Egy lépéssel közelebb az esztergomi gáthoz: a következő években megépülhet a védmű

Egy lépéssel közelebb az esztergomi gáthoz: a következő években megépülhet a védmű

Február 22-én Esztergom Város Önkormányzata a várost védő árvízvédelmi gáttal kapcsolatosan egyeztetett az érintett szakemberekkel és a városháza szakreferenseivel.


 

A 2013-as rekordmagasságot produkáló dunai árvíz óta még hangsúlyosabbá, sürgetőbbé vált Esztergom árvízvédelmi rendszerének újratervezése, újraépítése. Az előkészületi fázisokról legutóbb három éve szóltak hírek, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a megyei kamara 5 millió forinttal támogatja Esztergom árvízvédelmi rendszere tervezésének előkészítését.

A mostani február 22-ei az esztergomi városházán Romanek Etelka polgármester vezetésével tartott egyeztetésen az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (EDUVIZIG), a Magyar Közút Zrt. a MAHART, a Duna-parton is futó EuroVelo biciklisút képviselői, mellett a városi főépítész, a város egyes képviselői, és az önkormányzat szakrefensei ültek egy asztalhoz árvízvédelem témában.


 

Az egyeztetés kiindulópontja az EDUVIZIG előzetes tervvázlata volt, melyen megjelenítették az esztergomi Duna-parton álló majdani védelmi rendszer elemeit. Már itt az asztalra fektetett tervrajzok fölé hajolva is megnyilvánult a téma megoldásaihoz vezető két karakteres álláspont.

Ezek egyike azon szakmai vélekedés, hogy például Szentendréhez közel hasonlóan mobilgátrendszert, illetve az annak alapját jelentő új, megerősített gátalapot kell építeni az esztergomi Duna-partra, valamint zsiliprendszert a Kis-Duna Prímás-sziget.

A másik álláspont – amelyet a polgármester mellett a jelen lévő képviselők és a városi főépítész és egyértelműen támogatott - az az volt, hogy Esztergom jellegét, arculatát, lényegét kifejező látkép, városkép elképzelhetetlen és alkalmazhatatlan egy, a Duna-partján végigfutó magas fallal megvédeni, hiszen akkor a város minden vonzerejét elveszíti.

Romanek Etelka hangsúlyozta, hogy Esztergom számára csak a város egyediségét, látványát megtartó árvízvédelmi megoldás az elfogadható.

A folytatásban az egyeztetésen résztvevők helyszíni bejárást tartottak, ahol a Rugby Club Hotelnél lévő hajóállomáson, a Mária Valéria hídnál, a Prímás-sziget északi csúcsánál, az Erzsébet parkban, a Molnár Géza sornál lévő vízműtelepnél, valamint a Töltés utca magasságában lévő gátőrháznál és az egykori szénrakodónál az EDUVIZIG által vázolt tervrajzváltozatok alapján elemezték az elképzeléseket.


 

Az egyik legérdekesebb és a laikus számára talán legmeghökkentőbb adat, az alap töltés 2,6 méteres, és a mobil- vagy végleges magasítást jelentő gátelem 3,6 méteres magassága volt. A városi és a szakmai érvek pro- és kontra sorakoztak fel az új esztergomi árvízvédelmi rendszer méretét, milyenségét, elhelyezését illetően. Az elképzelések szerint az érintetteknek még idén véglegesíteni kell az elképzeléseket és el kell készíteni a megvalósíthatósági tanulmányt. Ezt követi majd a tervezés, az engedélyezés és a kivitelezés: a szakemberek szerint az Esztergomot a dunai áradásoktól megvédő védőgát építése 2018-2020 közötti időszakban valósulhat meg.

- sajtóközlemény -

2016. 02. 26. 0:00

A véleményem egy szándékos provokáció!

Már eddig is sok "merényletett" követtek el Esztergommal szembe, de egyik sem hozott végleges megoldást, csak csupán a sorvasztásban jeleskedtek!
Ideje volna megadni az urbanisztikai kegyelemdöfést ez elavult város szerkezetnek azzal, hogy nem gátat épitenek, hanem a XXI. szd. nak mindenben megfelelő új város fejlődésnek szabad útat engednek. Kezdve azzal, hogy új épitési hozzárulást nem adnak ki olyan városi területre, ahol potenciálisan árviz veszély lehetséges és vagy az azzal fenyegetet területek védelméről gondoskodjanak maguk az ingatlan tulajdonosok.
Merthogy nem az a társadalmi igazságosság, hogy ha én minden előrelátó felelősségtudat és annak vállalása nélkül kitalálom, hogy milyen házat és hol akarok felépiteni, de amikor jönnek az ilyen olyan tragikus természeti katasztrófák, akkor én mosom kezeim és várom az állam segitségét.

Akik így gondolkodnak, azok egyszer és mindenkorra vegyék már végre tudomásul, hogy a kommunista világrendszer megbukott. 

Ingyen pedig segítsen az, aki maga is ingyen jut a javaihoz, de senki se várjon segítséget azoktól, akiket a foglalkoztatóik kizsákmányolnak, kifosztanak és ha mind ez még nem elég, akkor még az állam meg is adoztatja!

No persze, te az ingatlan tulajdonos is az állam része vagy, de ne hidd magadról azt, hogy neked csak jogaid , mig a több milló nicstelennek veled szemben még csak szava sincs!

Inkább örülj a szerencsédnek, hogy saját erödből esetleg örökségből fedél van a fejed felett, amig sokaknak még műanyag fólia sem jut, mert bizony azokon még Esztergom városvezetése sem segit minden esetben megfelelően!

A hajléktalan is ember, nem csak te, de közözös felelőségünk az, hogy Ők vannak és léteznek, hogy rajtuk nem elemizsnával hanem életút választást biztosítva segitünk.