Arcok a piacról: Különleges tárlattal nyit a Duna Múzeum Közép Galériája
Kultúra
2016. febr. 5.

<p>Különleges, kifejezetten erre a kiállításra készült anyaggal, grafikusként mutatkozik be Bognár Géza a Duna Múzeum idei első időszaki tárlatán.</p>

„1954-ben születtem Esztergomban, az Esztergom-kertvárosi technikumban érettségiztem. A vegyipari gépész szakma eléggé tévútnak bizonyult, a négy évet végigrajzoltam. Az órákon készült rajzaimból állt össze az első kiállításom 1973-ban. Érettségi után az aranyműves szakmát tanultam ki, de a rajzolás az itteni éveimet is végigkísérte. Aranyműves mesterem figyelt fel a grafikáimra, és ajánlott be a Magvető Kiadó művészeti szerkesztőjének, aki a mentorom is lett egyben. Nyolc évig készítettem illusztrációkat, grafikáim főként a rakéta regényújságban jelentek meg, de könyveket is illusztráltam – Hasek: Svejk a derék katona, Karinthy: Emberke tragédiája, Italo Calvino: Kettészelt őrgróf, Jack London, Mikszáth és még jó néhány író művét. Mesteremnek egy csodás embert, Furlán Ferencet tekintem. Az a szerencse adatott meg, hogy együtt tevékenykedhettem vele a dorogi művelődési házban. Az esztergomi, dorogi és dömösi galériában voltak egyéni kiállításaim a többi, csoportos mellett. Harminc évig ékszerészmesterként dolgoztam, és ezalatt szinte teljesen elhanyagoltam a rajzolást. Két nagyszerű ember, Szepesi Balázs unokaöcsém és Brassai Gabriella festőművész ráhatására vettem kezembe újból a ceruzát. Hálás vagyok érte, mert ismét érzem a rajzolás adta lelki békét.”

 

A tárlat február 12-én 18 órakor nyílik, az alkotót és a műveket Horváth György iparművész mutatja be a nagyközönségnek. A kiállítást március 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Duna Múzeum földszinti kiállítótermeiben.

(forrás)