Megalakult Esztergomban is a Momentum

2017.07.06. 10:30

TLDR: megalakult a Momentum Mozgalom párt esztergomi szervezete és én lettem az elnöke. Aki esetleg szeretne belépni, jöjjön. Ha csak miattam nem lépne be, akkor is jöjjön!

Néha az embert az élet lehetetlen választások elé állítja. 1996 nyarát írtuk, mikor tizenhét évesen kis időre bekerültem az esztergomi kórházba. Az egészségügy akkoriban talán megbízhatóbban működött, mint napjainkban, mégis már első nap szorító dilemma elé állított a rendszer. El kellett döntenem, hogy a baloldali WC-t használjam, amelyiknek volt ülőkéje, vagy a jobboldalit, amelyiknek működött a tartálya és le lehetett húzni. Ajtaja természetesen egyiknek sem volt.

Később sokszor úgy éreztem, hogy ez a döntési helyzet analóg volt azzal, amivel a magyar választók az elmúlt pár évtizedben négyévente újra meg újra szembesültek. Ha menni kell (szavazni), akkor menni kell (szavazni), mert van, amit nem tarthatunk örökké magunkban. Szavaztunk tehát a szebb jövőt, a csökkentett rezsit, a szegényebb gazdagot, gazdagabb szegényt ígérőre. Ízlés szerint, kinek merre hord a golyóstolla. A voksolás pedig eldöntötte, hogy a következő 4-8 évben a baloldali vagy a jobboldali csatornák telítődjenek el jobban a köz által kierőlködött, EU támogatással feljavított matériával.

Azt hiszem, a fentiek alapján könnyebb elképzelni, mire is gondolhat a Momentum, mikor a bal- és jobboldal közötti dilemma meghaladását, és a pozitív nemzetképet sürgeti. Tisztítsuk meg végre - ha kell, téglákig visszabontva - ezt a javíthatatlannak látszó, elöregedett nyilvános piszoárt, amivé a közéletet silányította az előző két politikusi generáció. Bokáig gázolunk már 30-40 év messziről szagló mocskában a lövészárkokban, miközben lassan minden EU tag szomszédunk lehagy minket az összes fontos gazdasági és társadalmi mutatóban. Mi Esztergomban erősebben érezzük ezt talán: mi már 10 éve Szlovákiába járunk mozifilmet nézni, 9 éve lebontották a könyvtárunk épületét, helyette 8 éve nézünk szörnyszülött betontorzókat. 5 éve csupán ígéret egy olyan gyorsforgalmi út megépítésének a megtervezése (!), amivel még csak közelebb sem kerülünk Budapesthez menetidőben, cserébe három autópályamatricás megyén megy majd keresztül. 3 éve úgy tűnt, talán javulhatnak közös dolgaink, de azóta nyilvánvalóvá vált, hogy óvatos optimizmusunk alaptalan volt minden téren. Hiába várunk másra, csak az idő múlik.

Hiszek benne, hogy a Momentum Mozgalom pozitív nemzetkép üzenete sok változást akaró esztergomihoz és környékbelihez el fog jutni. Családom a XVII. század vége óta Esztergomban él, a város hanyatlását ezért sem nézhetem tétlenül. Három gyermekkel és egy évtizedes lokálpatrióta civil aktivitással a hátam mögött ezért döntöttem úgy, hogy csatlakozom az újonnan alakult, párttá szerveződő mozgalomhoz alapszervezet alapító tagként.

Utóirat.: El kell árulnom még, hogy mi volt a megoldás a húsz évvel ezelőtti patthelyzetre. Át kellett szerelni a baloldali ülőkét a jobboldalra. Azóta is azt gondolom, hogy ha képesek vagyunk ésszerűen egyesíteni mindazt, ami jó itt és jó ott, magasabb minőséget kapunk, mintha megrögzötten ragaszkodnánk csak a bal- vagy csak a jobboldalon látott megoldásokhoz.

 

Cserép János

Momentum Mozgalom Esztergomi Alapszervezet

Még nincsenek kommentek :(
Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum