Katasztrófa utáni állapotok a Csalamádé temetőben: tönkretették azt is, amit felújítottak
Gazdaság
2015. okt. 12.

<p>Rendkívüli testületi ülést hívtak össze a sárga házba, ahol városatyáink és városanyáink döntöttek a Csalamádé temető sorsáról. A felújítást ugyanis pár hónappal ezelőtt hirtelen abbahagyták. Ma bejártuk a területet, a sírkert talán soha nem nézett ki még ennyire rosszul. Ami van, az sem tökéletes.</p>

Se szó, se beszéd a kivitelező lelépett. A város pedig hiába kereste levélben a szlovák céget, választ nem kaptak.

 

Gyanúsan méregettük egymást a gesztenyékkel, talán ők sem számítottak arra, hogy 2015 őszét így köszönti a temető. Szeméthegyek, törmelékek, tescos szatyrok, Kalinka. Furcsa egyveleg egy sírkerthez képest.

 

A Csalamádé temetőnek mostanra teljes pompájában kellene virítani. Igazi látványberuházás lett volna. Ennek jegyében a testületi is felfokozott hangulatban zajlott, a hozzászólások csak úgy záporoztak. Ebből is látszik, hogy a képviselők prioritásként kezelik a temető sorsát.

 

„Ez a napirend sem egy sikertörténet” (Romanek Etelka)

 

„Szégyenteljes módon éktelenkedik” (Romanek Etelka)

 

„Érkezik egy évforduló, szeretnénk átadni egy szobrot” (Romanek Etelka)

 

„Volt-e felelőse a felújításnak, esetleg valaki figyelemmel kísérte a rekonstrukciót?” (Nyíri Attila)

 

„Szükségszerű tűzoltás lesz?” (Nyíri Attila)

 

„Az elkészült munkában is vannak műszaki hibák” (irodavezető)

 

„Átjáróház jellegű, bizonyos illetők ott megpihennek, a tisztaságra is vigyázni kellene” (Bánhidy László)

 

 

„Túl nagyívű tervek voltak” (Szerencsés Gergely)

 

„A sírkertbe színvonalas szobor kerül, amit az oroszok finanszíroznak. Keressük meg őket. Esetleg letettek-e arról a tervről, hogy a felújítást hasonló színvonalon végezzék? A jó szándék biztos megvan még” (Alberti Péter)

 

 

„Nemzetközi kötelezettség a hadisírgondozás. Jó, hogy valaki nem kapta még fel a témát!” (Bánhidy László)

 

„Balesetveszélyes terület, közeleg a tél. Minél hamarabb cselekednünk kellene, legjobb lenne, ha idén megoldanánk a befejezést” (Juhász István)

 

Az önkormányzat közleménye:

 

Nem vár tovább az önkormányzat: rendezik a Csalamádé temetőt

 

Október 12-én, hétfőn rendkívüli testületi ülés keretén belül döntött a képviselő-testület a Csalamádé temető rendbetételéről.

 

Az egyetlen nyílt napirendi pontja az ülésnek a Csalamádé-temető rendezése volt, az ügy előzményei 2011-ig nyúlnak vissza. A testület több egyeztetést követően még 2012-ben döntött arról, hogy a Tizennégy Oroszlán Kft-vel szerződik. A cég vállalta a Csalamádé temető - javasolt új nevén "Hősök Kertje" - felújításának tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzését az alábbiak szerint:

 

- a faállomány felújítását, a sétányok mentén a hiányzó fák pótlását;

- kerítés építését kapukkal;

- sétáló utak felújítását, új utak építését;

- mozgáskorlátozottak számára is használható WC elhelyezését kézmosóval és babapelenkázóval;

- locsolóhálózat kiépítését;

- közvilágítás kiépítését;

- az orosz emlékmű és sírok felújítását, átépítését;

- az I. világháborús magyar emlékmű elforgatását és új méltó emlékmű építését;

- az I. világháború utáni megbékélést szimbolizáló új szobor építését.

 

Ebből egyelőre csak az új szobor elkészítése történt meg, amelyet egy nemzetközi egyezmény alapján az orosz fél vállalta.

 

Az új szobor építését és környezetének kialakítását az orosz fél állja, az összes többi költséget a Tizennégy Oroszlán Kft, amellyel a hosszas egyeztetést követően végül nem sikerült szerződni, mivel a cég felszámolás alá került. A Tizennégy Oroszlán Kft. maga helyett az Orion Consulting s.r.o vállalatot javasolta – mindkét cég az IHLET cégcsoport tagja. Ennek megfelelően 2014. végén Esztergom végül az Orion Consulting s.r.o. céggel kötött szerződést 2014 végén.

 

Az építkezés meg is kezdődött, ám rövid ideig tartó munkavégzést követően a cég levonult a területről, anélkül, hogy tájékoztatta volna erről az önkormányzatot. A parkban áldatlan állapotok maradtak, és mivel a kivitelező hónapokon keresztül válaszra sem méltatta az önkormányzatot, ezért a képviselők a mostani ülésen arról döntöttek, hogy saját költségen hárítják el a balesetveszélyt.

 

Az egyhangú döntés szerint az önkormányzat rendkívüli felmondással, kártalanítás nélkül, azonnali hatállyal megszünteti a korábban megkötött szerződést, emellett a megállapodásban vállalt kötelezettségek elmulasztásából eredő károk felméréséről, a lehetséges helyreállításról, a meglévő állapot rögzítéséről, közjegyző útján igazságügyi szakértőt rendeltetnek ki. Az ülésen hozott határozat szerint ezzel párhuzamosan haladéktalanul megkezdődik a park rendbetétele: az orosz és magyar emlékművek környezetének és a közlekedő út burkolatának rendbetételét a Strabag Általános Építő Kft. végzi az útfelújítási keretszerződés keretein belül, 6.957.648,-Ft+Áfa, azaz bruttó 8.836.213,-Ft díj ellenében.

(forrás)