Szubjektív valami
Vigh László

Szubjektív valami

2015. 02. 27. 9:58

Mert persze, hogy szubjektív, minden az. Most végre van valamennyi időm, próbáljuk meg, hátha van értelme. Az időm onnan van, hogy ülök a jól fűtött képviselői irodában (bejárattal szemben, fsz. 7.) és fogadóórát tartok.

LMP - új emberek

Minden hónap utolsó csütörtökén, 17-18 óra között. A múlt hónapban nem unatkoztam, két LMP-s kolléga eljött, beszélgettünk egy kicsit, s meglátogatott Heer Lajos, a fürdő igazgatója is, hogy bemutassa a Pala-koncepciót. Most viszont egyedül vagyok, lassan kiürül a hivatal (nincs már Meggyes, hogy az irodájában még éjjel is világító lámpa mutassa a lázas munkát – by Obersovszky), így nyugodtan írogathatok. Nyugalom, az ellenzéki blog saját árammal (akkuról megy a laptopom) és saját nettel (az meg mobil) készül, nem pazaroljuk a közöst.

Szóval eltelt kb. 4 hónap. Nagyon sokan kapnak el, érdeklődnek, hogy látom belülről. Mármint a polgárok többségéhez képest belülről. Olyanok, akik az elmúlt négy év drukkerei voltak, s olyanok is, akik a mostani vezetéssel szimpatizálnak. Ha úgy nagy összességében kell mondanom valamit, akkor véleményem szerint egyelőre van okunk a bizakodásra. Na persze ilyenkor rendre megkapom a szokásos vádakat, hogy a testületi csak egy színjáték, a képviselők csak a fizuért ücsörögnek ott, mindenki csak báb, stb. Ha én is csak annyit találkoznék a városvezetéssel, hogy mondjuk youtube-on megnézném a testületi összefoglalóját, valószínűleg szintén erre gondolnék. De részeseként elmondanám, hogyan élem én meg:

Adva van egy-egy testületi ülés, melyre szépen összegyűlik jó nagy adag testületi döntést megkövetelő ügy. A jelenlegi gyakorlat szerint ezek az ügyek kiosztásra kerülnek a szakbizottságokhoz (némelyik többhöz is). A bizottságok tárgyalják, vitatják (s ez nem duma, tényleg létezik ma Esztergomban olyan, hogy vita egy-egy kérdésről), majd szavazással véleményezik. Ez az a folyamat, amiről nem készül TV felvétel, pedig ez az, amit hiányol a „közönség” a testületikről. Ezt követően jön az a rész, amire sokan ki vannak bukva, mármint hogy a „bizottság megtárgyalta, s megszavazásra javasolja. 

Miért jobb mégis ez, mint a korábbi gyakorlat?

A viták ugyanúgy lefolynak, de nem csak a testület tagjai szólhatnak hozzá, hanem a külsős bizottsági tagok is (köztük elég jelentős számú szakemberrel), valamint a hivatal érintett osztályainak képviselői. Lényegesen több idő s tudás van ilyenkor egy-egy ügy kivizsgálására, nincs mindenáron döntéskényszer, van mód új információkat bekérni, az ügyet halasztani. Szerintem ez érthető. A bizakodó hangulatom oka még a testület és a bizottságok személyi összetétele. Nem állítom, hogy mindenkivel baráti viszonyba kerültem, nem grillezgetünk együtt a kertben hétvégenként, s nem is lettem felkérve keresztszülőnek senkinél, de a korrekt, egymás tiszteletén alapuló kapcsolat egyelőre megvan. Senkire nem tudok – most még (kisördög) – rosszat mondani, mindenki idejét leköti a rendszer tanulása illetve a múltból megmaradt piszok eltakarítása.

Egyelőre ennyi szubjektív, mert végül csak nem kellett unatkoznom, befutott két LMP-s barát.

 

Vigh László, önkormányzati képviselő (LMP)

 

Még nincsenek kommentek :(