Napirenden az Esztergomot Kertvárossal összekötő biciklisút terve
Gazdaság
2016. okt. 21.

<p>Október 21-én Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartotta soron következő ülését az Ister - Granum EGTC Közgyűlése.</p>

Az első napirendi pontban Nagy Péter igazgató tájékoztatta a szervezet polgármesteri parlamentjét a márciusi közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről, feladatairól. Elmondta, hogy sok energiát fektettek a hónap végén beadásra kerülő pályázati elképzelések kidolgozására, illetve a Csoportosulást közvetlenül nem érintő projektelképzelések koordinációjára. Mindemellett az évek óta vitt más szakterületek kapcsán is számos találkozón, egyeztetésen vettek részt, szerveztek az elmúlt fél évben. Kiemelte a Vállalkozói – Logisztikai Övezet kialakítását célzó elképzelést, amelyhez kapcsolódóan az érintett szereplőkkel konzorciumi szerződés aláírását tervezik, illetve a 2017-es évben holland, német, belga partnerekkel körvonalazódik egy pályázat benyújtása is.

A beszámoló elfogadása után áttértek a beadásra kerülő projektek megtárgyalására. A Szlovákia – Magyarország Határon Átnyúló Program keretében az EGTC egy projektben közvetlen partnerként, más programokban pedig koordinátorként, vagy csak külső megfigyelőként vesz részt. A Közgyűlés döntött arról, hogy támogatja a Csoportosulás részvételét, az Esztergom és Párkány által beadásra kerülő úgynevezett „3 folyó régiója - Természeti és kulturális örökség bemutatása Esztergom és Párkány régióban” című pályázatban. Mindkét város turisztikai szolgáltatóház megvalósítását tűzte ki célul. Az EGTC projekteleme a két különálló fejlesztést köti össze egy olyan elképzeléssel, amely az egész régiót ajánlja ki az ide érkező, és a környék iránt érdeklődő turisták felé.

Az igazgató bemutatta azokat a kerékpárút fejlesztési terveket, amelyek az Ister-Granum EGTC-t a legközvetlenebbül érintik. Amennyiben támogatnák a bírálók a beadásra kerülő pályázatokat, akkor kerékpárút köthetné össze Karvát – Párkánnyal, a magyar oldalon pedig megvalósulhatna az Esztergom és a Pala tó közti összeköttetés, mely építést, és kitáblázást foglal magába. A Szob – Ipolydamásd, Helemba – Párkány összeköttetés pedig Esztergom - Vác között tenné biztonságosabbá a közlekedést. Ebben a projektben az EGTC kerékpáros paradicsom elnevezésű, 2008-ban projektkoncepció szintjén támogatott elképzelése valósulhatna meg, amely az egész régió szolgáltatói hálózatának a kialakítását foglalja magában. Esztergomban már 2013. óta működik kerékpárkölcsönző rendszer, amelynek fejlesztése, és a párkányi oldalon való megvalósítása is egy további pályázatnak a része.

A csatai polgármester lemondása miatt megüresedett a Szenátus egyik státusza, amelyre Ozsvald Arnoldot, Ipolyszakállos polgármesterét választotta meg a Közgyűlés.

A közgyűlés zárásaként a GO! STORE vásárlói kártyarendszerről hallgathattak meg egy tájékoztató előadást a jelenlévő polgármesterek.

 

Ister-Granum EGTC

istergranum.eu

(forrás)