Javulgat az esztergom.hu
Esztergom város megújult honlapja - 2016. augusztus

Javulgat az esztergom.hu

2016. 08. 16. 17:00

Múlt heti írásunk után sikerült néhány alaphibát kijavítani az új esztergom.hu honlapon: már nem fogadja hibaüzenetek tömege a nem magyar nyelvű cikkekre kattintó látogatókat és a tesztadatok is eltűntek az adatbázisból. Mégis az új honlap egyelőre legalább két évtizedes visszalépés a múltba.

Vigh László  (LMP) májusban tett fel kérdéseket a honlap kapcsán - most kapott válaszokat a városházától. Szerencsénkre ezeket az információkat megosztotta a Szeretgommal is.

Kis pénz, kis honlapcsere

Ellentétben a most lecserélt rendszerrel, melyet 2006-ban egy pályázat keretében közel 500 milliós költséggel fejlesztetett ki Esztergom önkormányzata, a mostani rendszer csak 4 572 000 forintba került: összehasonlításképpen csak a városháza előtti szökőkút körüli munkálatokra ennek a négyszeresét fordítja a város. A honlapfejlesztési szerződést január 26-án írták alá, 50 munkanap volt a vállalt határidő, vagyis a rendszernek április 6-ra készen kellett lennie. A kivitelező az a Holest Kft. volt, amelyik referenciái között a 2006-os honlapot is jegyzi.

4 hónapja készre jelentve

Az új esztergomi honlap teljes rendszere, szerződés szerint, adatmigrációval együtt április 6-án készen is volt: legalábbis ha hiszünk a teljesítési igazolásnak és a kiállított számla teljesítési idejének. Nem igazán tudható, hogy mégis miért nem lett a rendszer ezután 4 hónapon keresztül élesítve, illetve folyt-e bármi utómunka ez alatt a 4 hónap alatt. Egy biztos: a nem magyar nyelvű cikkekre nem kattintott senki mindaddig, míg ki nem lett téve a rendszer az internetre és ott szerkesztőségünk tagjai - komoly szoftvertesztelő háttérrel a hátunk mögött - végig nem kattintgattuk és elő nem csaltuk a hibákat. 

A szerződésben nem volt definiálva, hogy mit is jelent az, hogy a rendszer készen van: pedig egy honlapnál ennek eléggé egyszerű követelményei vannak: általában akkor tekinthető késznek egy ilyen fejlesztés, amikor megjelenik az interneten, és bárki számára elérhetővé válik. Jelen esetben ez csak augusztusban történt meg, és a megjelent weboldal tele volt hibákkal.

Felejtsük el az e-ügyintézést?

Az eggyel korábbi honlapon nyomokban még megtalálható volt az e-ügyintézés felülete: az ember be tudott lépni a magyarorszag.hu-s regisztrációjával: igaz belépve jóideje már semmire sem tudta használni. Manapság már elvárható lenne egy önkormányzattól, hogy megteremtse a lehetőségét például az adóalanyai számára annak, hogy elektronikusan, otthonról le tudják ellenőrizni az adószámláikat, legyen lehetőség e-bevallásra, a hatósági ügyeket otthonról el tudják indítani, azok állapotát online végig tudják kísérni. Arról nem is beszélve, hogy mennyire növelni tudja az átláthatóságot, ha integrált ügyviteli rendszer működik, amelyik automatikusan publikálni tud egy önkormányzati honlapra közérdekű és kötelezően nyilvános adatokat - vagy akár az atlatszo.hu-s adatigényléseket (erre is van példa például Óbudán). Az új honlapon ilyen jellegű integrációs lehetőségeknek nem látszik nyoma. Reméljük, hogy legalább az igényt érzi a városvezetés: nem dől most hátra azzal, hogy az új honlappal áthozta végre a 21. századba a várost: hiszen 2000-ben is volt már Esztergomnak egy olyan honlapja, amire ki lehetett tenni cikkeket és képeket és ez a mostani változat sem nyújt ennél többet.

Tartalmi problémák

Be kell látnunk, akármennyit el lehet költeni a portál alatti technológiákra, de az egész az ablakon kidobott pénz városmarketing szempontból, ha nem áldozunk semmit arra, hogy a honlapon releváns, naprakész, az embereket érdeklő információk legyenek a város működéséről. Az Aktuális menüpont alatt van némi mozgolódás: felkerülnek ugyanazok a közlemények, amiket megkap a helyi sajtó is. A többi menüpont azonban egyelőre fájdalmasan statikus, pedig például a Szeretgommal is van olyan szerződése az Önkormányzatnak, aminek keretében bármikor átvehetnének helytörténeti cikkeket tőlünk is. A város belinkelt Facebook oldala pedig teljesen üres - talán ideje lenne oda (is) kitenni azokat a híreket, amiket az Önkormányzat munkatársai jelenleg a polgármester (még a kampányban létrehozott) Facebook oldalán keresztül publikálnak a város felé.

Nem nehéz belátni: ez az egész csak akkor fog jól működni, ha lesz egy content manager, egy egyszemélyi felelős, akinek semmi más dolga nincs, csak a honlap napi szintű tartalmi működtetésének megszervezése.

2016. 08. 24. 11:58