Major Balázs Európai Polgár díjat kap

Major Balázs Európai Polgár díjat kap

2016. 06. 07. 10:48

Major Balázs régész-történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője egyike annak az ötven személynek, akik idén Európai Polgár díjat kapnak.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

 A díjazottak a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is – olvasható az europarl.hu-n az Európai Parlament magyarországi Tájékoztató Irodájának weblapján. A díjazottakat június 1-én választotta ki a Sylvie Guillaume (S&D, francia) EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

 Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, melynek feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag várának feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amelyik nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

 

2016. 06. 10. 21:08

Kedves Strazsa! 

Te az Amerikai Egyesült Államok langymeleg kényelméből  szoktad megosztani velünk magvas gondolataidat? 

Ha akarsz válaszolsz rá, ha nem akarsz nem válaszolsz. Hogy olvasni fogod a kérdést abban biztos vagyok. 

2016. 06. 10. 17:15

Szomorú, hogy nem érted, hogy egy kitüntetés kapcsán az adományozót pocskondiázod, akkor ez visszahat a kitüntetettre is.

Mondható: Jó, kapott kitüntetést, biztos megérdemli, na de nézzük már ki adta! ( Pl. Rákosi, Kádár, Európai Unió... stb )

Miért kell egy megérdemelt kitüntetés kapcsán neked TIT előadást tartani az Unióról, főleg akkor amikor esélytelen a nyilatkozataid alapján, hogy meggyőzhetnek arról, hogy mégis jó az Európai nagy családhoz tartozni. Ezt tőlem ne várd, esélytelen dolgokra nem vállakozom.

Ui.

Ezen eszmecsere helyett ajánlom inkább nézz utána Major Balázs tevékenységének, ismerd meg Őt, az sokkal hasznosabb lesz.

2016. 06. 10. 15:38

Igazad van, megkövetlek. Valóban fontos az, amiért kap valaki elismerést, valamilyen díjat. Abban is igazad van, hogy volt sok kiváló Kossuth díjas Ember a Kádár rendszerben. Azért megkérlek a szavaimat ne forgasd ki, valamire nem büszkének lenni, vagy valamit szégyelni az nem egy és ugyanaz. Szégyelni pedig nem szégyelem magam, mert én nem az embert bántottam, elég érthetően megfogalmaztam, hogy sem őt, sem a munkáját nem ismerem, tehát nem is kritizálhatom.

Nekem ezzel van bajom:

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Nem az jön ebből, hogy a szakmájában kifejtett kutató munkájáért kap díjat, hanem mi ez a handa- banda? "akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki." Elmagyaráznád nekem mi az unió értékeinek képviselete? Az hogy el lehet menni más országba megélhetés céljából? Mert saját hazájában nem lát jövőt maga előtt az a fiatal? Ez az uniónak nevezett intézmény jelenlegi formájában kimondhatatlanul káros egész Europára nézve. 

2016. 06. 10. 12:10

Na ebben nem értünk egyet! Az a fontos ki kapja, a fontos miért kapja. Nyugodtan büszke lehetnél a szüleidre ha akár Rákosítól, vagy Kádártól kaptak volna kitüntetést, pl Kossuth díjat, mert a teljesítmény fontos. Szerinted akkor a Kossuth díjasok, Kiváló művészek stb. mind szégyelhetik magukat, akik abban az időben kapták. Nem! Te szégyeld magad, hogy egy kiemelkedő teljesítmény elismerését felhasználod hogy : "A véleményemet és világnézetemet illetően pedig azt mondom, amit igaznak vélek, nem várok érte semmi féle elimerést. " Ne félj, soha nem fogsz kapni rá elismerést mert nem vagy rá méltó!

2016. 06. 10. 11:25

És persze abban is reménykedem, hogy a tudását is azon a szinten lesz képes átadni a hallgatóknak, amilyen szinten műveli a hivatását.

Akkor a nagy múltú, és szerencsére  újra egyre jelentősebb sikereket felmutató esztergomi tanítóképzés ( az esztergomi tanítóképzős hallgatók idén az összes első helyzést elhozták az országos tanítási versenyekről ) mellé felsorakozhat a régész képzés is. Esztergom nagy örömére.

2016. 06. 10. 4:55

Szörnyű, hogy semminek nem tudsz örülni! Esztergomi kap egy európai díjat, és akkor neked az a bánatod, hogy milyen az unió stb.   Fontosabb hogy ki adja, mint hogy ki kapja! Abban biztos vagyok hogy te soha senkitől nem fogsz semmit kapni, vagy ha igen akkor az tévedés. Felháborító a hozzászólásod. Én gratulálok a kitüntetettnek, és büszke vagyok rá!

Júj de érzékenyek vagytok a kritikára. Nem az embert kritizáltam aki kapta, ezt elég érthetővé tettem. Azt kritizáltam aki adja. Szerinted nem fontos hogy ki ad valamit? szerintem pedig igen. Én pl. nem lennék rá büszke, ha szüleim mondjuk Rákositól, vagy Kádártól kaptak volna kitüntetést.   A véleményemet és világnézetemet illetően pedig azt mondom, amit igaznak vélek, nem várok érte semmi féle elimerést. 

2016. 06. 09. 18:56

Valóban. Valószinűsíthető, hogy mondjuk 100 év múlva azon esztergomiak egyike lesz Major Balázs, akinek a munkájára még az akkoriak is emlékezni fognak. 

2016. 06. 09. 17:27

Minden normális ember örül ilyenkor. Szóval, gratulálok!:)

2016. 06. 09. 15:08

Szörnyű, hogy semminek nem tudsz örülni! Esztergomi kap egy európai díjat, és akkor neked az a bánatod, hogy milyen az unió stb.   Fontosabb hogy ki adja, mint hogy ki kapja! Abban biztos vagyok hogy te soha senkitől nem fogsz semmit kapni, vagy ha igen akkor az tévedés. Felháborító a hozzászólásod. Én gratulálok a kitüntetettnek, és büszke vagyok rá!

2016. 06. 09. 10:25

Mindig vidámmá teszel a hozzászólásaiddal!:)

2016. 06. 09. 1:31

 Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Nem áll szándékomban kritizálni Major Balázst, mivel nem ismerem, sem az életét, sem a munkásságát. Minden esetre a díj megnevezése, meg ahonnan jön elég sok kérdőjelet von maga után. Először is az Európai Unió-nak nevezett gittegyletet Barrosostól Schulzostól Európa tönkre tételére hozták létre annak kiagyalói. Ez azért ma már világos kéne hogy legyen mindenki számára, még ha korábban voltak is kételyei bárkinek ezzel kapcsolatban. Mi az hogy unió értékeinek képviselete? Elmondaná ezt nekem valaki? Csak nem a Benes dekrétumok életben tartása? Vagy idegen kultúrák Europa korlátlan elözönlésének támogatása?