Dorog nem kér az Esztergomi járásból
Közélet
2012. jan. 19.

<p><span id="ctl05_lbLead">(MTI) - A dorogi kistérség 15 települése 41 ezer lakos érdekeit képviselve egyhangúlag elfogadta, hogy felterjesztési jogukkal élve kérik a közigazgatási és igazságügyi minisztert: a település és kistérsége egy járást alkosson, és Dorogot jelöljék ki járási székhellyé - tájékoztatta a társulás elnöke, Dorog polgármestere csütörtökön az MTI-t.</span></p>

"A nyilvánosságra került tervek szerint Dorogot az esztergomi járáshoz csatolnák, annak ellenére, hogy a település és kistérsége évek alatt együttműködő és takarékos gazdálkodással közös intézményrendszert működtet, és mindenben megfelel egy önálló járás követelményeinek" - mondta el Tittmann János (MSZP).
A járás területe a megye határaihoz változtatás nélkül igazodna, Dorogtól a kistérség legtávolabbi települése is 25 kilométeren belül van, a város közlekedési csomópontban fekszik, a településekről Volán-járatokkal átszállás nélkül megközelíthető, van vasútállomása - tette hozzá a polgármester.
A kormányhatározat szerint járási székhely olyan település lehet, ahol már kiépült az államigazgatási infrastruktúra. A városban okmányiroda, földhivatal, 50 ezer embert ellátó egészségügyi szakrendelő, kistérségi illetékességgel bíró rendőrség és számos, térségi feladatot ellátó intézmény működik.
A Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás 15 települést fog  össze, társulásban lát el több feladatot, közösen tartja fenn a szociális alapellátó szolgálatot és a háziorvosi ügyeletet.
A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. A terveket január 20-ig lehet véleményezni, a törvényjavaslat várhatóan 2012 februárjában kerül az Országgyűlés elé, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány.

 

(forrás)