Pünkösd – Erdő Péter: irgalomból tudunk adni annak is, akinek nem járna

Pünkösd – Erdő Péter: irgalomból tudunk adni annak is, akinek nem járna

2016. 05. 16. 13:41

Szeretetből, irgalomból tudunk adni annak is, akinek nem jár, tudunk többet adni, többet tenni, mint ami valójában járna valakinek - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában bemutatott pünkösdvasárnapi szentmisén.

Az irgalmasság cselekedetei olyan ajándékok, olyan jótétemények, amelyek az igazságosság alapján nem járnának senkinek - tette hozzá magyar katolikus egyházfő.

Erdő Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy maga az Isten is így kezel bennünket. "Többet ajándékoz nekünk, mint amit mi kiérdemelhetnénk" - fogalmazott.

A bíboros szerint ebben a "posztmodern korban" hajlamosak vagyunk arra, hogy vallásosak legyünk, de hívők ne. Jól érezzük magunkat akár a katolikus egyház szertartásán is, de aztán elfelejtjük, mintha életünk számára semmit se jelentene.

Erdő Péter úgy fogalmazott: "a Szentlélek olyan vallásosságot ad nekünk, mely képessé tesz bennünket, hogy ráfigyeljünk Jézus személyére és tanítására, újra és újra, nap mint nap".

"Napról napra, nem szűnve meg fáradozni azon, hogy az ő akaratát keressük, így tudunk igazán objektív módon vallásos és hívő, a hitben odaadó embernek lenni" - zárta miséjét a magyar katolikus egyház feje.

A keresztény egyházi évben a húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok. A püspökök szerte a világon kiszolgáltatják a bérmálás szentségét.

-mti-

2016. 05. 17. 16:32

Szép gondolatok, de sajnos a mai realitást teljesen mellőző, tartalom nélküli üres szavak. 

Az irgalmasság cselekedetei olyan ajándékok, olyan jótétemények, amelyek az igazságosság alapján nem járnának senkinek - tette hozzá magyar katolikus egyházfő.

Mit akar ezzel mondani? Mi az hogy nem járnak senkinek? Ezzel egyben azt is mondja, hogy egyformán járnak mindenkinek.  Az irgalmasság azt jelenti, amikor valaki egy harcban egy csatában nyerő helyzetben van, levághatná az ellenséget, de  egy igen magas lelki szinten irgalmat gyakorol a legyőzött ellenféllel szemben. Mint például Atilla tette ezt Rómával szemben. Lemészárolhatta és kifoszthatta volna az egész várost, de irgalmat gyakorolt és nem tette ezt. De Erdő Péter a Magyar embereknek mondja ezt, egy megcsonkított, feldarabolt, megalázott megszállt nemzetnek. ??? Mi ennek az üzenete?  Várd tárt karokkal aki elpusztítani jön téged?

Ez a probléma a mai Katolikus Egyházzal, a felső vezetésétől eredő valódi keresztény értékek szétkenése, összemosása valami egészen mással. A felső vezetés sajnos nagyon elkanyarodott az "Útról". Inkább valami féle broker szerepet próbál betölteni a teljesen romlott világi hatalom, meg a "nyáj" között. Ahelyett hogy ekülönítené magát a megrontott, erkölcstelen, korrupt rendszertől, és valami féle lelki támaszt, erkölcsi iránytűt nyújtana az emberek felé, azt mondja a földön fekvőnek, hogy legyél irgalmas. A teljes európai politikai garnitúra elárulta saját népét, idegen érdekekért. Jobb időkben ezért kötél járt. Inkább a muzulmánok hódító szándékára és az ezzel járó veszélyre kéne felhívni a keresztények figyelmét, ugyanis nem beolvadni, meg megkeresztelkedni jönnek Európába ezt már a hülye is tudja.