Esztergom átejti a turistákat és engem is

Esztergom átejti a turistákat és engem is

2015. 10. 09. 17:00

A turizmus felpörgetésére hajtunk, az apróságok felett viszont könnyen átsiklunk. A turista, aki az információs táblát böngészi, valójában egy párhuzamos univerzumban létező Esztergomot lát. Addiktív dolog a kukacoskodás. Ráadásul rendkívül fárasztó.

Egyáltalán minek nézegetem helyi lakosként Esztergomot a belváros kellős közepén egy térképen? Netán ennyire elhivatott lennék? Hát nem, viszont volt egy sanda gyanúm, hogy hibákba fogok szaladni hamarjában. Nagy lendülettel inkább a helyesírási bakikra vadásztam rendületlenül (először rögtön a Poór Antal térre néztem rá, egyes esztergomiaknak ugyanis becsípődésük a jelzett köztér helyesírása), amikor sokkal nagyobb felfedezést tettem: ez az információs segédeszköz egyszerűen hazudik nem mond igazat, csúsztat!

 

Pór Antal tér helyesen

 

Az már Szent Erzsébet híd

 

Egyrészt az utcaátnevezéseket nem vitték fel a táblára, ezzel nem is lenne nagy gond, hiszen közgondolkodásba sem egyszerű átültetni az új neveket. De hogy, még rajta van a mozi, amit kb. tíz éve eltűntettek a belvárosból, az már igencsak furcsa. Egyébként az élményfürdő sincs még kész a térkép szerint.

 

 

 

 

Akkor már fokozódott bennem a kíváncsiság, és átnyálaztam az egészet. Sok tanulsággal járó addiktív játék volt ez a néhány perc. Épp kijön a turista a Simor János utcáról, mert persze busszal érkezik hozzánk, vagy a vonatállomásról hirtelen gondolattal éppen erre kanyarodik, és a piac utcán keresztül közelít Esztergom szívéhez.

 

Aztán a trehányság és nemtörődömség méretes példányába ütközik rögtön, ha még nem fordult vissza rövid időn belül. Mert milyen benyomást kap rögtön? Pedig Esztergom, a kultúra fellegvára címszó alatt csalogatta magához közel a kedves turistát. Aztán még egy egyszerű információstáblával is meggyűlik a bajunk.

 

Amúgy nincs a térképpel nagy gond, informatív és részletes, telis tele gyönyörű ábrákkal, egyetlen bűne, hogy mérsékelten precíz. 

2015. 10. 09. 20:09

Polemizálgatunk, és közben olvasom: "Új út, uszoda, sportcsarnok, újjávarázsolt színház és kemping is lesz Kaposváron. Orbán Viktor Kaposváron járt, amelyet régi szerelmének nevezett."

Ha az emlékeim nem csalnak meg, a polgármester asszonynak is megígérte, hogy ......................................

2015. 10. 09. 17:32

Tudom, megint unalmas leszek, mert a régi vesszőparipámat veszem elő.

Ha én elmennék valami távoli helyre, előtte fölkészülnék, és felmennék a netre, megnézném azon hely környékét, a városok falvak honlapjait, hogy ne hagyjak ki semmi látnivalót. Nem mondom hogy menjenek föl Esztergom honlapjára, mert én szégyenlem magam miatta, és kérek elnézést! Szóval hogyan is várjuk mi a vendégeket?  Hosszasan sorolhatnánk a hiányosságokat, DE MINEK? Elmúlt egy év, a választások óta. Pénz van, abszolut töbség van, kérdem én, akkor mi hiányzik??? Az elhatározás? Az igény, hogy rendesebben menjenek a dolgok?  De tényleg, bármilyen magyarázattal beérném. 

2015. 10. 09. 17:19

Ha lenne valaki, akinek az évvégi bónusza függ attól, hogy az ilyen dolgok rendben legyenek, rendben lennének.

2015. 10. 09. 17:13

Ha ez egyik képen jól látom, a könyvtár is még a szigeten van.