Füst és por a Kálvária-kápolna felől
Kultúra
2015. márc. 17.

<p>Délelőtt kicsit helyreállt az esztergomi keresztény közösség lelki békéje. <a href="http://www.homokfuvasszentendre.hu/">Juhász Tibor szentendrei homokfúvó</a> vállalkozó társával letakarította a Kálvária-kápolna külsejéről a graffitiket. Eltűnt a hanyatló nyugati szleng szitokszava az épületről a Szeretgom cikke nyomán.</p>

Ha a Kálvária-hegy felől füstöt láttak felemelkedni a kora délelőtti órákban, az annak jele, hogy a hegyen tornyosuló kápolna nagypéntekre, Krisztus kereszthalálának évfordulójára megújul az önkéntesség révén. Pár hónappal ezelőtt még a hely szelleméhez méltatlan állapotok uralkodtak.

 

 

 

Még február 20-án számoltunk be a kálvária elcsúfításáról, már legalább egy éve „díszelegtek” az épületen a lelki sötétség markáns stigmái. Juhász Tibor szentendrei homokfúvó vállalkozó szinte a Szeretgomon megjelent poszttal egy időben jelezte szerkesztőségünk felé, hogy szívesen megtisztítaná a kápolnát, teljesen ingyen, mindenki megelégedésére. Csupán azt a kitételt tette, hogy segítsünk neki eljutni a helyszínre, mi pedig azonnal ugrottunk a lehetőségre. Már akkor egy halk köszönömöt elrebegtünk.

 

 

Nyomban felvettük a kapcsolatot a belvárosi plébániával, hiszen az ő fennhatóságuk alá tartozik a kálvária, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye építészével is tudattuk az ekkor még csak elképzelt forgatókönyvet. A vállalkozó végül zöld utat kapott, ma délelőtt pedig hathatos közreműködésével megkezdődött a munka, amelyen a Szeretgom szerkesztősége kollektíve vett részt fotóapparátussal felszerelkezve. Talán a képek többet mondanak, így kicsit mindenki részese lehet egy nagyszerű dolognak.

 

 

 

 

 

Körbeért a munka, majd egy plusz graffitit is észrevettek az egyik stációnál. Végül elkészültek, mostantól nyugodt szívvel nézhetjük meg a kápolna hátsó falát is.

 

 

 

 

 

(forrás)