Példaértékű kezdeményezés: Nagysikerű tárlatvezetői képzés az Esztergomi Bazilikában
Kultúra
2016. márc. 2.

<p>Ez év első két hónapjában egyedülálló kezdeményezésnek lehetett részese mintegy 230  idegenvezető: Az Esztergomi Bazilika négy előadás keretében művészeti és múzeumi szakemberek bevonásával tárlatvezetői képzést biztosított az érdeklődő turisztikai képviselők részére.</p>


Átfogó leírást kaptunk a Bazilika építéstörténetéről, külső-belső díszítéséről, építők és mesterek izgalmas életrajzáról valamint a kincstár páratlan gyűjteményéről.  Dicséret illeti az előadókat:  Kóborné Szabó Ágnes művészettörténészt és Hinora Edit történész-múzeumpedagógust. Igen komoly felkészülés volt a foglalkozások mögött. Nagyon nagy tudással, érdekes információval láttak el bennünket. Ez az  anyag ilyen mélységben semmilyen  irodalmi vagy  történelmi forrásban sem található meg. A térben-időben való tájékozódást segítették a kivetített fotók, a Bazilikában tett vezetés és nem utolsó sorban a kézhez kapott  felkészítő agyag. A tréning írásbeli beszámolóval zárult, amelynek sikeres megoldásával jogosultságot kapunk a Kincstárban való önálló vezetésre.


 

A nagy érdeklődésre való tekintettel  az eredetileg két napra tervezett előadást és vizsgát több időponttal kellett kibővíteni. Az Esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház programját Lengyel Szilvia idegenforgalmi referens fogta össze, rugalmas, segítőkész hozzáállása nagyban hozzájárult a rendezvény sikeréhez. De meg kell említeni a Bazilika valamennyi dolgozóját, akik minden kérés-kérdés esetén előzékeny útba igazítást adtak.


 

Az Esztergomi Bazilikában gyakran megfordulunk csoportokkal, frissítjük-bővítjük az ismereteinket , de a képzés  után egész más szemmel nézünk a hatalmas épületre. A Bazilika tervezése és  építése, a kincstárban található több száz tárgy megalkotásának  története számos emberi kapcsolathoz fűződik, amely által személyessé, emberközelivé válik a monumentális építmény.

Igen nagyszerű lehetőségnek és főként példaértékű kezdeményezésnek tartom a kurzust.  

Külön kiemelendő, hogy mindezt  ingyen biztosította az Esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház. A legelismerőbb köszönet az lesz, amikor az egyre növekvő látogató csoportok élén az idegenvezetők számos, eddig kevésbé ismert érdekességet is megosztanak a vendégekkel.

A Bazilika kezdeményezése példaértékű, e sorok olvasása talán más intézményvezető részére  is motiváló erőként hat.  

 

Miskovics Mária,  a kurzus egyik résztvevője

(forrás)