A Vármúzeum is versenyben volt az Év Európai Múzeuma címért

A Vármúzeum is versenyben volt az Év Európai Múzeuma címért

2016. 04. 12. 11:13

Az esztergomi múzeum mellett a miskolci Pannon-tenger Múzeum képviselte hazánkat a versenyen. A díjt végül a Lengyel Zsidó Történeti Múzeum hozta el.

Fotó: MNM Esztergomi Vármúzeuma/Facebook


 

A díjat 1977-ben gründolta Kenneth Hudson és John Letts, az alapító atyák elsődleges célkitűzése volt, hogy ösztönözzék a kreatív ötletek, látványos és újszerű megoldások elterjedését világszerte. A jelöltek így példaképként kerültek a nemzetközi múzeumi világ vérkeringésébe. A díj kiosztásánál kitüntetett figyelemmel kísérik a kiállítótér látogatókra gyakorolt hatását, illetve sokat nyom a latba a múzeum előmenetele az oktatás területén is. A nevezés egyik fontos feltétele, hogy az intézmény a megelőző két évben valamiféle korszerűsítésen vagy bővítésen essen át.

A Vármúzeumot tavaly újították fel, illetve modernizálták is a belső tereket. A lendület pedig tovább folytatódik majd az ígéretek szerint.

Magyarországról még a miskolci Pannon-tenger Múzeumot jelölték a díjra. Végül a zsűri döntése alapján a varsói POLIN: Lengyel Zsidó Történeti Múzeum (Muzeum Historii Żydów Polskich) hódította el a címet, amelyet magyar múzeum még sohasem kapott meg. Különdíjat viszont már kaptunk, 1993-ban a székesfehérvári István király Múzeum, 1998-ban a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, 2003-ban pedig az esztergomi Duna Múzeum munkáját díjazta a zsűri.

Az eddigi kitüntetettek listája.

2016. 04. 13. 9:43

Ezért is vannak a kommentek, hogy ha valamilyen esztergomi vonatkozású részlet elkerüli a szerkesztő figyelmét, azzal ki lehessen egészíteni a dolgokat.

2016. 04. 13. 9:10

Tény, hogy magyar múzeum még nem nyerte el ezt a díjat, de azért azt meg lehetett volna említeni, hogy különdíjat már több magyar múzeum is kapott.

/ zárójel bezárva - :)