Földönkívüli életforma zuhant Esztergomra?
Helytörténet
2016. márc. 9.

<p>Immár 37 éves Esztergom leghíresebb Ufós sztorija, amely a ’70-es és ’80-as évek fordulóján tartotta lázban a Besze János utca lakóit, és 20 éves az Esztergom és Vidékében megjelent cikksorozat, amely a történések és a különös eset után kibontakozó rendőrségi felderítés nyomába eredt. Hogy mit talált a riporter?</p>

Clanfield-i eset

Fotó: Jeff Scriven (itv.com)


 

1979. szeptember 9-én a Besze János utca 15. szám alatti házra ismeretlen eredetű, jégszerű anyag zuhant, felrobbant, majd zöldes-kék színű, foszforeszkálós törmelékkel árasztotta el a környéket. A rendőrség rövid kutakodás után lezárta a nyomozást, az eredményt pedig hamarjában titkosították - mondta el az újságnak Halász Zoltánné, az egykori kárvallott.

Az eset nem kapott túl nagy nyilvánosságot, a csendes utca lakóin kívül kevesen tudtak a különös égi jelenségről. Egészen 1996-ig kellett várni míg az esztergomi lakosok is olvashattak a történésekről. Ekkor az Esztergom és Vidéke (EVID) újságírója látott hozzá az ügy felgöngyölítéséhez.

„Vasárnap volt, háronmegyed hat felé járhatott az idő, amikor hatalmas robbanás rázta meg a házat. Én éppen hátul voltam a kertben. Előre sietve azt láttam, hogy a bejárati részen valami leszakította a tetőt. Cserepek, valamilyen szürkés-fehér por borított mindent. Se füst, se korom. Ahogy jobban körülnéztem, egy nagyobb, kerek és néhány kisebb, zöldes-kékes, jégszerű anyagot találtam. Megfogtam, hideg volt, nem tudtam, mi az, s máig sem tudom” – nyilatkozta Halász Zoltánné.

Aztán hirtelen hivatalos személyek lepték el a Besze János utcát, kiérkezett a rendőrség, megjelentek a KÖJÁL emberei, de még az Esztergomban állomásozó orosz katonák is részt vettek a vizsgálatban. Ráadásul szerves anyagot is találtak a semmiből a földre zuhant ismeretlen test maradványaiban. Halász Zoltánné elmondása szerint akkoriban hallgatni kellett az esetről, ezért sem került a nyilvánosság elé az ügy.

1979 és 2003 között csak az USÁ-ban 27 esetet regisztráltak, amikor "kék jég" esett az égből

Az 1996-os Esztergom és Vidéke


 

Később megszólaltatták a nyomozást végző rendőröket is, akik már akkor is egy repülőgépről leváló jégdarabra gyanakodtak. Konzultáltak a repülőtér akkori parancsnokával, Szabó Miklóssal is, aki megerősítette sejtésüket, állítása szerint az adott időpontban elhaladt Esztergom felett egy repülőgép.

A cikkek megjelenése kicsit felpezsdítette az esztergomi csillagászberkeket is. Decemberben olvasói levél érkezett az EVID szerkesztőségébe, Mécs Károly, a Regiomontanus Csillagászati Klub vezetője reflektált röviden a korábban megjelent írásra. Mécs elmondta, hogy ő is egészen máshogy emlékezik, egyáltalán nem volt hírzárlat és a jég sem foszforeszkált, ez nem más, mint utólagos tupír. A levél írója szerint, kizárt, hogy valamiféle földönkívüli tevékenység apropóján hullott alá az anyag az égből. Az EVID Mécs levele mellett közölte a vizsgálati jegyzőkönyveket is.

Januárban folytatódott a cikksorozat, végül a lap közölte az 1979-ben fogant hivatalos szakvéleményt is. Az írás szerint a hatóság emberei szeptember 10-én érkeztek a helyszínre, ahol mintát vettek az ismeretlen anyagból, amiből addigra már elég kevés maradt a helyszínen. A KÖJÁL-nak végülis sikerült maghatározni az ismeretlen test eredetét, később megjegyezték, hogy a gondos csomagolás és a bepárlás után vizeletszagot árasztott.

„Ebből - első megközelítésben - nyilvánvalóvá vált, hogy emberi vizelettel erősen szennyezett anyaggal állunk szemben. Ezt a feltételezést megerősítte a később elvégzett illetve eredményt hozó bakteriológiai vizsgálatok is, melyek nagy számban mutattak ki az emberi vizelet flórájaként is szereplő (fellelhető) olyan baktériumokat, amelyek gyakran szerepelnek vizeletben és székletben egyaránt” – állt a szakvéleményben.

A szakemberek csupán az anyag zöldes-kék színezetével nem tudtak elszámolni. Végül spektrofotometer vizsgálatok segítségével megállapították, hogy a sárga és a kék szín meglehetősen jól differenciálható az égből pottyant anyagban. Feltételezték, hogy az elszíneződést valamilyen konzerváló, szagtalanító, esetleg dezinficiens anyag hozzákeverése okozta. A további vizsgálódást pedig a rendőrség utasítására megszüntették.

Fotó: discovery.com


 

Talán sohasem tudjuk meg pontosan, hogy 1979 szeptemberében mi történt a Besze János utcában. Az internet segítségével mindenesetre manapság már könnyebben tudunk tájékozódni, számtalan esetet ismerünk a nagyvilágból, amikor repülőgépből lezúgó jég okozott kárt épületekben. 2013-ban például Clanfieldben történt az esztergomihoz hasonló történés, akkor az égből lepottyanó „kék jég” egy üvegház tetejét törte át. A két eset leírása is kísértetiesen hasonlít egymásra. 2008-ban Londonban majdnem tragédiát okozott a lehulló anyag, az éppen hazatérő anyát és hat hónapos gyermekét végül elkerülte a becsapódás. Azonban szóbeszédek tucatjai számolnak be halálos kimenetelű balesetekről is, korábban az interneten keringett egy fénykép, amelyen egy fagyott vizeletrúddal átszúrt test látható. Később kiderült, hogy a fotó hamisítvány.

A számtalan eset ellenére a „kék jég”-hullás meglehetősen ritka jelenség, akkor kerül rá sor, amikor a repülőgép mellékhelysége a rossz tömítés miatt szivárogni kezd, és a kiáramló anyag a gép külső részére tapad, majd megfagy. A tömbösödés hatására pedig a jég leválik a repülőről és a darabok a földre hullanak.

(forrás)