Elcsúfított Kálvária-kápolna a kirándulóknak
Kultúra
2015. febr. 20.

<p>A Kálvária-hegy tetején álló kápolnát több mint egy éve ismeretlenek graffitizték össze, azóta a helyzet változatlan, pedig az épület falán felbecsülhetetlen értékű feliratok hirdetik az elmúlt évszázad embereinek történeteit.</p>

A legrégebbi feliratokat még az 1900-as évek elején vésték bele a kápolna tégláiba, azóta élt minden generáció képviselteti magát a falakon. A kápolna 1900-ban épült, évtizedek óta felújításra szorulna, azonban állapota folyamatosan romlik. Az utóbbi időben körbegraffitizték, a kápolna hátsó részére a műveltségükről nyilatkozó kollégák a "Fuck" szót vitték fel, de a két oldalsó rész felületeire is sikerült rányomni névjegyüket az anonimításba burkolózó személyeknek. Pedig a Kálvária-hegyen álló kápolna igazi ékszere lehetne a városnak, egyetemben a szintén rehabilitációra szoruló Jó Pásztor-kápolnával. 

 

Már az ötletek között is megtalálható, lehet javaslatokat tenni a kápolna megtisztításával, felújításával kapcsolatban.

 

 

A görög kereszt alaprajzú, neoromán kápolna igénytelen, nyerstégla falazású, de tetszetős épület. Háromszögben végződő egyforma homlokzatuk oromzatán gúlasisakos négyezeti torony ül. A magas, keskeny, osztott ablakok félkörívben végződnek. A főhomlokzati oromzat közepén mélyített keretezésű ökörszem ablak. Az alatta lévő egyenes záródású kaput lunettában végződő, bimbós díszítésű keret fogja közre. A lunetta valamikori festményéből ma csak színtöredékek vehetők ki. Az ajtó gerendázatán az építkezés idejét (1900) római számokkal jelezték. A kápolna előtt Krisztus kereszthalála elevenedik meg, a kálvária együttes magas talapzaton álló öt életnagyságú festett horgany szoborból áll. A legutóbbi rehabilitációnál csak a szobrokat újították fel. (Forrás: templom.hu)

 

 

 

(forrás)