Miért kell erőltetett önkormányzati propagandával megspékelni a kulturális események beharangozóját?
Kultúra
2016. aug. 17.

<p>Miközben az eseményekről a túlfűtött szavakon túl nem mondunk semmit. Önök sem értik, mi sem tudjuk, azért sejtésünk lehet. Mindenesetre tényleg futószalagon jönnek majd az izgalmasnál izgalmasabb események augusztus végén. Nagyon jó lenne, ha végre nemcsak abban merülne ki egy default önkormányzati sajtóközlemény mondanivalója, hogy mit csinál a polgármester, és mit támogat az Önkormányzat. Hiszen ebben a városban 28 ezren lakunk, megannyi kiemelkedő személyiség, intézményvezető és kulturális programszervező gondoskodik napról napra a rendezvények sikeréről.</p>

Fotó: Bejó Gábor

Egy kis profizmussal Esztergom tényleg nagyot durranthatna a kultúra területén. Az augusztus végi programokat viszont ennyivel intézik el a Széchenyi térről:

(Találós kérdés: a legutóbbi Esztergom c. újságban hány Romanek Etelkát rejtett el a szerkesztő?)

"Káprázatos augusztusi finálé Esztergomban

Nem túlzás állítani, hogy az előttünk álló héten, hétvégén emberes feladat lesz minden egyes programon részt venni. Az esztergomi önkormányzat által támogatott/szervezett színházi előadásokból, koncertekből, ünnepi rendezvényekből ugyanis oly nagy a választék, hogy itt már bizony kalauzra lesz szükség. 

Az idény méltó zárása lesz az most következő augusztusi hét, számos, részben vagy egészben önkormányzati támogatásból rendezvény, produkció teszi feledhetetlenné az esztergomi nyarat.

Augusztus 17-én, 18-án és 19-én az Esztergomi Várszínház fantasztikus fináléjaként három szuperprodukciót nézhet meg a közönség. A mindhárom esetben rendkívül látványos, mozgalmas, zenés-táncos darabok sorát a Drakula utolsó tánca nyitja, majd másnap a Betyárjáték, végül a harmadik napon a Monarchia című előadás lesz látható a Bazilika előtti nagyszínpadon.

Az Esztergomi Vár udvara adja az augusztus 19-én induló kétnapos Balassa Bálint Régi Zenei – Irodalmi Napok helyszínét. A reneszánsz kor legnagyobb magyar vitéz-költőjének műveiből összeállított versmaratonon több színművész, előadóművész, zenekar vesz részt, a művészeti házigazda a Kecskés együttes lesz. A Balassa  versmaratont követően a reneszánsz illetve török kor költészetéről, történelmi vonatkozásairól szólnak zenés és prózai előadások, szintén a várban, ekkor már a Lovagteremben. 

Esztergom városa augusztus 20-án 16 órától ugyancsak a vár Lovagtermében ünnepel, majd este 6-tól „Szent István és Árpádok muzsikája” címmel a fentiekhez hasonló vegyesen zenés-prózai elemekből összeállított műsor várja a közönséget az illusztris helyszínen.

Augusztus 21-én délelőttől középkori játszóház várja a gyereket a királyi vár udvarán, ahol emellett a Strigonium Consort Régi Zene Együttes és Faragó Dóra gitárművész muzsikál majd.

Augusztus 20-án, délelőtt 9 órai kezdettel hosszú évek hagyományát folytatva az Új kenyér ünnepét tartják a Szentgyörgymezői Olvasókörben. Az eseményen a történelmi egyházak képviselő, papok és lelkészek áldják meg az új kenyeret, melyet Romanek Etelka polgármester fog megszegni. Az ünnepség után nyílik meg a Kertbarátkör ugyancsak tradicionális terménykiállítása.

Augusztus 19-én és 20-án a Nagy Duna sétányon található Rugby Club Hotelnél várják Esztergom és a környék közönségét, amikor is ugyancsak a város által támogatott, végeláthatatlan programsorozattal ülik meg Szent István ünnepét. Itt két napon át az ország sztárbandái, sztárelőadói szórakoztatják a publikumot, a Szent István-napi Bor és Zenei Fesztiválhoz csatlakozik ekkor és itt a Nagy Duna sétányon a Biker Island nevű motoros találkozó, mely tíz együttest, előadót felvonultató forgatagnak köszönhetően – csak, hogy a legismertebbekről szóljunk – a Ladánybene 27, Pataki Attila és Deák Bill Gyula koncertjét láthatja-hallhatja a nagyérdemű.  

Az esztergomi tűzijáték augusztus 19-én, 21 órai kezdettel lesz, a teljes egészében az önkormányzat által finanszírozott színes égi látványosságot az Erzsébet parknál lövik fel egy dunai uszályról.

Szintén augusztus 19-én és 20-án tartják az immár hagyományosnak mondható Kaleidoszkóp-hegy elnevezésű összművészeti fesztivált. A Szenttamás-hegyen tartandó eseménysor két napja alatt számos alternatív könnyűzenei együttes, előadó, lemezlovas, így többek között Rutkai Bori, Dj Zöld, az ős-Club Era, a Jóvilágvan és a Panda Elektroakusztik  muzsikál majd, de képzőművészeti kiállítások, workshopok, performenszek, táncprodukciók is várják az érdeklődőket. 

A Szent István-napi ünnepségsorozat méltó szép lezárása lesz az augusztus 21-én induló 7. Esztergomi Liszt Hét, mely hangversenysorozat Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130.,  az Esztergomi Bazilika felszentelésének 160. évfordulóján tartanak. A komolyzenei szcéna országos szintű komolyzenei ünnepének koncertjeit a Bazilikában illetve a Szent Adalbert Központban tartják.

A programok sora nem ér véget ezzel augusztusban, hiszen az önkormányzat támogatásával augusztus 26-tól kezdődnek az ESZTÖR-napok, jön a Tűzkerék zenekar hagyományos és fergeteges bulija a Kalifa-tanyán. Szeptemberben folytatódik a programok sora: egészségnap, Ízek, Korok, Hangulatok, finn testvérvárosok találkozója és megannyi színes program.

Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal"

(forrás)