Tessék már szebben aszfaltozni az Isten szerelmére!
Gazdaság
2015. okt. 13.

<p>Ritka ocsmányul újították fel ezt az esztergomi járdát, olvasónk hívta rá fel figyelmünket. Hát vettük a bátorságot, és elbattyogtunk az eset színhelyére. Ezt tényleg csak az veszi észre, aki sasszemmel figyel, állandóan hegyezi a szemét, hiszen az egész városban ilyen gyalogutak vannak, így a kivitelezők csak a városi trendet vették alapul. Mégis ki a felelős?</p>

A város esztétikával foglalkozó, Esztergomban mikro szinten is komfortosan mozgó polgároknak azonnal szemet szúrnak a felújításnak (esetleg rendbetételnek) csupán félig-meddig nevezhető, vérszegény rekonstrukciós munkálatok, legtöbbször mégis szó nélkül hagyják a formabontó lózungokat. Viszont ez az eset most nem kerülheti el a felelősségre vonást, ideje lenne "megállj"-t kiálltanunk.

 

Pedig Esztergomban komoly hagyománya van az összecsapott munkáknak. Menjünk csak végig egy utcán, biztosra vehetjük, hogy találkozhatunk egy tökéletesen esztétikátlanul betömködött útszelvénnyel, vagy egy csúf patchwork mintás járdával. Nincs kontroll, a felújítást elvileg elvégezte a vállalkozó. Az persze más kérdés, hogy gyakorlatilag elcsúfította a közterületet. De hát kérdezhetnénk: eggyel több vagy kevesebb? Ugyan, mit számít ez? Kapásból kismillió példát hozhatnánk más városrészekből, ahol ráncfelvarrás helyett még a közterület érezte rosszul magát, miután nagynehezen átesett a régóta várt operáción.

 

Személyes kedvencem a piac utcán

 

Kérdés marad tehát: újítsunk, vagy ne újítsunk? A másik végletre is van képünk, eldöntheti, melyik megoldás lopja be sebesebben magát a szívébe. Eklatáns bemutatóhely erre a bazilika alatt, a volt Balassa Iskola sarkánál kialakított átkelő. Pedig tényleg csak negyed órát gyalogoltam a városban, és példa példa hátán jöttek szembe velem a zavarosabbnál zavarosabb mintázatok az esztergomi utcákon. Melyeket gondos gyűjtögetés és összefűzés után akár egy kiállítás keretében is bemutathatnánk a városlakóknak.

 

 

A Kopácsy József utcában:

  • régebben kivágtak egy hatalmás fát
  • előtte még rondábban nézett ki a járda, ezt a Google Map Streetview nézetében talált képen is láthatjuk
  • a helyreállítási munka felemás módon sikerült, még a kerítés szegélyét is leaszfaltozták, miközben az aknánál spóroltak az anyaggal

 

A „jó lesz az úgy is” mentalitás katartikus példányával találkozhatunk, közben Esztergom óriási dózist kapott az Életveszélyben a piac utcán című cikkünk második epizódjának (Szinte fénysebességű problémamegoldás) sikere után.

 

 

 

Azt gondolják, ha valamiről hírt adunk, napokon belül pozitív kimenetele lesz az ügynek. Így könnyebb élni Esztergomban, így erősödik a bizalom, hogy egy városlakó szava elérhet a vezetéshez is. Trágár beszéd és vég nélkül való bosszankodás helyett rögvest a klaviatúrához nyúlunk, és bepötyögjük felháborodásunk tárgyát. Persze ennek van előzménye, a felmérések szerint a királyvárosban a szokásosnál is elégedetlenebbek a lakosok, ha lakóhelyüket illetően kérdezik őket. Csak nem szeretnek erről nyíltan beszélni

 

Azért van, amit máig nem lehet überelni. A millennium évében a Pöttyös téren sikerült rosszul visszahelyezni a szimbólumokat. Azóta is úgy áll.

 

Végezetül. Mire számítsunk még az idén, hol fognak faragni a járdák minőségén Esztergomban?

 

A költségvetés szerint legalább kilenc helyszínen állnak majd neki a burkolat felújításának. Többek között az Aldi és a Praktiker között, a Tesco és az Aldi között, a Szentgyörgymezei Óvoda előtt, a Kolozsvári utcában, a Bánomi lakótelepen az iskolához vezető járdát teszik rendbe, illetve a Sugár úton és a Terézia utcában számíthatunk szebb gyalogutakra a jövőben.

(forrás)