2017. május 31-ig lebontják a Zöldházat
Gazdaság
2016. okt. 20.

<p><a href="https://www.szeretgom.hu/content/84854-testuleti-oktober-20-an">A mai testületi ülésen</a> határoztak képviselőink: nem kell többé a félig lebombázott, egykor pártközpontnak álmodott épület, ahol a perverzió kedvéért egy ideig Fidesz iroda is működött, majd kultúrmozgó lett, közösségi tér, és egy ideig a város utolsó moziját is itt üzemeltették.</p>

Az ülést megelőzően felvetődött, hogy esetleg Balassa Bálint Kulturális Központ néven folytathatná tovább földi pályafutását az épületkomplexum. Mint azonban utólag kiderült, az ötlet csupán Meszes Balázs fantáziáját dicséri, és semmiféle támogatást nem élvez a testületen belül.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz majd az épület elbontása után a helyszínnel (a történethez a Regia Civitasnak is lehet még egy-két szava), illetve azt sem, hogy mit csinálnak a megmaradt alsó szinttel. Koncepciók sincsenek, csak úgy, mint a Bástya esetében, amelyet drágán megvettünk, most pedig nem tudjuk, hogy mit kezdjünk vele. Ma a grémium elé került az áruház helyzetének rendezése, de a képviselők végül úgy döntöttek, hogy zárt ülés keretein belül foglalkoznak inkább a belvárosi monstrum sorsával.

Philipp Frigyes, a város főépítésze vizuális bűncselekménynek tartja a Zöldházat, amelyet bárhogy is forgat, egyszerűen nem tud beleilleszteni a városképbe. Esztergom városfejlesztési koncepciója elvileg jövőre készül el, így már nem is kell olyan sokat aludnunk, hogy végre tisztán lássunk a város fejlesztési terveit, illetve romos épületeinek hasznosítását illetően.

(forrás)