Mondjon 1 érvet, miért tartja Esztergomot esélyesnek az Európa Kulturális Fővárosa címre!

Mondjon 1 érvet, miért tartja Esztergomot esélyesnek az Európa Kulturális Fővárosa címre!

2016. 09. 16. 9:49

Az Európa Kulturális Főváros 2023 pályázat induláson (és persze megnyerésén) aspiráló város ez ügyben létrehozott munkacsoportja megtartotta első munkaértekezletét. Nem voltunk jelen a megbeszélésen, csak sajtóközleményt kaptunk, abból pedig - a jól megszokott módon - nem derült ki sok minden.

Pécsett megnyitják a kulturális fővárost

Fotó: superiorhirek.hu

760 év után újra fővárosi babérokra törünk.

IV. Béla király még 1256-ban tette át székhelyét Budára, addig Esztergom volt az ország (egyik) központja, mondhatni fővárosa. Aztán rengeteg víz lefolyt az öreg Dunán, törökök százezrei masíroztak a királyvárosi földeken, egy rövid ideig itt voltak a románok is, vesztettünk és vesztettünk, majd a kommunista csillag árnyékába kerültünk, és újra elvesztettünk valamit, jelentőségünket azonban e dicstelen időszakokban is végig megőriztük. Sőt, olyan tervek vannak folyamatosan napirenden, hogy a Szent Koronát Esztergomban helyezzék el véglegesen, de még arról sem mondtunk le, hogy az érsek (újra) inkább városunkat tekintse székhelyének a duális (Esztergom, Budapest) megoldás helyett.

Idén pedig azzal az ötlettel álltak elő, hogy Esztergom pályázza meg az Európa Kulturális Főváros 2023 címet. Ennek érdekében májusban munkacsoportot hoztak létre, hogy előkészítsék a pályázatra benyújtani kívánt dokumentációt.

Európa Kulturális Fővárosa Cím elnyerésére irányuló pályázat előkészítéséért felelős Eseti Bizottság (tagok: Meszes Balázs, Eck András, Bánhidy László, Rezi-Kató Gábor, Prokopp Mária és az elnök: Sasvári Viktor) névre keresztelt grémium szeptember 14-én tartotta meg első hivatalos ülését.

A tagság többek között határozott arról is, hogy a tagok és az őket segítő referensek vegyék fel a kapcsolatot korábbi magyar Európa Kulturális Fővárosa településsel, mely helységek közül végül Kassára esett a választás (Magyarországon eddig egyedül Pécs kapta meg ezt a címet 2010-ben - a szerk.) - áll a sajtóközleményben.

A megbeszélésen elhangzott, hogy számos nemzetközi és országos hírű szakember, intézményvezető tartja jó ötletnek, és pártolja már most Esztergom indulását a pályázaton.

Az ülésen részt vevők arról is véleményt fogalmaztak meg, hogy a 2023-ig tartó időszakban a cím eléréséhez olyan építészeti megoldásokat kell eszközölni, melyek a kulturális főváros évada után is maximálisan kihasználhatók lesznek Esztergom és a régió számára.  Ezekről a szükséges fejlesztésekről szólva kijelentették a tagok, hogy a fenti rangot célzó pályázat elnyerésében mind a kormányzati támogatásra, mint pedig az európai uniós támogatásra számítani lehet - írják a sajtónak kiadott a közleményben.

A tagság a következő ülését október 19-én tartja.

Szóval kezdhetik törni a fejüket, hogy milyen logóval nevezzünk a versenyre. Egyik ellenfelünk már itt tart, Tokajban (ahol az elmúlt 10 évben közel 3 milliárd forintot fordítottak a kulturális infrastruktúra fejlesztésére) már bőszen készülnek és kommunikálnak az emberekkel a a pályázattal kapcsolatban.

Magyarországról még Gödöllő, Veszprém, Miskolc, Debrecen és Eger szeretné megkapni a címet (még várhatók vetélytársak). A végén azonban csak egy magyar város nyerheti el a megtiszteltetést, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen egy évre.

Esztergomot nagyon nem veszik komolyan, egyelőre egyik országos médiumban sem láttuk viszont magunkat. Ott csak a nagyokat emlegetik.

A pályázat valószínűleg év végén fog megjelenni, onnantól kezdve 10 hónapunk lesz, hogy angol és magyar nyelven is előkészítsük az anyagot. Majd egy 12 fős nemzetközi testület bírálja el a programot, sor kerül a második körre is, ahol már csak az első forduló után versenyben maradt települések mérkőzhetnek meg egymással. A végső döntés 2018 nyarán születhet meg.

