Protonterápia: egy kisebb stadion árából Esztergom lehetne a rákgyógyítás magyarországi központja

Protonterápia: egy kisebb stadion árából Esztergom lehetne a rákgyógyítás magyarországi központja

2018. 01. 23. 22:14

Forradalmi technológia, ami operálhatatlan, más kezeléssel nem gyógyítható rákos gyerekek és felnőttek ezreinek az életét menti meg világszerte. Ha a kormányzati politika stadion helyett protonterápiás központba fektetné az adóforintjainkat, hozzánk járna fél Kelet-Európa és nagyon sok magyar rákbeteg kaphatna esélyt a gyógyulásra. Miért ne jöhetne az esztergomi körzetbe egy ilyen beruházás?

Anglia 2014-ben a bulvársajtó segítségével ismerte meg a protonterápiát: egy 5 éves agytumorral diagnosztizált kisfiú kálváriáját kapták fel a szigetország lapjai. A fiút a szülei az orvosok ajánlása ellenére szabályosan megszöktették egy brit kórházból és a Prágában működő első európai protonterápiás központba vitték magánkezelésre. Szabályos hajtóvadászat kezdődött a szülők ellen, majdnem börtönbe zárták őket, de a kezelés használt, a fiú ma 8 éves és iskolába jár. A sajtó pedig mindenkivel megismertette Nagy-Britanniában a protonterápiás kezelés fogalmát.

Ez a kezelés egy relatíve drága berendezést igényel: építeni kell hozzá ugyanis egy ultramodern részecskegyorsítót. Nem akkorát, mint a Higgs bozon után kutató Hadron collider, de elég nagyot. Emiatt egy ilyen berendezés nagyjából annyiba kerül, mint egy kisebb magyarországi stadion. Tudjuk, Orbán Viktor szerint a Kárpát medence jövőjét magyar nyelven és focistadionok zöld gyepén írják, de ugyanakkor az is igaz, hogy egyetlen futball stadion sem gyógyított meg rákos gyerekeket - még ha a sport a betegség megelőzés szempontjából fontos is tud lenni.

A nagyjából egy stadion árából felépíthető protonterápiás központban évente több ezer honfitársunk kaphatna esélyt a gyógyulásra. Ezen felül a központ komoly gyógyturizmust is beindítana, mivel Európában alig néhány helyen működik ilyen berendezés.

Ez a forráshiányos magyar egészségügynek millárdos plusz forrásokat tudna biztosítani. De csak akkor, ha egy ilyen központot nem a privát tőke, nem egy a hasznot lefölöző oligarcha, hanem maga az állam hozna létre, az adófizetők pénzéből, a magyar nép javára.

Az már csak hab a tortán, hogy egy ilyen központ működtetéséhez egy sor magasan kvalifikált tudósra: fizikusokra, programozókra, orvosokra van szükség. A beruházás megtöltene a környéken több 4-5 csillagos szállodát, a külföldről érkező páciensek igényeire egész új szolgáltató iparágak épülhetnének.

Összegezve: egy ilyen protonterápiás központ ideális beruházás lenne a környék jövője szempontjából. Egy olyan központ jönne létre, ami nem csak országos, de régiós központtá is tenné az esztergomi körzetet. 

Országgyűlési képviselőjelöltként meghirdetendő programom első eleme: a Kárpát medencében egyedülálló protonterápiás központ létrehozása központi költségvetési forrásokból Esztergomban

 

Cserép János

független országgyűlési-képviselő jelölt-jelölt (a Momentum Mozgalom tagja)

 

Ha úgy érzed, te is segíteni tudsz nekem, kattints ide és töltsd ki ezt az űrlapot!

 

Még nincsenek kommentek :(