Posztumusz díszpolgári címet kapott Gadányi Jenő festőművész, Pro Urbe-díjat vehetett át Hunyadi Zoltán karnagy

Posztumusz díszpolgári címet kapott Gadányi Jenő festőművész, Pro Urbe-díjat vehetett át Hunyadi Zoltán karnagy

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepséget idén a Szent Imre Szakgimnázium dísztermében tartották. Az ünnepség keretén belül adták át a posztumusz díszpolgári címet Gadányi Jenő festőművésznek és a Pro Urbe-díjat Hunyadi Zoltán karnagynak.

Az október 23-ai esztergomi ünnepséget jelenlétével megtisztelte Székely János segéd-püspök, Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Tóth András, az Esztergomi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese.

A forradalom 60. évfordulójára rendezett ünnepen Romanek Etelka polgármester beszédében hangsúlyozta:  „Esztergom, Mindszenty József bíboros, hercegprímás, valamint a Sötétkapunál mártírhalált szenvedő esztergomi hősök révén a hatvan évvel ezelőtti forradalom egyik jelképe, a város, amely a véres megtorlásokat követően évtizedekig bűnhődött azért, mert kiállt a szabadságért.  Kiállt a szabad magyar nemzetért, Magyarországért, ahogy tette ezt egy ezredéven át mindig, megalkuvás és habozás nélkül: Esztergomnak ez olyan erkölcsi kötelessége, amely felülír minden egyebet, elnyomókat, idegen nemzetrontókat, zsarnokokat.”

A megnyitó köszöntőt követően adták át Esztergom legrangosabb elismeréseit, elsőként Hunyadi Zoltán karnagynak, akit évtizedes, nemzetközileg is elismert, eredményes karnagyi tevékenysége, kiváló zenepedagógiai munkássága, a pedagógusképzés szolgálatában végzett áldozatos munkája elismerésekén vehette át a „Pro Urbe Esztergom” díjat.

Mellette posztumusz „Esztergom Díszpolgára” címet kapott Gadányi Jenő festőművész, aki – az indoklás szerint – a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjaként, alkotómunkája mellett érzelmileg is jelentősen kapcsolódott Esztergomhoz, Gadányi Jenő kötődése bizonyságául 135 művét Esztergomra hagyományozta. Esztergom számára fontos, hogy képzőművészeti és múzeumi életében nyújtott példamutató szerepvállalásával, a város szellemiségnek és kultúrája jó hírét országos szinten növelte életművével.

A Gadányi Jenőnek adandó posztumusz elismerést, az alkotó unokája, Rainer Péter Ferenczy Noémi-díjas építész-belsőépítész, a Gadányi Jenő Alapítvány elnöke vette át.

Az 1956-os forradalom esztergomi ünnepének befejező részében a 30 éves PG Csoport állt a Szent Imre iskola színpadára az „Amit tettem, hazámért tettem Nagyboldogasszony örök szerelmem” című zenés irodalmi összeállítással.

 

-sajtóközlemény, a Városháza szellemi terméke-

Még nincsenek kommentek :(