A pályázata értékelésében elsőrendűen fontos:

  • a hosszútávú stratégia (ilyenünk még nincs)
  • a pályázat európai dimenziója (ebben erősek lehetünk)
  • a kulturális és művészeti tartalom (ebben nagyon erősek vagyunk)
  • a megvalósítási képesség (ebben rettentő gyengék vagyunk)
  • a társadalmi kapcsolatok (ebben sem hasítunk)
  • stb...

Ön szerint mi szól Esztergom mellett?

 

444.hu/sajtóközlemény/Szeretgom

2016. 09. 17. 18:56

"Szerintem az a bizonyos szag, része a város középkori aurájának. Tehát e tekintetben inkább pozitív, mint negatív."

Így is van.

Hol találunk ma olyan ősi várost, ahol ez a régi szagvilág még érezhető. Legyünk erre büszkék, nekünk a belvárosban olyan szagunk  van, ami máshol már nem nagyon létezik. Így kell meghirdetni Esztergomot: középkori szagok. Tuti a turizmus fellendülése.

 

 

2016. 09. 17. 11:57

Már nem,bocsi.

2016. 09. 16. 22:31

Szerintem az a bizonyos szag, része a város középkori aurájának. Tehát e tekintetben inkább pozitív, mint negatív.

2016. 09. 16. 19:56

npg: TÁMOGATOM AZ ÖTLETEDET. :-))))

2016. 09. 16. 19:55

Kedves Szende!

Ezt most komolyan kérdezed?? :-))))))))))))))))))))

2016. 09. 16. 15:25

Milyen kulturális, meg főváros, meg Európa.

A "Napnál világosabb", hogy Esztergomnak meg kell pályázni egy téli olimpia rendezését.

A feltételeink adottak, ezért javaslom egy bizottság felállítását. Természetesen a bizottság több olimpiai helyszínt is keressen fel.

Aztán a bizotttság  sok albizottságot hozzon létre, mer' nagy a család.

:)

Üdv.

 

2016. 09. 16. 13:35

"Homokzsák a csatorna nyílásra"

Ezt komolyan gondolod,hogy ez lenne a megoldás,mennyi homokzsák kellene?

Meg kell csinálni a csatornázást,ez az egyetlen megoldás,mert a"felvirágzott "virágágyások illatát elüti a fekália szag.

2016. 09. 16. 13:30

 Teljes mértékben egyetértek,ez lenne a legfontosabb dolog mert a városközpontban felfordul az ember gyomra a fekália szagtól!

2016. 09. 16. 12:38

Ejnye-ejnye! "ne legyen szarszag a városban, az az első Vagyis mindent felbontani és mindenhol megcsinálni a csatornát, ahol kell" Erre van egy speciális (főleg olcsó) esztergomi megoldás, a Kis-Dunaparton láttam, HOMOKZSÁK A CSATORNANYÍLÁSRA! Kész, ennyi! Komolyra fordítva a szót. Erről már beszéltünk, mit is szeretnénk megmutatni a "kulturális főváros" címen idelátogatóknak? Háát a Bazilikát. Kb egy óra. Hát, a várat! Még egy óra. Hát a Keresztény Múzeumot. Még egy óra. Hát a Vizügyi Múzeumot. Még egy óra. Hát a sok szálloda férőhelyet, ahol mondjuk el tudnánk szállásolni két-három ezer embert. Hát a parkolókat, ahol meg tud állni ennyi embert szállító busz, és személygépkocsi. Tovább is van mondjam még? :-(

Törölt felhasználó #43

2016. 09. 16. 12:22

Nem érdekel a járda, ne legyen szarszag a városban, az az első. Vagyis mindent felbontani és mindenhol megcsinálni a csatornát, ahol kell. 20 éve is késő lett volna.

Törölt felhasználó #43

2016. 09. 16. 12:16

alapban már a világszínvonalú, XXIII. századi könyvtár épületünk, a több száz főt befogadni képes színházteremmel ellátott művelődési házunk közvetlen a mozi mellett is egyértelművé teszi, hogy nekünk ez a cím jár(na),
de ha végigtekintünk a helyi NO GO zónákon, mint a Sándor palota, a Fürdő szálló, mélygarázskomplexum, Bástya parkoló, Spori (nekünkménemjárstadion???), a virágzó piac.... akkor a járna helyett lehet megelégednénk néhányan már azzal a szóval is, hogy "normális járda"... de persze merjünk nagyot álmodni!