Újra kortárs szlovák irodalom a Házban: októberben Zuska Kepplová Hotel Sza_adság című regénye került terítékre

Újra kortárs szlovák irodalom a Házban: októberben Zuska Kepplová Hotel Sza_adság című regénye került terítékre

2016. 10. 04. 16:39

Folytatódik a Kaleidoszkóp Ház szlovák kortárs irodalmat bemutató sorozata.

Kép: Zuska Kepplová/Facebook
 
A B oldalról:
Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tematikáját követve a magyar nyelven most nagy számban megjelent kortárs szlovák szerzők regényeihez kapcsolódó széria folytatódik!
 
 
Havonta egy estét fordítunk arra, hogy a friss kínálatból egy-egy művet elővegyünk és közelebbről megismerjünk. Az éppen aktuális szöveget egy esztergomi és egy párkányi irodalmár kezébe adjuk, akik (helyzetükből adódóan) sajátos olvasatukat vethetik össze az érdeklődők előtt egy moderátor segítségével. A három fix résztvevő mellett meghívjuk a szerzőt és a szöveg megjelenésében közreműködő személyeket is a könyvhöz kapcsolódó eseményre.
A rendezvény ingyenesen látogatható, és fontos, hogy a közönségtől nem várjuk, hogy előre elolvassák a művet.
 
A program célja, hogy népszerűsítse az olvasást magát és a kortárs szlovák szerzők műveit is azáltal, hogy a leendő olvasó számára több oldalról bemutatjuk a szöveget, valamint szempontokat nyújtunk az értelmezéséhez. Ezek mentén pedig mindenkire rábízzuk, hogy mérlegelje, érdemes-e kézbe vennie a könyvet.
 
A Hotel Sza_adságról:
A Kepplová-kisregények szereplői újkori nomádok, fiatalok, akik már a határok nélküli, globalizált világba születtek, és bárhol otthonra lelhetnek, legyen az Kelet- vagy Nyugat-Európa, Párizs, Helsinki, London, Pozsony vagy Budapest. Expatok, akik hamuban sült pogácsa helyett világmegváltó gondolatokkal vágnak neki a nagyvilágnak, majd pedig sóvárognak az otthon melege után, magukra tetoválva legkedvesebb ételük nevét. Aktuális szociográfia irodalmi köntösben.

Zuska Kepplováról:
(1982) Pozsonyban született, és a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán diplomázott dramaturgia és forgatókönyvíró szakon. Diploma után Budapesten beiratkozott a Közép-európai Egyetem Gender Studies szakára, majd Fullbright-ösztöndíjasként a State University of New Yorkon folytatta tanulmányait. Első irodalmi díját 2005-ben nyerte el, első kötetét pedig 2011-ben adta ki Buchty švabachom (a jelen kötetben Bukta-tetkó címmel szerepel) címmel. A könyvet több rangos irodalmi díjra jelölték. Az írás különlegessége, hogy főként a Budapesten töltött évek élményanyagából táplálkozik. 2013-ban jelent meg 57 km od Taškentu (57 kilométerre Taskenttől) című második kötete.

Az eseményhez csatlakozni lehet a facebookon:
https://www.facebook.com/events/629094233930565/A rendezvény támogatói:

Szlovák Irodalmi Információs Központ
http://www.litcentrum.sk/

Budapesti Szlovák Intézet
https://www.mzv.sk/web/sibudapest-hu

L'Harmattan Kiadó
http://www.harmattan.hu/
 
Kaleidoszkóp Ház
Még nincsenek kommentek :(