Fordítva ülni a döglött lovon
2+2

Fordítva ülni a döglött lovon

2015.03.27. 15:11

A döglött lóról márpedig le kell szállni, vagy nem jutunk sehová. Feltéve persze, ha észrevesszük, hogy megdöglött, valamint ha mások előtt is képesek vagyunk beismerni ezt.

Így kezdte: "Az az igazság . . . " – Aszonta anyósom: "Akkor hazudik!" (Hofi)

 

Olvastunk egy cikket egy impresszum nélküli honlapon, amiben a névtelen szerző leírta, hogy olvasott egy cikket. Az előző mondat két jelzős szerkezete önmagában elég kellene legyen minden normális közéleti vitában arra, hogy diszkreditáljon valakit, de Esztergom sajnos még messze van attól, hogy normális mederben folytasson le közéleti vitákat. Bár a háborúnak vége, és kimondhatjuk, hogy minden jel szerint a normalitás győzött a két oldalról is támadó abszurditás felett, mégis tele vagyunk Onoda Hirókkal, akik tovább folytatják a dzsungelharcot, immáron parancsnok nélkül és parancsok nélkül, bolhát elefántnak lefestve, saját maguk "gerendáit" apró szálkának láttatva. 

Meggyőződésem, hogy nem azért teszik ezt, mert ők rossz emberek, vagy mert rosszat akarnak Esztergomnak. Nem könnyű az embernek évtizedes megszokásokat levetkőzni. Márpedig az, hogy Esztergomban a Fidesz maga a patásördög sokunkban lassan évtizedes, rögzült tény volt - olyan tapasztalatokból építkezve, mint például a Szent István Gimnázium totális megsemmisítése. 

Mégis, talán éppen ezért, a 2010 és 2014 közötti ciklus tárgyilagos elemzése ma még lehetetlen feladat. Túl sokan invesztáltak érzelmileg és anyagilag is túl sokat ebbe az időszakba ahhoz, hogy a tényeket meghallva ne az egymásra mutogatás és a folyamatosan, mindkét fél részéről agyzsibbasztásig ismételgetett panelek jussanak mindenkinek az eszébe. Az olvasott cikk is erről szól: az új városvezetés jogi osztálya által, szakemberek által felgöngyölített ügyekkel szemben ismételgeti az ismeretlen szerző a korábbi polgármesteri kabinet által az elmúlt években orrvérzésig agyonismételgetett véleményeket, politikai állásfoglalásokat. Amik számukra ma lehetnek tényszerűek, de ha egyszer papírokkal alátámasztható módon bebizonyítható, hogy a valóság más, akkor hiába kezdi az ismeretlen szerző minden mondatát azzal, hogy "igazat szólva", a valóságot ez nem másítja meg.

Szerintem az elmúlt négy év minden szempontból elvesztegetett idő volt. Nem volt tabula rasa, nem történt meg a Meggyes korszak anyagainak feltárása. Tétényi és kicsiny csapata egy a saját irodájukban található széfet sem volt képes kinyitni, és megnézni, hogy mi van benne. Arról a széfről beszélek, amelyikből Meggyes fekete listája és pár egyéb dokumentum előkerült. Már megígértem, hogy majd egyszer leírom ennek az igaz történetét - egy kicsit más, mint ami végül a sajtóban megjelent. De ez nem az egyetlen eset volt - emlékszik talán mindenki a videóra, amin Meggyes feláll egy székre és elmondja választási beszédét miután elvesztette a választást? A videót egy akkor még az ETV-nek dolgozó személy juttatta el Tétényi köreinek. Akik napokig ültek rajta, és nem mertek vele kezdeni semmit. Az, hogy ez a videó mégis felkerült az internetre nem Tétényi döntése volt - valaki az ő tudta és beleegyezése nélkül eljuttatta Bejó Gábornak is, aki ösztöneire hallgatva egyből publikálta azt. Ezért ismerheti ma mindenki. Az Aranyszárny biztosítás ügye, ami a legtovább jutott  (még Meggyes mentelmi jogát is kikérték az ügyészek) - de ezt sem a hivatalban fedezték fel Tétényi csapattagjai. A biztosító jelezte, hogy valami nem kóser, csak ezután nézett rá bárki is az ügy belső irataira. Tétényi olyan csapattal vette körbe magát, ami magától nem keresett és nem ment neki a Meggyes korszak csontvázainak. Ez a csapat szerintem magától fel sem használt volna semmilyen Meggyes és a frakció ellen használható tényt, adatot, szerződést sem.

