Az Esztergomi járás lenne a legnagyobb a megyében
Közélet
2012. jan. 10.

<p>Az új koncepció szerint a Dorogi kistérség településeit Esztergomhoz sorolják, Süttő viszont Tatához kerül.</p>

A települések listája, dőlten szedve az eddig is Esztergomhoz tartozók: Annavölgy, Bajna, Bajót, Csolnok, Dág, Dorog, Dömös, Epöl, Esztergom, Kesztölc, Lábatlan, Leányvár, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nagysáp, Nyergesújfalu, Piliscsév, Pilismarót, Sárisáp, Tát, Tokod, Tokodaltáró, Úny

2013-tól lépne életbe az új járási rendszer, aminek a koncepciója most került fel a kormany.hu-ra. A jövőben az államigazgatási feladatokat járási szinteken végzik, de identitásképző szerepet is szánnak nekik. A legszembetűnőbb változás, hogy a megye eddigi hét kistérségéből hat járást alakítanak ki a Dorogi kistérség Esztergomihoz csatolásával. A kistérségek 1994-es kialakításától annak 1997-es felülvizsgálatáig egy kistérségbe tartozott a két város. Kisbér, Komárom, Tata, Tatabánya, Oroszlány viszont megmaradnak központnak. Az új járási kormányhivatalok a megyei kormányhivatal alárendeltségében fognak működni.

A koncepció majdnem helyreállítja a régi Esztergomi (későbbi nevén Dorogi) járást, azzal a különbséggel, hogy Süttő, ami ma az Esztergom-Nyergesújfalui kistérségi társulás tagja, Tatához kerülne. Másképp fogalmazva a mostani terv egy járásba rendezné a 33-as telefonos körzet községeit és négy városát, ebből Süttő lesz az egyelen kivétel. Így a most kialakítandó közigazgatási egység, a 95,5 ezres lakosságszámával a legnépesebb lesz a megyében, maga mögé utasítva a Tatabányait (89 ezer lakos) is. A mostani 175 kistérség helyett országosan 176 járás lesz, átlagos lakónépességük 56 ezer fő, azaz az Esztergomi járás sokkal nagyobb lenne az átlagosnál. A felszámolandó dorogi kistérségi intézményekről, feladatokról egyelőre még nem látott semmi napvilágot. A tervezetet január 20-ig társadalmi vitára bocsátották, még másfél hétig lehet észrevételeket tenni.

 

A tavaly napvilágot látott országos egyéni választókörzeti beosztás szerint Süttő -Gyermely, Héreg, Szomor, Tardos, Tarján és Vértestolna mellett- Esztergomhoz fog tartozni.

Kisbér
Komárom
Oroszlány
Tata
Tatabánya
(forrás)