Mennyire érdekelte az esztergomiakat a kvótanépszavazás? Itt vannak a körzetek és az eredmények, mutatjuk
Közélet
2016. okt. 3.

<p>Szentgyörgymezőn és Pilisszentléleken volt a legmagasabb a részvétel a kvótanépszavazáson, Kertvárosban pedig a legalacsonyabb.</p>

Esztergomban a választásra jogosult 23 280 lakosból mindössze 10 355 (44,48%) gondolta azt, hogy elmegy szavazni, és beikszel egy, esetleg kettő rubrikát, vagy népművészettel üzen a kormánynak. Végül 9518-an húzták be a NEM-et, és mondták azt, hogy megvédik Esztergomot. Közben született 694 (6,70%) érvénytelen szavazat is, 142-en pedig IGEN-t mondtak a migránskvótára, a Városháza nyelvére lefordítva: „nem álltak ki Esztergomért”.

Jelentsen bármit is ez az egész zagyva beszédmód.

Forrás: Romanek Etelka/Facebook

Az országos átlaghoz viszonyítva (43,37%) Esztergom jobban teljesített, a megyei átlaghoz viszonyítva (40,25%) pedig még jobban, de így sem volt esélye, hogy a megyei elit közelébe férkőzzön. A TOP-ban olyan településeket találunk, mint a 212 lakosú Aka (63,21%), a 483 lélekszámú Vérteskethely (59,42%), vagy a 378 állandó lakossal bíró Dunaszentmiklós (62,70%). Az, hogy a falvak élen jártak a szavazásban, országos trend. Fideszék szempontjából annál érdekesebb viszont a megyei jogú városok bukdácsolása.

A megye legnagyobb városában, Tatabányán, ahol további 3 millióval az Önkormányzat is beszállt a kampányba, 39,42% volt a részvételi arány. Dorogon pedig még a budapesti érdektelenséget is felülmúlta a közöny (35,75%).

Az Esztergomi Járásból városunk mellett kifejezetten két településen folytatattak intenzív NEM-kampányt. A polgármesterek mindkét helyen maximálisan kihasználták az internet adta lehetőségeket. Kesztölcön Vöröskői István nagy ívű esszében tudatta a lakosokkal, hogy a most jövő idegenek az őket befogadó országokba nem képesek beintegrálódni, így a legjobb, ha elutasítjuk a kötelező kvótát október 2-án. Kesztölcön (a turbórakéták ellenére) végül 42,24%-os részvétel mellett a szavazók 98,70%-a mondott hangos NEM-et a „vallon” bürokraták ötleteire.

Forrás: Kesztölc.hu

Várainkban gyakran idegen zsoldosok is voltak a kivérzett helyiek pótlására. Vallonok, flamandok és más népek fiai, akik miatt nem egy erősség veszett el, nekik nem volt hazájuk ez a föld. Ma „vallonföldről”, külföldről akarják megmondani, mit kell tennünk. (Vöröskői István: Szavazzunk nemmel!, Kesztölc.hu)

Nyergesen Mihelik Magdolna polgármester asszony adott bele mindent a Facebook-on, hogy a szavazófülkékbe csábítsa a nyergesieket. Az eredmény (42,63%) azonban itt sem lett annyira kecsegtető, mint azt korábban remélték.

Valószínűleg Esztergomban sem hozott túl sok szavazatot a polgármesteri buzgólkodás, mégis a 44,48% a jobb eredmények közül való, ha a Fidesz vidéki bázisait mérjük egymáshoz.

Így is akadt azonban olyan körzet városunkban, ahol bizony a voksoláson megjelentek száma megugrotta az 50%-os küszöböt, és érvényes lett a szavazás. Szentgyörgymező a szokásokhoz hasonlóan megint élen járt a szavazáson, Pilisszentléleken pedig a mikrofalvakhoz hasonlóan magas volt a részvételi, illetve a NEM-ek aránya is.

A legalacsonyabb aktivitást Kertvárosban regisztrálták, a városrész minden körzetében 40% alatt maradt a részvétel. A Pala menti településrész számai tökéletesen illeszkednek Dorog eredményeihez.

 

Pár érdekesség a végére a térkép előtt:

A legmagasabb részvételi arány: Pilisszentlélek, a 21. szavazókör (57,03%)

A legalacsonyabb részvételi arány: Kertvárosban, a 27. szavazókör (32,71%)

Legtöbb érvénytelen: az 5. szavazókörben a fővároshoz hasonló eredmény született az érvénytelenég szempontjából (66 – 12,28%)

Csak NEM szavazat: Kertvárosban, a 25. szavazókörzetben senki nem nyúlt mellé

A legtöbb IGEN százalékos arányban: Kertvárosban, a 27. szavazókörben a 8 IGEN súlyos 3,17%-ot nyomott a végeredménybe (amúgy a legtöbb igen abszolút értékben a 18. szavazókörben jött össze, itt 18-an bólintottak rá a menekültkvótára)

A nagyobb térképért kattintsanak ERRE A LINKRE.

(forrás)