidesztől, főleg az elmúlt ciklust figyelembe véve. 

Az, hogy Tétényi próbált e vagy sem kultuszt építeni teljesen lényegtelen.

Kezdettől fogva egyértelművé vált, hogy a Fidesz bosszút forralt, Tétényi és a város ellen, amiért  merészelt polgármester lenni, és amiért nem Fideszes polgármestert merészelt választani a város. A 2/3 úgy döntött hogy a "rossz rendőr" szerepében fog megnyilvánulni. Tették is, ütötték, vágták, rúgdalták a várost, ahol csak tudták. A köz szolgálatának alázata, még halvány illúzióban sem mutatkozott.

 

A megfélemlítés nem volt hiába való, mint látjuk.

Aki azt gondolja, hogy akár Meggyes, vagy a 2/3-os testület megtehette volna e azt amit megtettek, a Fidesz felsővezetés jóváhagyása vagy jobbik esetben szemet hunyása nélkül, az naív. Kezdve az István gimnázium szétverésétől, a helyi járatok megszüntetésén át, a közvilágításig minden, minden ami rontja a város életének minőségét.

Azt szintén naívság feltételezni, hogy a Fidesz jobb belátásra tért, megváltozott. Nem. Az a lépés, amit most tettek, azt azért tették, mert nem tehettek mást, ha a hatalmat meg akarták tartani, azt pedig mindennél jobban akarták. Most kénytelenek egy ideig a "jó rendőr" szerepében megnyilvánulni, muszáj egy kicsit simogatni most a város "buksiját".  Kutyából nem lesz szalonna.

Pedig volt idő, amikor azt gondoltam hogy a Fidesz a Magyar Nemzet érdekeiért áll ki és képviseli. Igaz, ez már régen volt.

2015.03.17. 21:02

Én mint soha fideszre nem szavazó sem mondhatok mást, mint azt, hogy végig olvasva, lényegében teljesen korrekt! ÉS BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!