Elkezdődhet a villamosítás az Esztergom-Budapest vasútvonalon
Gazdaság
2016. jún. 7.

<p style="text-align: justify;">Megvan az esztergomi villamosítás közbeszerzésének eredménye, aminek köszönhetően a munkálatok hamarosan el is kezdődnek a szakaszon – adta közre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.</p>

A kivitelezési munkálatokat a legkisebb ajánlatot adó Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium (MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. ; TRSZ Kft.) végezheti 33.697.563.411 forintért.

2016. év végéig, illetve 2017. tavaszáig az Angyalföld – Újpest közötti új 2. vágány, illetve a Béke útra vezető gyalogos aluljáró épülhet meg.

2017. IV. negyedévéig készül el a villamos felsővezeték Rákosrendező – Esztergom között, a létesítmények többi része 2018-ban készülhetnek el.

Esztergomban átépítésre kerül az állomás és új tehervágány is készül majd. Szintén átépítik a felvételi épületet, az autóbusz pályaudvar pedig a vasútállomás mellé kerül áthelyezésre. Az Esztergom Budapest vonal villamosítása júliusban veszi kezdetét.

A villamosításnak az alábbi munkálatok képezik a részét:

  • Rákosrendező – Esztergom között a villamos felsővezeték kiépítése a korábbi ütemben felállított oszlopok felhasználásával, új vontatási alállomás létesítése Esztergom külterületén és Budapest Istvántelek vontatási alállomás bővítése
  • A Rákosrendező – Újpest vonalszakasz átépítése, Angyalföld – Újpest között új 2. vágány létesítése
  • Óbuda állomáson villamos fenntartási telephely létesítése
  • Klotildliget felvételi épület átépítése
  • Dorog állomáson a buszforduló kiépítése, felvételi épület átépítése, új második vágány kiépítése Preymesser elágazás felé
  • Esztergom állomás átépítése, tehervonati fogadó vágánycsoport létesítése, felvételi épület átépítése, az autóbuszpályaudvar áthelyezése a vasútállomás mellé.

Forrás: Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs osztályvezetőjének Fb-bejegyzése

(forrás)