A testület lojális volt Esztergomhoz, nem támogatták Kurnász László igazgatói kinevezését
Közélet
2016. máj. 5.

<p>A Szent Imre Általános Iskola intézményvezetői posztjára<a href="https://www.szeretgom.hu/content/83271-a-szent-istvan-gimnazium-egykori-igazgatoja-ulhet-a-petofi-iskola-igazgatoi-szekebe"> pályázott a Szent István Gimnázium korábbi igazgatója</a>, Kurnász László. A képviselő-testületnek a kinevezéssel kapcsolatban csupán véleményezési joga van, így korántsem biztos, hogy nem Kurnász lesz az iskola igazgatója. A voksoláson Juhász István és a kulturális ügyekért felelős alpolgármester, Bánhidy László szavazott másként. Akkor most ki megy szembe kivel?</p>

Jó kérdés. Hiszen az iskola tantestülete és az alkalmazotti munkaközösség is támogatta Kurnász kinevezését, előbbi 100%-os, utóbbi pedig 96%-os többséggel szavazott bizalmat az egykori igazgatónak. A képviselő-testület viszont nem-et mondott a kinevezésre. A Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság is véleményezte Kurnász pályázatát, a mikrotestületen belül ugyan megoszlottak a vélemények, a többség mégis a nem pártjára állt. Erős Gábor, a bizottság elnöke felszólalásában elmondta, hogy a grémium ülésén mindenki külön-klön is kifejtette a saját véleményét, csak ezek után került sor a szavazásra. Mint mondta, a végeredmény is azt bizonyítja, hogy a városhoz való lojalitás szem előtt tartásával született meg a döntés. Nyíri Attila is szót kért az ülésen, mint megjegyezte, nagyon is emlékezhetünk a közelmúltra, Esztergomnak pedig okulnia kell a saját hibáiból, így nem is volt kétséges, hogy nem támogatja Kurnász igazgatói ambícióit.

A testület nem mozgott azonban teljesen egy hullámhosszon, ugyanis Juhász István és Bánhidy László másként szavazott. Bánhidy alpolgármester úr tartózkodott, míg Juhász úr nem-mel szavazott Kurnász nem kinevezésére. Az ügy súlyát az is jól mutatja, hogy a testület előre hozta a szavazást, amit Romanek Etelka polgármester asszony javasolt, mivel fontos teendői később a Mária Valéria híd túloldalára szólították. A szavazáson viszont mindenképpen szeretett volna részt venni.

A végső döntést azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mondja majd ki.

A testületi ülés további részében döntöttek a Kertvárosi Óvoda, a Városi Könyvtár és az Önkormányzat alapító okiratának módosításáról, a Montágh Iskola egyes képzéseinek átszervezéséről (kifutó szakok törlése a képzési repertoárból, vendéglátó-eladó részszakképesítés felvétele, illetve a textiltermék összeállító részszakképesítés bevezetése a laxástextil készítő képzésben), illetve arról is, hogy Esztergom pályázatot nyújt be a Kis-Duna sétány és az övező területek revitalizációjára (megszépülhetnének a Prímás-sziget parkjai és a zöldfelületek, Civilek Háza - egyben átjáróház - lehet a Széchenyi tér 14., ahol szabadtéri mozit is kialakítanának, új utcabútorzat kerülhet a Mindszenty hercegprímás tere és a Szent Miklós utca közötti sétányszakaszra). A pályázaton 550 millió forintot nyerhetünk.

(forrás)