Jön a Körvasút, Esztergomból új távlatok nyílnak a vonatközlekedésben
Gazdaság
2016. máj. 23.

<p>A MÁV újraélesztené a pesti Körvasutat, az építkezés már 2018-ban kezdődne. A rekonstrukció segítségével összekötnék az esztergomi és a kelebiai vonalakat.</p>

Forrás: Magyar Nemzet

A Nyugati pályaudvar tehermentesítése érdekében kezdetben az esztergomi és kelebiai vonalak, majd várhatóan Pilisvörösvár és Soroksár, illetve a Kunszentmiklós-Tass állomások között létesülne kapcsolat – írta a Világgazdaság a MÁV-tól kapott válasz alapján.

Az előzetes tervek szerint az esztergomi-kelebiai összeköttetésben félórás ütemes menetrend szerint indulnak majd a vonatok. Ehhez három új megállót létesítenek majd (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva), a tervezésbe már bele is fogtak. A Körvasút révén a MÁV egy olyan rendszer kialakításába fog, amelyben az elővárosi vonatok nem csupán a budapesti főpályaudvarokra érkeznek majd, hanem keresztülhaladnak a fővároson is, fejlesztve ezzel a Budapesten belüli közlekedést is.

A beruházás 6-7 milliárd forintba kerülne, a kivitelezés pedig 2018-ban kezdődne. A MÁV uniós forrásokat is szeretne igénybe venni.

HVG/Magyar Nemzet

(forrás)