A Vatikánban misézett Erdő Péter
Egyház
2016. máj. 3.

<p><span style="color: #000000;">A mai Európa lényegi kérdésének nevezte a hit és a hitetlenség közötti választás szükségességét Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek homíliájában a Szent Péter bazilikában az Ábrahám Közösségnek bemutatott szentmisén vasárnap.<span style="font-weight: bold;"> </span></span></p>

Fotó: Esztergom-budapesti Főegyházmegye/MTI/Bókay László

Erdő Péter a Szent-Péter bazilika főoltára mögötti katedra-oltárnál mutatott be szentmisét, amelyet az egész bazilikában kihangosítottak. Az Ábrahám Közösség jelen levő több mint félezer tagjának mondott beszédében úgy fogalmazott, "olyan időkben élünk, amelyekben mindenekelőtt a lényegre kell figyelni. A részletek finomítása a nyugodt, előrelátó, széles egyetértés által jellemzett koroknak fenntartott feladat. Nekünk európai keresztényeknek ma ez a nyugalom nem adatott meg (.)".

Olasz nyelvű beszédében a bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke hangsúlyozta, hogy "világosan látjuk és erősen érezzük, hogy a lényegi kérdés: a hit és a hitetlenség, a keresztény vagy a nem keresztény (lét)" közötti választás.

Hozzátette, Krisztus szemében "értékes minden ártatlanul megölt ember, minden éhezéstől szenvedő gyermek, minden beteg és minden szenvedő. Számára értékesek azok, akiket az úgynevezett fejlett világ  teherként érzékel (.) testvéreink sorsa iránt nem maradhatunk közömbösek". A bíboros beszédét a közösség tagjai megtapsolták.

Erdő Pétert az Ábrahám Közösség kérte fel, hogy misét celebráljon a közösségnek a szentévben rendezett római zarándoklatán. Az 1989-ben alakult közösségnek ez volt a hatodik nemzetközi találkozója: a közösség tagjai Olaszországból, Spanyolországból, Máltáról, Írországból,Ukrajnából és Magyarországról érkeztek a Vatikánba. A misén magyarul is imádkoztak és énekeltek. Erdő Péter bíborossal többek között Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora koncelebrált. 

Massimo Baron, a közösség sajtóreferense az MTI-nek elmondta, Erdő Pétert a CCEE elnökeként kérték fel a mise bemutatására, a  bíboros erkölcsi, kulturális és emberi értékei miatt, valamint a magyar nép  kultúrája és hite iránti tiszteletből. Hangsúlyozta, hogy az Ábrahám Közösség feladata az ősi európai keresztény területek "újbóli evangelizációja", az itt élő szegények és rászorulók felkarolásával. 

Ferenc pápa hétfőn fogadja a CCEE-nek Erdő Péter vezette küldöttségét. A pápával való találkozó sajtótájékoztatója kedden lesz. Erdő Péter május 4-én a római Augustinianum Patrisztika intézetben megnyitja a Ferenc pápának a teremtett világ védelméről írt, Áldott légy kezdetű enciklikája és a tavaly decemberi párizsi klímakonferencia kapcsolatáról szervezett egyházi szemináriumot.

 

MTI

(forrás)