Gőzerővel keresik a Kis-Dunán történt olajszivárgás felelőseit
Környezetünk
2016. ápr. 4.

<p>A Katasztrófavédelem munkatársai homokzsákokkal zárták le a zsilipet március 31-én, a szakemberek és a közterület-felügyelet képviselői a Terézia úton, a "Volán benzinkútnál" vizsgálódtak aznap. Romanek Etelka tájékoztatása szerint jelenleg is folyik a vizsgálat, a felelősök felkutatásáig az Önkormányzat magára vállalta a kárelhárítás költségeit.</p>


2016. március 31-én bejelentés érkezett az ÉDUVIZIG részére, miszerint a Kis-Duna sétányon, a Szent Erzsébet hídnál lévő kifolyó csövéből olajos szennyeződés szivárog a folyóba. Az ÉDUVIZIG szakemberei értesítették a KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Esztergomi Kirendeltségét. A Kirendeltség pedig értesítette az Önkormányzat szakembereit.

Az Önkormányzat azonnali intézkedésére a Zöld-Út Kft. zsilippel lezárta a Kis-Duna ágba tartó szakaszt, illetve homokzsákokkal lezárta azt a kifolyócsövet, ahonnan az olajszivárgás történt. Az Önkormányzati Hivatal közterület felügyelői a helyszínen azonnal megkezdték az olajszivárgás forrásának felkutatását.

A szennyezés okát kiderítő vizsgálat jelenleg folyamatban van, a keletkezett károk rendezésének költségeit az Esztergomi Önkormányzat átvállalja, melyet a vizsgálat lezárása után a szennyezés okozójára fog ráterhelni.

Az Önkormányzat a kárelhárítást a szennyezés feltárását követően március 31-én azonnal megkezdte, az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, és Vízügyi Igazgatóságot ezt követően pedig folyamatosan tájékoztatja a megtett intézkedéseinkről.

 

Romanek Etelka/Facebook

(forrás)