Új lakók költöztek a bazilikába, akik gyermekeink játszópajtásai lesznek
Kultúra
2015. okt. 19.

<p>Szeptemberben két új lakó költözött az ország főtemplomába: Csiga-biga Bazilika és Caliculus, a kis kelyhecske. Az alábbi múzeumpedagógiai foglalkozások közül választhat a Főszékesegyházban.</p>

Komoly feladatuk van: ők a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház új múzeumpedagógiai programjában a gyerekek játszópajtásai, segítségükkel ismerik meg a templomot, és a kincstárat kicsik és nagyok.  A szeptembertől meghirdetett múzeumpedagógiai foglalkozások egyaránt szólnak az óvódásoknak, általános iskolásoknak, középiskolásoknak, és az érdeklődő családoknak is.

 

 

Íme, a választék:

 

Csiga-biga Bazilika           
Vajon hová bújhat el egy delfin a Bazilikában? Szúrnak-e egy dombormű sün tüskéi? Milyen hangszereken játszanak az angyalok? Végigsétálunk a templombelsőn a gyerekekkel, és minden kérdésre megkeressük a választ. Közben domborművet simogatunk, angyaltalpat csiklandozunk, orgonasípot fújunk, és még a titkos folyosót is felfedezzük. Mindeközben a gyerekek észrevétlenül elsajátítják, mi a különbség a dombormű, szobor, festmény és freskó fogalmai között.
Ajánlott korosztály:  5-8 éves korig.

 

Esztergom jelképe a Bazilika                  
Az óra keretén belül megismerjük a főszékesegyház építésének regényes történetét, milyen akadályokon kellett átküzdenie magát a négy építtető prímásnak, hogy megvalósulhasson nagy álmuk a Magyar Sion. Felfedezzük a templombelsőt, megkeressük a különleges díszítőelemeket, kitaláljuk, melyik szoborral, festménnyel mit üzent nekünk az alkotó. Idegenvezetőt játszva a diákok saját maguk mutatják be társaiknak az általuk megismert műalkotásokat, s a foglalkozás végén megszavazzák, a főszékesegyház mely része tetszett nekik a legjobban.
Ajánlott korosztály: 10-18 éves korig.
Kapcsolódó tantárgy: helytörténet

 

 

 

Reneszánsz emlékek a Bazilikában                   
Az esztergomi főszékesegyházban található a mai Magyarország egyetlen épen maradt reneszánsz építészeti emléke a Bakócz-kápolna. A foglalkozás során megismerkedünk Bakócz Tamással, és azokkal az egyházi személyekkel, akik tehetségükkel, tudásukkal formálták a reneszánsz kori Magyarország életét, majd végső nyughelyük az altemplom lett. Az óra második felében felfedezzük a kápolna építéstörténetét, egyedülálló díszítőelemeit, kinyomozzuk hová tűnt Bakócz Tamás - az építtető – síremléke, és holtteste.
Ajánlott korosztály: 12-18 éves korig.
Kapcsolódó tantárgy: helytörténet, művészettörténet, történelem

 

Mit rejt a kincsesládád? I.
A játékos foglalkozás célja, hogy a gyerekek megismerjék a Főszékesegyházi Kincstárban kiállított tárgyak típusait. Csapatmunkában dolgozva fel kell fedezniük, hol vannak a saját kincsesládájukban megbújó tárgyak, és milyen titokzatos logika köti össze őket egymással. Az óra második felében bemutatják kutatómunkájuk eredményét társaiknak, és kiválasztják azokat a tárgyakat, melyek a legjobban tetszettek nekik, s melyeket hazavihetnek az osztály kincsesládájába.
Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig.

 

Mit rejt a kincsesládád? II.
A foglalkozás helyszíne és célja ugyanaz, de a nagyobb korosztálynak szól. A kincstár általános megismerése után a csoportokban dolgozó diákoknak meg kell keresniük bizonyos tárgyakat a kiállítási térben. Adatokat kell gyűjteniük róluk, valamint rá kell jönniük milyen összefüggés köti össze őket egymással. A munka során érdekes felfedezéseket tehetnek arról, hogy az elmúlt évszázadok során a történelem eseményei hogyan fonódtak össze az egyház életével, s ezt miként tükrözik a kiállított tárgyak.
Ajánlott korosztály: 12-18 éves korig.

 

 

Szinekdoché
A szinekdoché költői kifejező eszköz, mely a rész-egész viszonyon alapul. Ennek megfelelően sajátos úton ismerkedünk meg a kincstár műkincseivel - a tárgy egy részletén keresztül keressük az egészet. Ajánlom ezt a foglalkozást azoknak, akik szeretik a kihívásokat, éles a szemük, jók a részletfelismerésben, és mindenekelőtt: szeretnek játszani.
Ajánlott korosztály: 12-18 éves korig.

