Forog a Mi kis falunk Pilisszentléleken
Kultúra
2015. nov. 5.

<p style="text-align: justify;">Elkezdődött a szlovák Horná-Dolná (Alvég-Felvég) sorozat a keresztségben Mi kis falunk címet kapó magyar változatának a forgatása. Elmentünk megnézni, hogyan is zajlik az élet egy kis szelete a képzeletbeli Pajkaszegen.</p>

A Mi kis falunk című sorozat egy kicsiny település (a fentebb említett, erős szlovák kisebbséggel rendelkező Pajkaszeg) életét bemutató vidám tévés produkció, melynek  eredetije már a második évadban jár, és akkora siker övezi, hogy berendelésre került harmadik évadra is. A magyar változatot rendező, az Üvegtigris mögött is álló  Kapitány Iván a Szeretgomnak elmondta, hogy adaptációról lévén szó, tartaniuk kellett magukat az eredetihez, és több előre meghatározott kritériumnak meg kellett felelniük. Ezért is örültek, amikor rátaláltak Pilisszentlélekre, mert egy olyan helyszínt kerestek, ami magán hordja a jelenlegi kis vidéki települések összes problémáját, miközben igazi jelenségként és szemrevaló helyszínként többet ad a szimpla egy utcás, pár kocka házas pusztai településhez képest.

Szavazzon ön is Csuja Imrére, akarom mondani Füleki Károlyra

 

Amellett, hogy igyekeznek hűek maradni az eredeti szériához, több mindent megváltoztattak annak érdekében, hogy hazai terméknek minősülhessen, és ne olyan eseményekkel és humorforrással legyen csak teli, amik egy szlovák falura jellemzőek, de egy magyarra már nem. A forgatás teljes mértékben a községben történik, mind a külső, mind a lakásbelsős jeleneteket itt veszik fel. A magyar változatban többek között Csuja Imre, Udvaros Dorottya, Lengyel Tamás, Lovas Rozi, Kerekes József, Debreczeny Csaba, Lévay Viktória, Reviczky Gábor, Józsa Imre játssza a kisebb-nagyobb szerepeket.

 

Józsa Imre a forgatás szünetében

 

A színészek mellett a helyiek statisztaként segítik a filmesek munkáját. A stáb örömmel tapasztalta, hogy a lakosok szívügyüknek tekintik a forgatást, és pozitívan állnak hozzá annak ellenére, hogy kisebb kellemetlenségek adódhatnak abból, hogy a filmesek legalább annyian vannak, mint a lakosság, és emiatt temérdek embernek kell összezsúfolódnia viszonylag kis helyen.

 

Békésen megférnek egymás mellett az ál-választási plakátok a szövegkönyvvel

 

A tervek szerint a kész produkció jövő év tavaszán kerülhet adásba, ami azt jelenti, hogy ha a pilot epizód elnyeri a televíziók tetszését, akkor tavasszal ismét több hónapos forgatásra számíthatnak a pilisszentléleki lakosok.

Pajkaszeg községházának  falán csak úgy hemzsegnek a címerek

 

-mtz-

(forrás)