B oldal - Veronika Šikelová: Hiányos fiasítás c. könyvének bemutatója
2016. 11. 25. 18:00

"Hősnőnk anyja meg a húga úgy vélik, hogy maszkot visel, a csodabogár és a szórakozott tudós álarcát, hogy így feltűnősködik, mások meg azt gondolják, hogy a maszkot hősnőnk viseli. 
De ő tudja, hogy férjének nincs szüksége álarcra. 
Talán meglepődnének, ha kiderülne, hogy maszkja alatt többrétegnyi további maszk van, és legalul talán csak egy gombostű, ami a sok álarcot tartja."
(Veronika Šikulová: Hiányos fiasítás)

B oldal
- Kortárs szlovák irodalom a Házban - 

Track 3
Veronika Šikulová: Hiányos fiasítás

Vendégünk a szerző, valamint a L'Harmattan főszerkesztője: Váradi Péter

Beszélgetőtársak: Paál Anikó, Takács Krisztina

Időpont: 2016. november 25. 18:00
Helyszín: Kaleidoszkóp Ház, Esztergom Pázmány P. u. 7.

A rendezvény ingyenes!
 
Az eseményhez csatlakozni lehet a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/686106201556222/

Támogatóink:

Szlovák Irodalmi Információs Központ
http://www.litcentrum.sk/

Budapesti Szlovák Intézet
https://www.mzv.sk/web/sibudapest-hu

L'Harmattan Kiadó
http://www.harmattan.hu/

Kaleidoszkóp Ház
http://kaleidoszkophaz.hu/

A B oldalról:
Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tematikáját követve a magyar nyelven most nagy számban megjelent kortárs szlovák szerzők regényeihez kapcsolódó széria folytatódik!
Havonta egy estét fordítunk arra, hogy a friss kínálatból egy-egy művet elővegyünk és közelebbről megismerjünk. Az éppen aktuális szöveget egy esztergomi és egy párkányi irodalmár kezébe adjuk, akik (helyzetükből adódóan) sajátos olvasatukat vethetik össze az érdeklődők előtt egy moderátor segítségével. A három fix résztvevő mellett meghívjuk a szerzőt és a mű megjelenésében közreműködő személyeket is a könyvhöz kapcsolódó eseményre.

A Hiányos fiasításról:
A könyv világának epicentruma a szerző, Veronika Šikulová szülőföldje, a Kis-Kárpátokban található Modra (Modor) és a tér, ahol a női főszereplő visszaemlékszik életére, mindenre, ami a nők, lányok, anyák hétköznapjait kitölti, és ami értelmet, perspektívát és egyediséget ad.

A Hiányos fiasítás az elbeszélés szabad áramlásának regénye, kis epizódokra osztva, melyekbe anekdotikusan lépnek be emberek, történetek, dolgok és körülmények. Valami ebből csak felvillan, van, ami kitörölhetetlenül látható, van, ami folytatásos, másnak csak egyetlen mondat jut, és olykor hosszú, összetett belsőmonológokat olvasunk. Vannak első ránézésre titok nélküli mondatok, keményen kimondva, célzás és másodlagos értelem nélkül, és mégis, a végén együtt egy hatalmas titkot képeznek.

VERONIKA ŠIKULOVÁ (1967) szlovák író és újságíró a Pozsonytól északra található Modoron született. A Comenius Egyetemen újságírást tanult, majd a prózaírás felé fordult. 1997-ben jelent meg első könyve Odtiene (Árnyékok) címmel, melyet Ivan Krasko-díjjal jutalmaztak, majd ezt további hat kötet követte. A 2011-ben megjelent Menettérti című regényben – amely magyar nyelven 2014-ben jelent meg a Valahol Európában sorozatban – a szerző saját családja 20. századi történetét dolgozza fel.

MÉSZÁROS TÜNDE (1970) műfordító Pozsonyban született. Szlovák, cseh, angol és német nyelvből fordít, elsősorban kortárs prózát. Több folyóirat és fordítói műhely állandó munkatársa.
 
Kaleidoszkóp Ház