Bottyán visszatér az iskolavárosba: Régi-új névvel roboghat tovább a Szent Imre Szakközépiskola

Bottyán visszatér az iskolavárosba: Régi-új névvel roboghat tovább a Szent Imre Szakközépiskola

2016. 04. 22. 11:14

Helyreigazítás. Mivel a korábban megjelent írást úgy lehetett értelmezni, hogy a Szent Imre iskola a közeljövőben megszűnik, pontosítanunk kell néhány információt. A valóság az, hogy a korábbi intézmény konglomerátum (általános iskola, gimnázium és szakközépiskola) csupán új nevet kap, bár közben az általános iskola levált belőle és a korábbi gimnáziumi rész is hamarosan megszűnik. Így vetődhetett fel, hogy a városban újra legyen Bottyán János nevét viselő szakközépiskola (illetve szakgimnázium) és Petőfi általános iskola is. Szent István Gimnázium viszont nem lesz újra.

Összevonástól szétválásig

A Szent István Gimnáziumot, a Bottyán János Szakközépiskolát és a Petőfi Sándor Általános Iskolát még 2010-ben vonták össze, az új intézménykonglomerátum a Szent Imre nevet kapta a keresztségben Szent István városában. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, végül az általános iskola rész a szakképzési centrumok létrehozása után levált, majd tavaly a képviselők megszavazták, hogy újra felvehesse a költő nevét, a gimnáziumi rész pedig „kifutó” rendszerben hamarosan megszűnik, most pedig az utolsó szentimrések is névváltozási kérelemmel fordultak az Önkormányzathoz. A Bottyán név visszavételéhez összesen 800 fő csatlakozott, köztük szülök, tanulók, tanárok és öregdiákok álltak a régi név mellé. A kérésüket – abban a reményben, hogy megfelelő támogatást kapnak - eljuttatták a Tatabányai Szakképzési Centrum vezetőihez, az országgyűlési képviselőhöz és Esztergom város önkormányzatához.

Újra Bottyán?

A kérelmezők, kifejtették, hogy az intézményben a jövőben műszaki jellegű szakképzés folyik majd, ez a feladatellátás pedig egyértelműen az egyik jogelőd, a Bottyán János Szakközépiskola szakmai hagyományainak folytatását jelenti. Ezenfelül mind az épített környezet (szemben vele a Bottyán-palota, az utca neve), mind pedig a szájhagyomány arra predesztinálja az intézményt, hogy visszavegye az ős nevét. Ráadásul azt is megjegyzik, hogy Bottyán neve igazi identitáserősítő kapocsként működhetne a diákság és a tanárok, a régi és az új generációk között, illetve „hozzájárulna a szakképzésben folyó aktuális változtatások elfogadtatásához, köztudatba történő pozitív beviteléhez is”. Amúgy pedig névváltoztatásra Bottyántól függetlenül szükség lesz, hiszen 2016. szeptember elsejétől már szakgimnáziumoknak hívjuk a szakközépiskolákat.

Az önkormányzati előterjesztésben a polgármester a hagyományokkal és a praktikummal indokolta, hogy visszakaphassa az iskola az egykori kuruc generális nevét. A képviselők csütörtökön elvi hozzájárulásukat adták ahhoz, hogy a közel jövőben újra Bottyán nevét vehesse vissza a szakközépiskola, amely ambiciózusan vág bele az új időszámításba is.

A legjobb informatikai iskola

A Tatabányai Szakképzési Centrum Szent Imre Középiskolájának célja, hogy a megyében és azon túl is különleges szerepet vihessen a középiskolák között: megőrizze a ritkaságnak számító idegen nyelvi képzését, a legjobb informatikai, műszaki iskolájává avanzsáljon az elkövetkező időszakban. Ez nem egy álom, hanem valós cél. Minden lépés ebbe az irányba mutat.

Az iskola diákjai folyamatosan országos, sőt már európai sikereket érnek el több szakmai versenyen is. A végzett vegyipari technikusaink munkájára számítanak a környező nagyvállalatok: Richter Gedeon Nyrt., Zoltek Zrt. A nagy múltú elektronikai képzést - néhány év kényszerű kihagyás után - már a harmadik évfolyamban indíthatja el az iskola szeptembertől.

 

2016. 04. 22. 12:37

"Szent István Gimnázium viszont nem lesz újra."

Pedig nagyon is lenne rá igény!!!