Hogy ennek mi volt az oka, azt nem tudhatjuk. De talán sok köze van mindennek ahhoz, hogy a ló bizony végül megdöglött. És pont ideje lenne leszállni róla mindenkinek, ha haladni akarunk valamerre. Vagy maradjon ez?

 

 

 

2015.03.29. 16:20

Kedves Percjelző,

Tetszik az írásod gondolatisága, üzenete, higgadsága.

Köszönöm. Vigyor

2015.03.29. 14:11

János, akár igazad is lehet.

Szerencsére nincs másik papagáj, ezért csigára cserélték az "árut".

"- Tud beszélni?

- Nem igazán.

- Akkor bajosan lesz jó a papagáj helyett"

 

DE ahogy elnézem, csak az maradt CSERÉNEK. :-((((

2015.03.29. 12:59
Tétényi olyan csapattal vette körbe magát, ami magától nem keresett és nem ment neki a Meggyes korszak csontvázainak. Ez a csapat szerintem magától fel sem használt volna semmilyen Meggyes és a frakció ellen használható tényt, adatot, szerződést sem.

 

Magvas gondolat.

A kérdés szerintem is az, hogy valójában Tétényinek ki volt a csapata és mi volt a szándékuk. Azok a „csapattagok” akik nap mint nap sertepertéltek körülötte, legfeljebb saját magukról gondolták azt, hogy ők alkotják a csapatot. Ez talán nem is az ő hibájuk. Egyszerűen csak elhitették velük, ők pedig örültek, hogy hihetnek valamiben, közel kerülhetnek valamihez, amiről azt gondolták, hogy változást hoz majd Esztergomban és bekerülhetnek a történelembe.

Az igazi csapatot talán a biodíszlet árnyékában, a színfalak mögött kellene keresni. A forgatókönyv író(k) az egyes fejezetek kimunkálása során nagyon vigyázott arra, hogy a szereplők odáig sohase jussanak el, hogy halálos sebet ejtsenek a másikon és ezáltal egyedül maradjanak a színpadon, hiszen a cél a teljes előadási idő kitöltése volt. Kezdetben voltak ugyan olyan szereplők – és a ciklus idején is fel-fel bukkantak – akik majdnem bezavartak, de őket sikerült kiírni az előadásból. Mondhatni, hogy a hivatásos szereplők mindvégig jól teljesítettek, csak néha estek ki a szerepükből, kicsit önállósítva magukat, de ez végül is nem sült el rosszul, még hitelesebbé tette a produkciót, a nézők ezt külön díjazták is. 

A tabula rasa elmaradásának szerintem ez volt az oka. Egy ilyen műveletet szerintem csak az képes végrehajtani, csak attól várható el, akinek az előzményekkel nincs semmilyen kapcsolata, abszolút kívülálló, pártatlan, a szó igazi értelmében véve „független civil”. Abban az esetben ha ezek a feltételek nincsenek meg, nem is várható el egy teljes átvilágítása a múltnak, így az „újjászületés” sem.

A csapat részéről az előadás folytatása – megváltozott díszletek között és főleg főszereplő nélkül – szerintem sem túlságosan bölcs gondolat, az eredeti darab kezdeti telt házas produkciójának már mindenkorra vége.

Inkább egy mai témával foglalkozó, aktuális darabot kéne összehozni, amire sokan „bemennének”...

2015.03.29. 12:14

Tegnap kb 6 órán keresztül daráltam lemetszett ágakat a kerti aprítóval, az ilyen monoton munkák közben meg az ember óhatatlanul is elkalandozik fejben másfelé és egyszercsak az a gondolatom támadt, hogy lehet, hogy a ló nem is ló, hanem papagáj, és nem is döglött, csak pihen?

