Akik giga jubileummal várják a jövő évet: bemutatkozik az Esztergomi Evezősök Hajós Egylete
Sport
2016. júl. 25.

<p>Ön is került már olyan helyzetbe, hogy sportolni vitte volna gyermekét, de nem tudta, hogy milyen lehetőségei vannak Esztergomban? Vagy épp most állnak a nagy választás előtt? Ha igen, akkor önnek is hasznosak lesznek a klubokat bemutató mini írásaink, amelyek eligazítják az esztergomi egyesületi útvesztőben. 2016 nyarán megmutatjuk a város sportos oldalát, ön pedig kiválaszthatja a csemetéjéhez leginkább passzoló sportágat. Vendégségben az Esztergomi Evezősök Hajós Egyleténél.</p>

Negyedik kisinterjúnkban Mármarosi Győzőt, az egylet ügyvezető  elnökét kérdeztük.

Mikor született meg az egylet? Hogyan alakult a klub sorsa?

„1907. április 7.-én az Esztergomi Kaszinóban 23 lelkes esztergomi úr értekezletet tartott, amelyben elhatározta, hogy régérzett sportigénynek engedve összetársul, hogy különösen az evezés, vitorlázás, úszás gyakorlására egyesületet létesítsen.”

Áll az alapító okiratunkban.

Ez lett az Esztergomi Hajós Egylet. Esztergom evezős sportja ezen a néven 1949-ig működött, túlélve két világháborút, egy dunai csónakház leégését, és egy, a Kis-Duna parton épített másik csónakház partcsuszamlás miatti összeomlását is. A viszontagságok ellenére, az egylet tagsága 1932-ben felavatta saját erőből épült, mai Zeneiskola alapját képező klubházát.

Az egylet 1907. július 9-én belépett az Országos Evezős Szövetségbe, melynek mai napig tagja. A klub vagyonát 1949-ben államosították, majd az egyletet politikai okokból megszüntették. Az esztergomi evezős sport 1949-től 1958-ig számos városi szervezetben próbált talpon maradni és működni, de versenyszerű evezés nem folyt. Az újraébredés 1958-tól a Relé-Gyár SE-ben, a Labor MIM SE-ben indult meg, majd a SZIM Vasas SE-ben (1968-tól) kapott új lendületet.

Az evezés 1987 áprilisától, esztergomi megalakulásának 80. évfordulójától SZIM Vasas SE Esztergomi Hajós Egylet Szakosztálya néven működött egészen 1992. december 31-ig.

Az egylet jelenlegi csónakháza 1998-ban készült el. A klub végül a SZIM Vasas feloszlásával, 1993. január 1-vel kezdte meg mai önálló életét.

Hol tartják az edzéseiket?

Az egylet csónakháza - földrajzi fekvésénél fogva - a Duna mindkét ágára kialakított vízre szállási és edzési lehetőségeket. A területen kialakított futópálya, illetve kondicionáló terem pedig szárazföldi edzésekre biztosítja a megfelelő feltételeket.

Hány főt számlál az egyesületük?

Az egylet tagjainak átlagos taglétszáma 60-80 fő között mozog, melyből a versenyző létszám 40-50%.

Milyen eredményeket értek el versenyzőik az elmúlt időszakban?

Az egylet versenyzői a SZIM Vasas-korszaktól rendszeresen és eredményesen szerepelnek országos versenyeken, bajnokságokon, nemzetközi versenyeken. Ifjúsági és felnőtt válogatottjai számtalan sikert értek el ifjúsági, U23-as, egyetemi és Masters világbajnokságokon is.

Sokan büszkélkednek magyar bajnoki címekkel és diákolimpiai érmekkel is.

Mire a legbüszkébbek?

Az egylet sporteredményein túl büszke 109 éves múltjára, hagyományainak őrzésére, biztos bázist nyújtó saját létesítményére, illetve nemzetközi és hazai sportkapcsolataira is.

Mi a legfontosabb célkitűzésük a jövőre nézve?

Az egylet célja továbbra is a sportág utánpótlás bázisának erősítése, Esztergom sporthírnevének megtartása, és az evezős sport esztergomi műveléséhez szükséges feltételek biztosítása.

Miért a legjobb választás az önök sportja/egyesülete?

Az egylet az evezős sportot választók számára színvonalas feltételek között teremti meg az egészséges környezetben végezhető testedzés, versenyzés és kikapcsolódás lehetőségeit. Versenyzőként pedig 10-14 közötti fiúk és leányok jelentkezését várja.

Csatlakozni szeretne?

Cím: 2500 Esztergom, Nagy-Duna sétány 4.

Kapcsolattartó: Mármarosi Győző
 
+36209431092

E-mail: esztehe@t-online.hu

(forrás)