Szanaszét tört a busz, az utasok kirepültek a szélvédőn elméletben
Bulvár
2015. dec. 3.

<p>Azt szimulálták a szakemberek, mi történne, ha két busz karambolozna.</p>

Fotó: Benis-Völgyi Ágnes tű. fhdgy

 

A gyakorlaton az esztergomi, a tatabányai, a nyergesújfalui és a bajnai hivatásos tűzoltók vettek részt, továbbá a régiós Katasztrófavédelmi Mobil Labor (a továbbiakban: KML) szituációs begyakorló gyakorlataként a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység, valamint a Fejér- és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok KML állományai.

 

A feltételezés szerint a Tatabányát Táttal összekötő 1119-es úton, a kettes kilométer szelvényben egy személyautó szabálytalan előzése miatt két, utasokat szállító csuklós busz ütközik. A baleset következtében az egyik busz az árokba borult. A buszokon utasok utaznak, akiket a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának önkéntesei és táti általános iskola diákjai alakítottak. A balesetben részt vevő személyautó kórházi gépekbe való izotópokat szállított, valamint egy hordót, amelyek jelöléssel nem rendelkeztek. Az ütközés miatt a raktér kinyílt, a szállított izotóp kirepült a gépjárműből és a hordó szivárogni kezdett. A raktérben a szivárgás következtében szúrós, bódító szag terjengett.

 

A káreset felszámolása során, a buszon utazókat és a sérülést szenvedett személyeket kellett lementeni, a járműveket áramtalanítani, a szétszóródott izotópokat megkeresni, a buszokat vontatható állapotba hozni.

 

A tűzoltók szakszerűen és gyorsan hajtották végre a feladatokat. A buszokat áramtalanították, a sérülteket a mentők segítségével a mentőszolgálat által felállított sátorba szállították, illetve kísérték, ahol ellátták őket. Az oldalára borult buszt csörlők segítségével a kerekeire állították.

 

A KML állományai mérőműszerek segítségével a szétszóródott izotópokat megtalálták, beazonosították. A felderítést a megfelelő védőfelszerelésben, a mentesítést szakszerűen, mentesítő sátorban hajtották végre.

 

A gyakorlaton részt vett a Rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóságának készenléti állománya, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és Szűcs Endre kamionmentős egyéni vállalkozó.

 

KEMKI

(forrás)