 

 

Szobormesék                
Miről mesélhetnek szobrok? Mivel nem tudnak beszélni, nem sokról - gondolhatnánk. Ám ez nem igaz. Testtartásukkal, öltözetükkel, arckifejezésükkel egész történeteket mondanak el. Nézzünk körbe együtt a Bazilikában, és fejtsük meg, mit üzennek nekünk szobraink, domborműveink. A foglalkozás végén egy játék erejéig mi is szobrokká válunk, feladva a rejtvényt társainknak: vajon kit személyesítünk meg?
Ajánlott korosztály: 15-18 éves korig.
Kapcsolódó tantárgy: művészettörténet

 

A "nagy öregek"
Vajon melyek a kincstár legrégebbi tárgyai? Kik voltak az első lakók, akik túléltek sok költözést, rablást, a kincstár menekítését, háborúkat, a mai napig  itt vannak és láthatóak? Ismerkedjünk meg a Főszékesegyházi    Kincstár legöregebb lakóival, az első tárgyakkal, melyek már a legkorábbi lajstromokban szerepeltek! A kutatáshoz hívjuk segítségül a legkorábbi leltárakat, ezek leírásai alapján keressük meg a "nagy öregeket"!
Ajánlott korosztály: 12-18 éves korig.

 

Kis művészettörténész-képző
Vajon ez az oszlop ión, dór vagy korinthoszi? Netán kompozit? Melyik dombormű a lapos és melyik a féldombormű? Hová bújt a csegely? Mi különbözteti meg a freskót a festménytől? Bár bonyolultnak tűnik, egyáltalán nem az. Szerencsére itt van nekünk a Bazilika, ahol mindezen kérdésekre megtalálhatjuk a választ. A játékos foglalkozás végén mindenki képzett kis művészettörténészként távozhat.
Ajánlott korosztály: 10-18 éves korig
Kapcsolódó tantárgy: művészettörténet, rajz

 

 

Vallásunk liturgikus tárgyai I. – A kehely, a paténa, a cibórium,  és a monstrancia (úrmutató)
Új múzeumpedagógiai foglalkozásunk egy órasorozat része, melynek célja, hogy a gyerekek testközelből megismerhessék ezeket a titokzatos tárgyakat, melyeket minden vasárnap láthatnak mise közben, mégis igen keveset tudnak róluk. Vajon mik is ezek a különös tárgyak? Hogyan alakult ki mai alakjuk, mire használják őket? Sokszor még mi felnőttek sem tudjuk a válaszokat, hát még a gyerekek. A foglalkozás során megismerkedünk ezekkel a rejtélyes tárgyakkal, végignézzük hogyan változott alakjuk az idők során. Az óra kézműves foglalkozással zárul, melyen mindenki elkészítheti a saját úrmutatóját.
Ajánlott korosztály: 8-14 éves korig, elsősorban hittancsoportok és egyházi iskolák részére.
Kapcsolódó tantárgy: hittan

 

Vallásunk liturgikus tárgyai II. - A pásztorbot, a püspöksüveg, mellkereszt és a püspökgyűrű
Az órasorozat második foglalkozásán a hatalom jelvényeivel ismerkedünk meg. Végignézzük a kincstár rendkívül gazdag gyűjteményét, melyben változatos díszítésű pásztorbotokat, püspöksüvegeket, mellkereszteket, és püspökgyűrűket csodálhatunk meg. Megismerjük, hogy kikhez kötődtek az egyes tárgyak, mit jelentenek szimbólumaik. Az óra kézműves foglalkozással zárul, melyen mindenki elkészítheti a saját püspöksüvegét, és mellkeresztjét.
Ajánlott korosztály: 8-14 éves korig, elsősorban hittancsoportok és egyházi iskolák részére.
Kapcsolódó tantárgy: hittan

 

Vallásunk liturgikus tárgyai III. - A szent olajok, az olajtartó, és a füstölő
Az órasorozat harmadik foglalkozásán megmozgatjuk érzékszerveinket. Tömjént szagolunk, kézbe vesszük a füstölőt, hogy érezzük súlyát, eljátszuk, hogyan kell használni a misén. Megismerkedünk a szent olajokkal, illatukkal, állagukkal, történetükkel, végigtekintjük, milyen szertartásokon használják őket. Az óra az előzőektől eltérően nem kézműves foglalkozással zárul, helyszíne is rendhagyó: a Bazilika sekrestyéje.
Ajánlott korosztály: 6-18 éves korig, elsősorban hittancsoportok és egyházi iskolák részére
Kapcsolódó tantárgy: hittan

 

Kis ministráns-képző
Az órasorozat záró foglalkozásán a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatják eddig megszerzett tudásukat. Először megismerkedünk a mise állandó részeivel, majd szétválogatjuk az összekeveredett miseruhákat, és rögtön fel is öltöztethetünk egy bábut a hétköznapi miserendnek megfelelően. Ezek után kiválogatjuk, milyen tárgyak szükségesek egy mise megtartásához, és el is helyezzük a saját oltárasztalunkon őket. Munkánkban mindvégig a Bazilika sekrestyései segítenek minket. A foglalkozás során a gyerekek játékosan megismerkednek minden, a miséhez köthető tárgy nevével, szerepével, rendeltetésével, s egyúttal megtanulják mi is a dolga egy ministránsnak.
Ajánlott korosztály: 8-14 éves korig, elsősorban hittancsoportok és egyházi iskolák részére

Kapcsolódó tantárgy: hittan

 

Foglalkozásaink az óvodások számára ingyenesek, iskoláknak 200 Ft/fő.  Az általunk meghirdetett múzeumpedagógiai programokra családok, kisebb csoportok jelentkezését is várjuk.

 

Bejelentkezés:

Hinora Edit múzeumpedagógusnál a 06/33-402-354/11-es telefonszámon, vagy a hinora.edit@gmail.com e-mail címen lehet.

(forrás)