Megalakult Esztergomban is a Momentum

Megalakult Esztergomban is a Momentum

2017. 07. 06. 10:30

TLDR: megalakult a Momentum Mozgalom párt esztergomi szervezete és én lettem az elnöke. Aki esetleg szeretne belépni, jöjjön. Ha csak miattam nem lépne be, akkor is jöjjön!

Néha az embert az élet lehetetlen választások elé állítja. 1996 nyarát írtuk, mikor tizenhét évesen kis időre bekerültem az esztergomi kórházba. Az egészségügy akkoriban talán megbízhatóbban működött, mint napjainkban, mégis már első nap szorító dilemma elé állított a rendszer. El kellett döntenem, hogy a baloldali WC-t használjam, amelyiknek volt ülőkéje, vagy a jobboldalit, amelyiknek működött a tartálya és le lehetett húzni. Ajtaja természetesen egyiknek sem volt.

Később sokszor úgy éreztem, hogy ez a döntési helyzet analóg volt azzal, amivel a magyar választók az elmúlt pár évtizedben négyévente újra meg újra szembesültek. Ha menni kell (szavazni), akkor menni kell (szavazni), mert van, amit nem tarthatunk örökké magunkban. Szavaztunk tehát a szebb jövőt, a csökkentett rezsit, a szegényebb gazdagot, gazdagabb szegényt ígérőre. Ízlés szerint, kinek merre hord a golyóstolla. A voksolás pedig eldöntötte, hogy a következő 4-8 évben a baloldali vagy a jobboldali csatornák telítődjenek el jobban a köz által kierőlködött, EU támogatással feljavított matériával.

Azt hiszem, a fentiek alapján könnyebb elképzelni, mire is gondolhat a Momentum, mikor a bal- és jobboldal közötti dilemma meghaladását, és a pozitív nemzetképet sürgeti. Tisztítsuk meg végre - ha kell, téglákig visszabontva - ezt a javíthatatlannak látszó, elöregedett nyilvános piszoárt, amivé a közéletet silányította az előző két politikusi generáció. Bokáig gázolunk már 30-40 év messziről szagló mocskában a lövészárkokban, miközben lassan minden EU tag szomszédunk lehagy minket az összes fontos gazdasági és társadalmi mutatóban. Mi Esztergomban erősebben érezzük ezt talán: mi már 10 éve Szlovákiába járunk mozifilmet nézni, 9 éve lebontották a könyvtárunk épületét, helyette 8 éve nézünk szörnyszülött betontorzókat. 5 éve csupán ígéret egy olyan gyorsforgalmi út megépítésének a megtervezése (!), amivel még csak közelebb sem kerülünk Budapesthez menetidőben, cserébe három autópályamatricás megyén megy majd keresztül. 3 éve úgy tűnt, talán javulhatnak közös dolgaink, de azóta nyilvánvalóvá vált, hogy óvatos optimizmusunk alaptalan volt minden téren. Hiába várunk másra, csak az idő múlik.

Hiszek benne, hogy a Momentum Mozgalom pozitív nemzetkép üzenete sok változást akaró esztergomihoz és környékbelihez el fog jutni. Családom a XVII. század vége óta Esztergomban él, a város hanyatlását ezért sem nézhetem tétlenül. Három gyermekkel és egy évtizedes lokálpatrióta civil aktivitással a hátam mögött ezért döntöttem úgy, hogy csatlakozom az újonnan alakult, párttá szerveződő mozgalomhoz alapszervezet alapító tagként.

Utóirat.: El kell árulnom még, hogy mi volt a megoldás a húsz évvel ezelőtti patthelyzetre. Át kellett szerelni a baloldali ülőkét a jobboldalra. Azóta is azt gondolom, hogy ha képesek vagyunk ésszerűen egyesíteni mindazt, ami jó itt és jó ott, magasabb minőséget kapunk, mintha megrögzötten ragaszkodnánk csak a bal- vagy csak a jobboldalon látott megoldásokhoz.

 

Cserép János

Momentum Mozgalom Esztergomi Alapszervezet

2017. 09. 25. 15:46

Én azt szoktam mondani: ez amit mi választásnak hívunk nem más mint matematika. Amíg több jelölt van, az győz akinek a szövegét legtöbbet látják-hallják. Amennyiben két jelölt van, az egyiket a nagy párthoz tartozók támogatják, a másikat több párthoz tartozók támogatnak. Egyértelmű hogy ki győz. Az már egy másik kérdés, hogy a "győztesek" egyenlő arányban lesznek, hogyan tudnak, fognak majd együttműködni? Ez megérne egy próbát!

2017. 09. 10. 23:10

Nem gondolnám, hogy egyet fogsz velem érteni, pedig a tanmese, amit hoztál, TELITALÁLAT Esztergomra!
Hogy miért?
Nos, azért, mert a Skorpió-dolog az nem mese! Hanem maga a valóság!
Tudod, én hiszek néhány olyan érzéken túli dologban, amit sokat babonának tartanak. Igaz, nem 100%-ig, de meghagyom neki a hihetőség esélyét : Mi van, ha van benne valami? Mi van, ha nincs? Tehát vagy-vagy!
Ugyanis képzeld, (gondolom, tehát éppen a horoszkóp az, amiben TE nem hiszel, de attól még passzolhat... ) a csillagjegyek közül éppen a SKORPIÓ az a jegy, amelyikre jellemző ez a mesében felhozott példa, azaz: az "önpusztítás" árán is végbeviszi, amit önfejűen a fejébe vett... Visszautasít minden kompromisszumot. Fanatikus!
A Skorpió-jegyű állhatatosan törekszik a vélt igazáért síkraszállni, még ha tudja, hogy ezzel a saját vesztét is okozza, akkor sem hagy fel a téveszméjével. Makacsul kitart mellette. A sötétben rRejtőzködő, mások titkait kifürkészi, de a magáét eltitkolja, és mindig váratlanul csap le.
Bosszúálló, ha belepusztul is. Veszélyes ellenség! 
Éppen egy esztergomi zenész barátom, aki profi ezoterikus, mondta, hogy a statisztika szerint a Skorpió-jegyű emberek között a legmagasabb az öngyilkosság.