 

2015.03.29. 0:01

Köszönöm kedves Hekla, hogy Te is úgy gondolod, egy városnak pozitív vonzásának kell lennie a körzetéhez tartozó települések lakóira is, és nem taszítónak.
Egyenlőre sajnos nem így néz ki a dolog...
Remélhetőleg a polgármester asszony olvassa ezeket a véleményeket itt, és talán hamarosan jóirányba lesz változás.

Tudom, nem könnyű fölfelé és lefelé is megfelelni az elvárásoknak, de törekedni kell rá.
Szerintem ez a jó vezető kritériuma.

 

2015.03.28. 20:16

2015.03.28. 17:56

Kedves Percjelző!

Most aztán tényleg zavarban vagyok...

Először is köszönöm, hogy hozzászóltál e témához, s az, hogy nekem adták igazat, külön megtiszteltetés számomra.

Mert ráadásul én eléggé "lelkizős típus" vagyok, s mint ilyen, este óta ma egészen idáig azon morfondíroztam, ugyan mi a fenének ártom én bele magam egy másik település dolgába?!
Lehet, hogy mégis Mézes Nándornak van igaza?
És nyet vau-vau?! :(((

De aztán az igazságérzetű énem (mely miatt sok bajom támadt már nem éppen rövidke életem során...) ismét berzenkedni kezdett:
Igenis KELL szólni, ha úgy érezzük, nem helyes az a magatartás, hogy szó nélkül mindent lenyelünk, amit le AKARNAK nyeletni velünk! 
Továbbá:
Morfondírozásaim közepette arra a következtetésre jutottam, hogy egy város igenis meghatározza a hozzá tartozó régió egész életét.
Úgy infrastruktúrában, mint ideológiában, OKTATÁSBAN (!), de még a kultúra terén is.
Egyáltalán nem mindegy, milyen a közlekedés a térségben, nem mindegy, hogyan, s mire (?!) oktatják a felnövekvő generációt a város iskolái, s milyenek a hétköznapok, és az ünnepek az emberek számára.
Mondhatnám úgy is, hogy FELELŐSSÉGGEL tartozik az egész régió lakosságának azzal, hogyan vezetik a vezetői azt a települést, melynek kötelező, vagy önként vállalt szakfeladatai vannak a lakosság felé.

A város középiskolái, a felsőfokú intézményei, egészségi intézményei (kórház), fontos hivatali intézményei (ezeket nem kívánom felsorolni, annyi van!), a kereskedelmi hálózata (piac, áruházak, stb.), s ezekbe való bejutás a környező településekről mind, mind olyan fontos elemei - ha jól tudom -, közel százezernyi (!) ember mindennapi életének, amit igenis figyelembe KELL vennie ama város vezetésnek!
Tehát nemcsak EGYETLEN VÁR az, amelyet védeni, s karbantartania szükséges, hanem igen szerteágazó feladat, amit el KELL látnia a város vezetésnek.

Én, ha ilyen posztra kívánkoztam volna, EZT a sokrétű feladatot is figyelembe vettem volna.
Szerintem ezért (is!) lenne fontos a városok vezetésére jelentkezők számára kikötni bizonyos iskolai végzettséget (minimum főiskola, lehetőleg szakirányú) egy kis falucskáéval szemben.
És nem élhet egy város csak úgy magának, csak a saját lakosainak az igényeit kielégítendő!
Példa a történelemből: a végváraink vezetőinek /várkapitányainak/ is össze kellett, hogy dolgozzanak annak érdekében, hogy meg tudják állítani a törököket, nemde?

Kedves Percjelző!
Summa-summárum, tehát én is igazat adok Neked azzal a kiegészítéssel, hogy ne csak egy bizonyos város lakosságának legyen komformérzete, hanem a hozzá tartozó egész vonzáskörzetbelieknek is.

