3 helyszín, ahol felépülhet Esztergom új sport- és vívócsarnoka
Gazdaság
2016. márc. 22.

<p>Vagy a Prímás-szigeten vagy pedig a volt Labor MIM gyár területén épül fel a város új sportcentruma. A beruházás kiemelt projekt lesz majd, az Integrált Településfejlesztési Stratégia előrejelzései szerint 2020-ban avathatják majd fel.</p>

2009-ben hirdettek győztest a föld alatt felépítendő, egyetemi sportközpont-pályázaton. A képen a második helyezett Vadász és Társai Építőművészek Kft. tervei.

Forrás: Kétszáz év el nem készült esztergomi épületei


 

Elkészült a sport- és szabadidőközpont elhelyezéséhez szükséges tanulmány, amely megvizsgálja, hogy Esztergom belterületén hol található a monstrum felépítéséhez megfelelő területek, és azok milyen adottságokkal rendelkeznek.

A mostani helyszínek mellett a korábbi években szóba jött még Szentgyörgymező, a Dózsa György tér mellett a volt GAMESZ terület. A szentgyörgymezői sportcsarnok tervei elkészültek, most is bármikor felépíthetnék. Tanuszoda, egyleti központ, a környéken működő iskolák tornaterme és rendezvényközpont a Kanonoksor tőszomszédságában – ezek mind-mind szerepeltek a tervekben. Végül az ötlet lekerült a napirendről a Vár és a Bazilika közelsége miatt, a hely turisztikai funkcióinak konzerválása, illetve a régészeti feltárások apropóján is.

A 2000-es évek elején ezzel párhuzamosan napirenden volt, hogy a Prímás-szigeten épül fel majd a város új sportcentruma, illetve szó volt róla, hogy esetleg modernizálják a jelenlegi épületet. Egy másik elképzelés szerint a csarnokot a 11-es főút mellett, a MOL kúttal szemben építették volna fel. Végül egyik ötletből sem lett valóság.

Most, 2016-ban a következő helyszínek közül választhatnak a képviselők.

1., Árok utcában található ipari terület (Labor MIM területe)


 

Az Árok utcában található volt ipari terület városszerkezeti szempontból, és nagyságrendileg is előnyös helye lenne egy sportcentrumnak. A terület nagy része önkormányzati tulajdonban van (16445/2, 16445/4, 16445/8 hrsz). Közel fekszik a Prímás-szigethez, ahol eleve sportpályák, sportlétesítmények találhatóak, így egy valódi, nagy kiterjedésű, sok funkciójú sportközpont alakulhatna ki a településen, amely a tornateremmel kevésbé jól ellátott iskolák igényeit is ki tudná elégíteni. A sziget és a terület közti közlekedési kapcsolatot a Szent Erzsébet híd biztosítaná. A Kis-Duna közelsége miatt az evezés szerelmeseinek is kialakíthatóvá válna evezőklub, stb. A terület a város lakott területeiről viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető.

A területen található épületek szükségszerű bontása növeli a költségeket, valamint elengedhetetlen a rendezési tervnek a kívánt funkcióhoz való igazítása. Az itt folytatott korábbi ipari tevékenységből kifolyólag valószínűsíthető, hogy a beruházás során talajcserére lesz szükség. A területen az árvízvédelmi vonal megerősítéséig számolni kell még az árvízveszéllyel is.

Az esetleges beruházás barnamezős terület rehabilitálása.

(Részlet a tanulmányból)

2., A Prímás-szigeten a Szent Erzsébet híd lábánál


 

A terület méreti adottságai miatt alkalmas lenne a sportkomplexum elhelyezésére. A terület magántulajdon. Fejlesztési és beépítési lehetőségei az árvízvédelem megoldatlansága miatt korlátozottak. Amennyiben az árvízi fejlesztések, és azzal együtt az elsődleges védvonal véglegesen a Nagy-Duna partra kerül át, illetve a tulajdonviszonyok rendeződnek, elképzelhető a sportközpont ide telepítése. A település lakó- és intézményterületeihez viszonylag közel helyezkedik el.  A jelenleg hatályos rendezési terv szerint a terület egy része magaspart jellegű védműnek van jelölve, tehát árvízvédelmi vonal. 

Az esetleges telepítés zöldmezős beruházás.

(Részlet a tanulmányból)

3., A Prímás-szigeten a jelenlegi sportcsarnok mögötti részen


 

A jelenlegi sportcsarnok és sporttelep (rögbipálya) területe méreti adottságai miatt alkalmas lenne a sportkomplexum elhelyezésére. A területnek viszonylag kis része tartozik az önkormányzat tulajdonába (16354, 16357 hrsz).  Fejlesztési és beépítési lehetőségei az árvízvédelem megoldatlansága miatt korlátozottak. Amennyiben az árvízi fejlesztések, és azzal együtt az elsődleges védvonal véglegesen a Nagy-Duna partra kerül át, a Pézsa Tibor Sportcsarnok felújítása, korszerűsítése is megcélozható, amely esetleg a vívócsarnok lehetne a későbbiekben. A település lakó- és intézményterületeihez viszonylag közel helyezkedik el. A terület, bár különleges sportolási célú terület a hatályos szabályozási terv szerint, de az alacsony beépítési százalék, stb. miatt annak módosítására van szükség. A rendezési terv szerint a terület magaspart jellegű védműnek van jelölve, tehát árvízvédelmi vonal.

Az esetleges telepítés zöldmezős beruházás.

(Részlet a tanulmányból)

A tanulmány viszont egy ponton kitér arra is, hogy zöldmezős beruházásba addig nem érdemes belevágni, míg a város barnamezős területeinek nem találunk megfelelő funkciót. Így viszont csak egyetlen elképzelés marad állva a bedobott ötletek közül, méghozzá a Labor MIM. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy ezen a területen húzzák majd fel az új létesítményt, az Integrált Területfejlesztési Stratégia ütemezése szerint 2020-ban adhatják át az új sportcsarnokot. Talán erre az időpontra már elkészül az Esztergomot védő gát is a Nagy-Duna parton.

(forrás)