Néhány gondolat a Szeretgom jövőjéről
Szeretgom élt 3 évet

Néhány gondolat a Szeretgom jövőjéről

2017. 02. 03. 11:02

Lassan egy hónapja csendben vagyunk, leálltunk az "esztergomi hírek" gyártásával, és ez az eltelt idő úgy érzem elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljon egy új koncepció az oldal következő időszakáról. Ez az új koncepció egyben egy nagyon régi koncepciót hoz vissza.

De kezdjük ezt egy kicsit messzebbről. Nagyjából hat évvel ezelőtt volt egy komoly váltás a Szeretgom életében: az első 5 évben deklaráltan közösségi tartalmakat egybegyűjtő portál 2011-ben elmozdult a szerkesztőségi rendszer felé. Felhasználók csak jóváhagyást követően küldhettek be cikkeket, én pedig kicsit kiégve az akkoriban tetőző mindenféle városházi és kapcsolódó perektől és büntetőeljárásoktól teljesen háttérbe vonultam és abbahagytam a Szeretgom tartalommal töltését, ehelyett (rosszul) fizetett de lelkes alkalmazottak kerültek a portál szerkesztői székébe (néhány bírósági eljárást még nekik is sikerült ekkoriban begyűjteniük). Ekkoriban rajtam kívül szinte senki egy fillért nem tett bele az oldal működésébe, ami éves szinten 1-1,5 millió forint veszteséget termelt, de tulajdonosként úgy éreztem, hogy az oldal működése fontos szerepet tölt be a városi közéletben, ezért megéri erre költeni. 

2015-ben az Önkormányzat pályázatot írt ki a városban működő internetes oldalak számára - 1,2 millió forintot lehetett pályázni működési költségekre, újságírói munkabérekre, stb. Pályáztunk, megkaptuk, 2016-ban ez a pénz fedezte az oldal működését és 10 év után a Szeretgom egyszer végre nem termelt veszteséget. Sajnos azonban ekkor is kiderült, hogy aki pénzt ad, annak óhatatlanul elvárásai is lesznek: voltam rapportra hívva, perrel fenyegetve a polgármesteri irodában olyan cikk miatt, ami nem tetszett a városvezetésnek. Részben ennek következtében aztán amikor tavaly is kiírták a pályázatot, azon mi már nem indultunk. 

Az elmúlt évek azonban nem múltak el nyomtalanul: tavaly ősszel azt vettük észre magunkon, hogy egyre inkább nyűg a Szeretgommal, mint hírportállal foglalkozni. Egyrészt boldog-boldogtalan küldözgeti naponta a sajtóközleményeit, amikkel nem túl nagy öröm foglalkozni. Régen szerettünk oknyomozni, tényeket kutatni, közérdekű adatokat kikérni, feltárni a hátterét ügyeknek. De ezekre a tevékenységekre egyszerűen nem maradt idő a hírszerkesztői feladatok miatt. Fel kellett ismernünk, hogy az a modell, amiben a Szeretgom idén január elejéig működött, nem tud tovább folytatódni. Le kellett állnunk a hírekkel, sajtóközleményekkel mert túl sok időt elvisznek, minimális irántuk az érdeklődés és még bevételt sem tudunk velük realizálni, hiába érünk el, értünk el hetente 15 ezer környékbelit az oldallal.

A megoldás a problémára látszólag egyszerű. Mostantól nincs több hír. Nincs több karamboloztak, felgyulladt, megijedt, VölnerPálAztMondta, RomanekVénekkelTanácsol, stb. Akit ez érdekel, az úgyis jelenleg 4!!4!!4!!! esztergomi híroldalon olvashatja ugyanazt a kiadott sajtóközleményt, ugyanazzal a képpel, ugyanazokkal a helyesírási hibákkal. Ebben a versenyben a Szeretgomnak nincs keresnivalója. 

Két irányba mozdulunk el. Egyrészt újra jóváhagyás és minden nélkül a teljes nevüket vállaló felhasználók ki fognak tudni tenni írásokat a portál nyitólapjára. Ezek az írások egyből mennek is ki a facebook oldalunkra automatikusan, szintén jóváhagyás nélkül, közel 5 ezer ember elé. Én csak annyit kérek, hogy ezt mindenki felelősen használja. Ne reklámozzon az írásában közvetlenül semmit. Ne írjon le olyat, ami miatt a Szeretgomot perelheti bárki: ha forró a téma akkor se rágalmazzon, szorítkozzon a véleményére és az ellenőrzött tényekre. 