Köszönöm, hogy figyeltél rám!
Holdfény

2015.03.28. 15:49

Kedves Holdfény!

Nem vagyok egy állandó levélíró. :-))) Amiért most mégis írok: IGAZAD VAN! Én kérek elnézést, minden környékbelitől, akiket az esztergomi emberek szavazata kellemetlen körülmények közé sodort. Igazából ezt ötven évre visszamenőleg teszem, amióta szavazati joggal rendelkezem. Nekem azóta soha nem sikerült olyanra szavaznom, aki nyert volna, és talán azt tette volna, amit én elvártam volna egy kormányzástól, egy városvezetéstől. Nem tudom az jó lett volna é Neked is. Nekem csak az lett volna a fő kritériumom, hogy ne a saját, ne a haverok zsebét tömködjék, hanem az ország lakosaiért, a városom lakosaiért dolgozzanak. De mint János egy előző írásában is olvashattuk, megint hitbizományba került a város, csak most máséiba. Most, mint megtudtam, éppen a Hernádi úr, valamint Kis Rigó püspök úr hitbizományába kerültünk. Nekünk megint csak az ismert mondat maradt: "KÉREM HIGGYÉK EL......" Namármost általába annak hisznek az emberek, akinek több pénze van, hangosabban tud kiabálni, és el tudja ültetni az emberek agyába, hogy TALÁN, HÁTHA, és persze az eddigi életemből tudom, mire elkezdenek az emberek látni, megint elmegy az életükből négy év, hogy aztán megint jöjjön a bűvös fülbemászó szöveg, EZUTÁN TÉNYLEG MÁSKÉPP LESZ, HIGGYÉK EL NEKÜNK. Nem azt mondom, hogy én nem tévedtem már. A dolgok állása szerint, a "megválasztott vezetőink" fél év, egy év után elveszítik a realitás érzéküket, és lassan ugyan azt teszik, mindt az elődeik. Én értem, hogy egyik napról a másikra nem lehet megváltoztatni az elmúlt idők ordenálé hibáit. Nekem sokszor elég lenne az is, hogy a vezető kiállna, és elmondaná Pld:Igen, mélységesen egyetértek mindenkivel, aki fel van háborodva, hogy ilyen parkolási körülményekért, mint amilyen a városban van, parkolási díjat kell fizetni, DE AZON VAGYUNK? HOGY BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL, (nem négy év múlva) MEGOLDJUK EZT AZ IRRITÁLÓ PROBLÉMÁT. - IGEN, MI IS HALLOTTUK A KABINETIRODA VEZETŐJE ELLENI ELJÁRÁS MEGINDULÁSÁRÓL, DE AZ ÁRTATLANSÁG VÉLELME MINDENKIT MEGILLET. (addig is a fizetése meghagyásával, felfüggesztjül a hivatali ténykedését) Szóval, hogy rövidre fogjam az írásomat, néha tényleg kevés elég lenne, hogy a városlakó komfortérzete meglegyen.

 

Üdvözlettel: percjelző

2015.03.28. 1:36

Nocsak, nocsak!

Szelet vetettem, s vihart arattam, de megszoktam már! :D

Viszont úgy látszik, megtörtem a jeget is, hisz csak sikerült szóra bírni a " királyi várlakók" egyikét, a prímásvárosét, ha úgy tetszik.
(Megjegyzem, én sem jöttem jelentéktelenebb helyről, mert a "Kálvinista Róma" ugyancsak bír akkora jelentőséggel kis országunkban a maga kb. 200 e lakosával, mint a Ti váratok.)

Ettől függetlenül én nem doronggal jöttem ide, hiszen egy várlakó hívott meg, s kutya se vagyok, hogy ugassak, inkább ravasz macsek...
S akit nagyra tartok a várbeliek közül, azoknak be is szoktam mutatkozni, bár enélkül is sokan ismernek itt engem.
Aki meg nem, hát az valószínűleg nem is illetékes rá.

Egyébiránt meg azt hiszem, KEDVES "Mézes-mázos úr", tettem annyit a városotok kulturális asztalára, mint mondjuk Te...