2016. 04. 22. 3:14

Igazad van, de azért nem mindenről.

Talán még nem jött el az ideje, hogy dolgok a helyére kerüljenek, én meg csak türelmetlen vagyok.

2016. 04. 21. 20:19

Neked nagyon beakadt ez a kommunista dolog, hogy mindenről az jut eszedbe? 

2016. 04. 21. 15:53

Szégyen és gyalázat ahogy és ami az Istvánnal történt. Azt már kezdi mindenki megszokni, hogy elmarad a felelősségre vonás, a Nemzet ellen elkövetett kommunista bűncselekmények ügyében, ennek egyenes következménye hogy az úgynevezett rendszerváltás után sincs semminek következménye. Legyen az korrupció, bűncselekmény, hűtlen kezelés akármi, ami a várost, az országot a nemzetet megkárosítja. Meddig mehet ez így?

Mikor jut eszébe valakinek, hogy legalább egy tanulmányt készítsen arról, milyen károkat okozott a Nemzetnek az ötven+éves kommunista diktatúra összességében anyagi, erkölcsi, szociológiai stb. Érdekes olvasmány lenne, sok ember megdöbbenne a valóságon. Még ez a saga az István körül is ide köthető. Egyenes következménye a brutális államosításnak, majd a későbbi igen jól kigondolt az országot és nemzetet megkárosító rabló privatizációnak.

2016. 04. 21. 10:42

az akkor közellenségnek kikiáltott pedagógusok ma egy rakat megyei intézményben töltenek be vezetői posztot. "

Mondjuk az, aki abban a KLIK-ben tölt be vezető pozíciót, amelyik miatt rohamosan zuhan a magyar közoktatás színvonala, az nemigen lehet büszke a munkájára. 

Ps:

A tanárok után a diákok is véleményt formáltak a jelenlegi oktatási rendszerről, és hogy ők milyen iskolát szeretnének.

http://index.hu/belfold/2016/04/20/sztrajk_diakok_oktatas_tankozlony/

A két ( pedagógusok, diákok ) nézetben sok azonosságot lehet felfedezni. Ami biztosan állítható: A KLIK tudatosan szembemegy az önálló gondolkododásra nevelő iskola eszméjével. 

2016. 04. 20. 10:11

Röviden: az iskolaépületek egyháznak visszaadása miatt az önkormányzatnak kiutalt állami kárpótlás 1,6 milliárdját Meggyesék inkább ráköltötték az élményfürdőre 2004-ben. Aztán se pénz, se iskolaépület. Még valahogy a többi iskolát jelentős csúszással felrakták a kanokoksorra (mondjuk nem oda valók, nagyon kellemetlen dolog lehet szerintem turistaként az nézni, hogy tornaórát tart épp valaki a Bazilika melletti parkolóban), de az Istvánnak már csak Kertváros jutott, ami viszont oda volt ígérve az Aranynak. Közben elindult a tanárok elleni háború: az akkor közellenségnek kikiáltott pedagógusok ma egy rakat megyei intézményben töltenek be vezetői posztot. 

Nem röviden: https://www.szeretgom.hu/content/56292-a-szent-istvan-gimnazium-saga

2016. 04. 19. 20:47

Mi volt a célja ennek az egész bűvészmutatványnak? Az hogy megszüntessék a Szent istván Gimnáziumot? Gondolom csak úgy megtenni egy lépésben nem volt vállalható, így aztán először kipaterolták az épületből, kitelepítették a perifériára, öszzevonták - szétszedték, mire az áldozatot teljesen kivéreztetik, már fel sem tűnik senkinek, hogy ilyen is volt. Így kell ezt csinálni evtársak gratulálok.

2016. 04. 19. 10:07

Oké, akkor legyen Nemzeti Szent Bottyán :)

2016. 04. 18. 22:54

Mint régi Bottyános, mint esztergomi, mélységesen egyet tudok érteni azzal, hogy az iskola kapja vissza a nevét.

Egyébként a témától függetlenül,  már túl sok a "szent" és a "nemzeti" jelző, véleményen szerint.

2016. 04. 18. 17:04

Olvasom, hogy 1704-ben a mai napon "Kukländer báró esztergomi várparancsnok elfogatta Bottyán Jánost, mivel összeköttetésbe lépett a kurucokkal."

 

És mai hír: visszakapja Bottyán János nevét az iskola.