Templomtorony, föld alatti tornaterem, városházi folyosó
Kultúra
2013. márc. 6.

<p>A mai nap csatlakoztunk a Megyei Építész Kamara tagjaihoz két épületbejárás és egy kiállításmegnyitó erejéig. Megmásztuk a vízivárosi templom frissen felújított tornyát, megnéztük a szomszédos Szent Erzsébet Iskola föld alatt épülő tornatermét, és a városházán az „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” című kiállítást.</p>

Délután egy órakor gyülekeztek a szakmabeliek és az érdeklődők a kéttornyú templom előtt, aminek felújítása tavaly nyáron kezdődött meg. Az összegyűlteknek Besey László tervező tartott rövid beszámolót a templom és a Mindszenty tér történetéről, a munkálatok jelenlegi állásáról, szó esett a Pestis Madonna-szobor költöztetéséről is. Elmondta, hogy a templom boltozata, aminek tetejére feljutunk 1945 utáni, hiszen az eredeti a második világháborús sérülések miatt szinte teljesen beomlott. A mesterek tél beállta előtt a tornyok restaurálásáig és a tetőszerkezet cseréjéig jutottak el, de a munka hamarosan folytatódik.

 

Körülbelül ötven érdeklődő mászta meg a tornyot (fotó: Willant Zoltán, sturovo.com)

A templomtoronyból ilyen kilátás nyílik a térre...

 

...és ilyen az iskolaépületre

fotó: Willant Zoltán, sturovo.com

A templom belseje

 

Amint beáll a jobb idő, a munkálatok folytatódnak, a helyszínen javítják ki például Loyolai Szent Ignác szobrát, ami évek óta fej nélkül áll az épület tetején.

 

A templomlátogatás végeztével a kamarai tagok a Szent Erzsébet Iskolába vonultak át, ahol a föld alatt épülő tornacsarnok terveivel ismerkedhettek meg Lukács Péter és Varga Ernő tervezők előadása során.

Lukács Péter a tetőszerkezetet mutatja be egy maketten

Az előadók elmondták, hogy a tornaterem egy korai elképzelés szerint a Prímás-szigeten valósult volna meg az egyik villa telkének a hátsó részén, ám az építési szabályozás módosítása sok időt vett volna igénybe, ezért az iskolakomplexum belső udvarán fogtak neki az építésnek. A tornaterem járószintje 4 méterrel lesz az udvar járószintje alatt, a teteje pedig 4 méterrel a talajszint fölött. A tetőn közösségi teret, zöldtetőt, az udvaron garázsokat alakítanak ki, és egy új lifttel részben megoldják az épület akadálymentesítését.

A munkák megkezdése előtt a részletes régészeti feltárás is megtörtént, mely során 4000-4500 köbméter földet néztek át tüzetesen a régészek.

A tervező elmondta, hogy nagyban megkönnyítette a dolgukat, hogy az épület eredeti építői részletes dokumentációt hagytak maguk után. Az 1930-ban átadott épületet 6 méter mélyen alapozták a kőművesek (köztük jelen sorok írójának dédapja), így most nem kellett az alapot külön megerősíteni. Az ezer négyzetméteres új épületrész a mértékadó talajvízszint alatt lesz 3,5 méterrel.

 Kívülről ennyi látszódik az építkezésből

Az előadók szerint idén év végére elkészülhetnek a munkálatok, ám eddig is 40 napot csúsztak a rossz idő és a víz miatt a munkaterületen.

Három órakor a Városháza folyosóján nyitotta meg az „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” című kiállítást Tétényi Éva polgármester, Markos Anikó, a KEM Építész Kamara elnöke és Horváth Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője.

  • Műemlék és helyi védelem kategóriában a dorogi római katolikus templom homlokzatának felújítása  (Nagy Henriette-Besey László páros munkája)
  • Családi ház kategóriában egy tatabányai lakóház lett a nyertes, tervezője Csőre Imre
  • Középület kategóriában Dankó Kristóf esztergomi iroda / kétlakásos háza lett az év háza.

A kiállítás ügyfélfogadási időben májusig lesz látható a Polgármesteri Hivatal első emeleti folyosóján.

Kapcsolódó írásunk egy évvel ezelőttről: Ismét esztergomi ház lett az Év lakóháza - A felújított dzsámiban adták át a díjakat

(forrás)