És egy fontos megjegyzést engedj meg:
Amit írtam, azt nem romboló kritikának szántam, ellenkezőleg, építőnek.

Mert őszintén mondom, engem mindig is nagyon bántott az a közöny, amelyet a városotok iránt tanúsítotok!
Rengeteg blog született itt, melyre SENKI nem vette a fáradtságot, hogy véleményét kifejtse.
Tenni meg MIT tettetek a városotokért? Vajmi keveset, én - s az országból ide látogatók is! - így látom.

Ha meg valamit én szeretetből küldök valakinek, az valóban abból is van, nem vitriolból. 
S nem árulok zsákbamacskát sem, hanem MINDIG oda szoktam írni, MIT küldök.
Klasszikus zenész létemre íme egyik kedvenc zeneszámom:
https://www.youtube.com/watch?v=OorZcOzNcgE
Deep Purple - Child in Time

Azt kérded, miért fáj nekem a TI döntésetek?
Nos, csak azért, mert TI ültettétek a mi nyakunkra is a "vonzáskörzetetek" Országgyűlési képviselőit immár - hmmm... - hány cikluson át is? - most ugye kettő, köztük Meggyessel, aki annyit, de annyit tett a körzetéért, hogy nem győztük a fejlesztéseket számlálni!!!:(((

Köszönhetjük Nektek őt, és a mostanit is! :(((
A lehető legrosszabb döntés volt annó minket az Esztergomi választási körzethez kapcsolni...

BÉKÉS hétvégét Neked!
Holdfény2015.03.27. 21:18

nna, ez aztán igen! sok fajta válasz jutott eszembe, de hirtelen azt sem tudom, hogy hol kezdjem..

mondjuk, kapiból: belevau éri?  :D

bocs, de ez itt a mi várunk, egy "másik várbéli lakónak" miért fáj az, hogy mi hogyan rendezzük be a miénket, ahol ő nem lakik? kibicnek mi a drága?!

(mi "vettük a lovat", de neki nem tetszik..)

 

Orwellel óvatosan példálóznék, mert könnyen kontraproduktív lehet..

Az evezős animgif valóban "szuper ötlet, és ide szenzációsan találó", pont a mögöttünk hagyott időszakot parafrazeálja, mi, itteni várbéliek  is örülünk, hogy remélhetőleg(?) vége.. (mellesleg néhány bohém lengyel srác leleménye, de ez szigorúan offtopic)

 

úgyhogy ezennel szeretettel küldöm az alábbi dalt, (úgy is, hogy én merem vállalni a saját nevemet..) :D :
https://youtu.be/R7G9r4AZfto

2015.03.27. 20:27

Úgy tűnik, az esztergomiakat nem igazán izgatja ez a kérdés, talán ezért nincs hozzászólás!
Nekem, "szomszédvár"-belinként meg csak annyi a véleményem:
"Anyám, én nem ilyen lovat akartam!" 

Valószínűnek tartom, hogy nektek esztergomiaknak is ez lesz majd később, csak nem mondjátok ki!
Hanem azt hiszitek, MOST AZTÁN JÓÓÓÓ A LÓ, amit vettünk.

Ami nem jelenti azt, hogy a mostani "ló" valóban jó ló... Lehet vak is.
Bár lehet, hogy nem vak, CSAK "vakmerő" (mint a viccbéli szegény pára)...

Továbbá egy kérdés:

Hol van a cikkből a 2 + 2 = 5 képe?

Pedig sokkal inkább erről van szó, mint a döglött lóról.
Olvassátok el csak Orwell 1984 c. művét!
Idézek belőle:
"- Hány ujj ez Winston?
- Négy. Feltételezem, hogy négy. Ha képes volnék rá, ötöt látnék. Igyekszem ötöt látni."

Hát én nem igyekszem, mert 2 + 2 = 4 !!!

 

De Ti azért igyekezzetek csak ötöt  látni, hisz az érdeketek így kívánja! 

Egyébként az az evezős kép viszont szuper ötlet, és ide szenzációsan találó! :)))