Szlovák irodalom a Házban - Jana Benova: Cafe hyena
2016. 12. 15. 18:00

"– Ez a nápolyi fele olyan vastag csak, mint azelőtt – szól ki Ian a konyhából. 
És ez a szerencsétlen mondat kurta startlövésként indítja el közösen eltöltendő öregkoruk visszafordíthatatlan folyamatát." 
(Jana Beňová: Café hyena)
 
 
 
B oldal
- Kortárs szlovák irodalom a Házban - 
 
Track 4
Jana Benova: Cafe hyena
 
Vendégünk a szerző!
 
Beszélgetőtársak: Paál Anikó, Takács Krisztina
Moderátor: Szakálos Éva
 
 
Támogatóink:
 
Szlovák Irodalmi Információs Központ
 
Budapesti Szlovák Intézet
 
L'Harmattan Kiadó
 
Kaleidoszkóp Ház
 
A B oldalról:
Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tematikáját követve a magyar nyelven most nagy számban megjelent kortárs szlovák szerzők regényeihez kapcsolódó széria folytatódik!
Havonta egy estét fordítunk arra, hogy a friss kínálatból egy-egy művet elővegyünk és közelebbről megismerjünk. Az éppen aktuális szöveget egy esztergomi és egy párkányi irodalmár kezébe adjuk, akik (helyzetükből adódóan) sajátos olvasatukat vethetik össze az érdeklődők előtt egy moderátor segítségével. A három fix résztvevő mellett meghívjuk a szerzőt és a mű megjelenésében közreműködő személyeket is a könyvhöz kapcsolódó eseményre.
 
 
CAFE HYENA
Pozsonyligetfalu, 21. század. A jó családból származó Elza összeköltözik szerelmével, Iannal. A sorsnak – és egy különös ösztöndíjnak – köszönhetően gondtalanul élhetnek apró lakótelepi lakásukban, ahol a falakból zene és emberi beszéd szivárog. Olyan teremtmények élik a falak mögött és között különös életüket, amelyekről azt hinnénk, hogy már kipusztultak, és emlékük is kiveszőben… A fiatalok pedig, képtelenek lévén feloldódni a közvetlenül elérhető termékek fogyasztásának-megemésztésének-kiürítésének-újrafogyasztásának körforgásában, ráébrednek, hogy a többi emberrel való törődés milyen fontos szerepet játszik életükben, és immár ennek tudatában folytatják közös útjukat – várja őket annak végén akár az őrület, akár a halál…
 
 
JANA BEŇOVÁ 
1974-ben született Szlovákiában. A pozsonyi Zenei és Színiakadémián tanult, ahol dramaturg végzettséget szerzett. 1993-ban megjelent első verseskötetét követően regényeket és novellákat publikált, Café Hyena című regényével pedig elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A pozsonyi Színházi Intézet munkatársa.
 
MÉSZÁROS TÜNDE 
(1970) műfordító Pozsonyban született. Szlovák, cseh, angol és német nyelvből fordít, elsősorban kortárs prózát. Több folyóirat és fordítói műhely állandó munkatársa.
 
Kaleidoszkóp Ház