A másik irány pedig a videó/youtube tartalom lesz. Még nagyon képlékeny az egész, de vannak ötleteink erre vonatkozóan. Egyrészt szívesen vesszük majd minden Esztergommal kapcsolatos videó linkjét és azokat egy rovatban pakolgajuk majd ki a nyitólapra és a facebook oldalunkra. Másrészt mi magunk is szeretnénk elkezdeni videós tartalmakat gyártani, több témában is akár. Ehhez még mindig keresünk olyanokat, akik ügyesek kamera előtt, pozitív a személyiségük, és nem utolsósorban, de szeretik Esztergomot. Még mindig nem véletlen, hogy ez az oldalunk neve...

2017. 02. 07. 1:08

Gondoltam, hogy határozott célzattal csináltad. Mert az esztétikum is fontos, de a praktikus megoldás, többféle alkalmazási lehetőség és a gyorsaság a JÖVŐ ÚTJA!:)
Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan oldal, ahol "élesben" is kipróbálhatod az elképzeléseidet, A kreativitást másképpen nem lehet láthatóvá tenni, csak ha kipróbálhatod.

Napokon át figyeltem, hogyan változak, módosulnak itt az oldal külleme és tartalma.
Szerintem esztétikus, a színek szépek, a betűformátumok hozzáillők...
Nekem tetszik.
Egy időben sokat foglalatoskodtam dekorációval. Tudod, a szociban május elsejei épület dekorációk voltak!
A zeneiskolát Dorogon mindig én terveztem meg, és a kivitelezés oroszlán része is az enyém volt.
Kár, hogy ezekről nem készült fénykép.
A Miavecz Jenő talán emlékszik még rájuk... Verseny volt az intézmények között. Mi nyertük legtöbbször.
"Fő művemnek" a Nemzetközi gyermekévben (1979) készített földgömböt körbetáncoló sokféle nemzetiségű gyereket tartom.
Szerettem csinálni.
A végzősök tablóit is én csináltam, míg itt tanítottam.
Tele van a Dorogi Zeneiskola velük.

2017. 02. 06. 23:29

El akartam jobban különíteni a kommenteket és a tartalmi részt. Egyes tartalomtípusoknál még lett egy zöldes háttérszín is alkalmazva a kapcsolódó képek görgetősávjához (pl a galériáknál is így van). Görgetősávok lettek egy csomó helyen, hogy mobilon könnyebben lehessen kezelni a tartalmakat, pl így a kezdőlap is egy átlagos okostelefonon a két tengely mentén görgetve elég gyorsan ide-ode végigpörgethető. Még nincs minden átalakítva olyanra, amilyenre akarom, de legközelebb csak hétvégén tudok még időt szánni rá, a hétköznapok főszabályként az ügyfelekéi - meg végülis a Szeretgom is még mindig végső soron egy demója annak, hogy miket is tud a tartalomkezelő portálrendszerünk.

2017. 02. 06. 18:04

Sziasztok!
Meglepődtem egy kicsit a hozzászólások háttérszínén, de igaza van a fórumtársunknak, hamar meg lehet szokni.
Amúgy tetszetős az oldal. 
A szerkezetéhez én nem tudok szólni, Ti tudjátok, mit miért és hová tesztek. 
A lényeg, hogy itt legyen minden tematika, ami kell az olvasóknak, blogíróknak és a kommentelőknek.

Tetszenek az eddig YouTube oldalra feltett felvételek is Esztergomról, és környékéről, valamint jók a melléjük rendelt kísérőzenék is.
/Szalánczay Péter nem ismeretlen a zeneművészetit végzett lányom előtt.../
https://www.youtube.com/watch?v=aBuQqGZssQM
Fagyos nyugalomban

Kitűnő zenei választás ez az "üveghang"! :)))
Hát majd meglátjuk... A puding próbája! ;o)

2017. 02. 04. 9:14

Ámen! Jobbnak tűnnek ezek az irányok.