Őrizteti plakátjait a fideszes megyei vezető
2007. szept. 25.

<p>A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egy tábla kifüggesztésére kötelezte a megyei fenntartású intézményeket, amelyen a Gyurcsány-kormány felelősségét hangsúlyozza az iskolákat, intézeteket ért elvonások miatt - értesült az InfoRádió. A kiírásokat sok helyen már kiragasztották, azonban szocialista képviselők a közoktatási törvényre hivatkozva jogi úton támadják meg a rendelkezést.</p>

Hétfőn reggel Komárom-Esztergom megyében a legtöbb megyei fenntartású intézményben egy A/3-as méretű plakát fogadta a látogatókat.

A "fenntartói tájékoztatóként" aposztrofált kiírást a fideszes többségű megyei önkormányzat elnöke jegyzi. A plakáton szereplő közlés minden intézményben lajstromba veszi az elvonásokat, és azok felsorolását a következőképpen kezdi:

"Ezúton tájékoztatom Önöket azokról az intézkedésekről, amelyek a Gyurcsány-kormány pénzelvonása miatt váltak szükségessé ebben az intézményben:"

Ezután következik a felsorolás, minden intézményben más-más számokkal.

Például az iskolákban a plakátokon szerepel az elbocsátott pedagógusok száma, a közalkalmazottak étkezési hozzájárulásának megvonása, valamint a pedagógusok kötelező heti óraszámának két órával történő megemelése.

A kiírás azt is hozzáteszi: a dologi kiadások kerete az áremelések ellenére 2007-ben nem emelkedhetett.

Völner Pál, a megyei közgyűlés fideszes elnöke egy levél kíséretében küldte ki az intézményekbe a plakátokat, azzal az utasítással, hogy azok kihelyezése kötelező. A levélben szerepel az is: a táblát jól látható helyre kell kitenni, és őrizni kell.

"Azért van szükség a táblák kifüggesztésére, hogy írásban is találkozzanak az érintettek ezekkel a megszorításokkal, és legfőképp, hogy megtudják, mi az oka. Rendszeresen tapasztaljuk, hogy kormányzati részről félretájékoztatják az embereket" - jelentette ki Völner Pál.

Nem tették ki

Dorog szocialista polgármestere megtiltotta, hogy a város intézményeiben kitegyék a közgyűlési elnök aláírásával ellátott plakátokat.

Tittmann János hangsúlyozta: az intézkedés törvénysértő, már el is indították a bírósági eljárást ezzel kapcsolatban.

"A fenntartó részéről valószínűleg elég nehéz lesz személyes felelősséget megállapítani, így valószínűleg az intézményvezetők felelnek majd ezért, hiszen nekik törvényismerő állampolgárként tudniuk kell, hogy ez ellentétes a közoktatási törvénnyel" - fejtette ki a politikus.

Az intézményvezetők többsége - az InfoRádió értesülései szerint - eleget tett a megyei utasításnak, ám akadtak, akik nem voltak hajlandók kifüggeszteni a kiírást.

Úgy tudjuk: több olyan intézmény is akad, ahol a vezetők a feltüntetett adatok pontosságát is sérelmezik. Példaként említették, hogy ugyan valós az intézményből elbocsátott pedagógusok száma, ám a kiírás azt nem teszi hozzá, hogy többségük nyugdíjasként dolgozott. Seres Gerda

forrás: inforadio.hu

(forrás)