Major Balázs Európai Polgár díjat kap
Kultúra
2016. jún. 7.

<p>Major Balázs régész-történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője egyike annak az ötven személynek, akik idén Európai Polgár díjat kapnak.</p>

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

 A díjazottak a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is – olvasható az europarl.hu-n az Európai Parlament magyarországi Tájékoztató Irodájának weblapján. A díjazottakat június 1-én választotta ki a Sylvie Guillaume (S&D, francia) EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

 Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, melynek feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag várának feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amelyik nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

 

(forrás)