A Skorpió képes önmagát is halálra szúrmi:
 


2017. 09. 09. 9:36

Van egy régi mese erről az egészről. Biztosan ismered, de azért ide másolom.

 

Egyszer egy skorpió érkezett a folyóhoz. Mivel nem tudott úszni, megkérdezte a teknősbékát, nem vinné-e át a túlsó partra. A teknős nem vállalta, azzal indokolva:
- A folyó közepén megszúrsz, és meghalok.
A skorpió erre azt válaszolta:
- Ha te elmerülsz, én is megfulladok, több eszem van annál, minthogy megszúrjalak.
A teknőst ez meggyőzte, és elindult úszva a skorpióval a folyóba. Ahogy a közepére értek, a skorpió megszúrta a teknőst. A teknős haldokolva megkérdezte:
- Mégis miért tetted? Most mindketten meghalunk!
- Mert én ilyen vagyok ilyen az én természetem.

2017. 09. 08. 0:49

János, ebben is igazad van. Az esztergomi 2010-es választás tanulságos volt, de sajnos, még mindig NEM veszi senki a lapot!
A "Fidesz igen, Meggyes nem!" óriási hiba volt a város választói részéről.
ÖNGÓL!:(((
Mi innen a szomszédból hiába kiabáltunk, sajnos nem hallatszott odáig!
És az a tragédia, hogy olyanok sem fogták fel, akik valóban tehettek volna az ügyben (visszalépésekkel) valamit... Nem tették!

Így a sült galamb egyenesen Meggyes szájában landolt! :(((

 

2017. 09. 07. 16:57

Az a vicc, hogy ha tényleg a fideszes parlamenti többség megakadályozása a cél, akkor csak olyan összefogásnak lenne rövid távon értelme, mint ami 2010-ben pl. Tétényi körül jött létre itt nálunk: Jobbiktól az MSZP-ig  mindenki mindenkivel mondjuk koordináltan állít jelöltet. Ilyen országosan biztosan nem lesz (eh, még itt sem sikerült a körzetekben összehozni), aminek több oka is van. Ha viszont ilyen nem jön létre, másmilyet létrehozni teljességgel felesleges, minden erről kimondott, leírt szó az wishful thinking kategória.

 

2017. 09. 06. 23:44

"... a Fidesz ellenében nem összefogásra, hanem egy erős ellenpólus megteremtésére van szükség."

Ebben János, alighanem igazad van, ugyanis az az ellenzéki összefogás, mint látjuk, nem nagyon akar összejönni! 
Azonban az ellenpólus megteremtésére - úgy tűnik! - már nagyon kevés az idő a milliónyian sok "elvarázsolttal" szemben. 
Hacsak nem történik valami boszorkányosság... Csak nehogy fából legyen! :(((
https://www.youtube.com/watch?v=qvzNfKvIG9s
Gyalog Galopp - Boszorkányper

2017. 09. 04. 15:47

Nagy-Bandó kimond sok igazságot ebben a cikkben, de összességében mégsem tudom azt mondani, hogy igaza van. 

Egyvalamit ugyanis nem szabad elfelejteni. A Momentum az első és eddig egyetlen olyan szervezet az elmúlt 10 évben amelyik egy utcai tiltakozási hullámból politikai alakulattá tudott alakulni úgy, hogy az első megnyilvánulásával egy nagyon komoly szervezői és cselekvési kapacitást tudott felmutatni. Oké, jelenleg 3%-on mérik a pártot. De lássuk be, ez a 3% év elején még 0% volt. És ez a 3% a közvéleménykutatások szerint nagyjából mind a bizonytalanok, kiábrándultak közül került elő (én magam is onnan kerültem bele a közepébe). Ahonnan egyik létező politikai alakulat sem volt képes évek óta magához vonzani senkit. És a másik fontos dolog: egyaránt vonz be embereket, támogatókat, tagokat a párt jobbról és balról is. Hogy mást ne mondjak: augusztus 20-án az A38-on ott volt Bod Péter Ákos - aki 2002-ben a második fordulóban ugye még Fidesz miniszterelnökjelölt is volt egy rövid ideig. Én azt látom, hogy elég jó ütemben vonzza át a Momentum a kisebb pártok jobb sorsra érdemes embereit: ezen az augusztus 20-án például a felvezető beszédet Benedek Márton - Göncz Árpád unokája (és a kisbaconi Benedek Elek ükunokája) mondta, aki anno az Együtt 2014 alapítója volt. Csak azt mondom, hogy a helyzet sokkal jobb, mint Nagy-Bandó gondolja, látja.

A Momentum Esztergomban is elérhető bárkinek, aki el tudja fogadni, hogy a Fidesz ellenében nem összefogásra, hanem egy erős ellenpólus megteremtésére van szükség.