Együttműködnénk az Egyesült Államokkal: veszélyek és tévhitek

Együttműködnénk az Egyesült Államokkal: veszélyek és tévhitek

2015. 09. 29. 13:01

Filmvetítéssel egybekötött fórumot tartanak Esztergomban a Környezetkultúra Egyesület szervezésében szeptember 30-án. Téma: az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti transzatlatni kereskedelmi és befektetési együttműködés árnyoldalai.

Biztos találkoztatok a TTIP névvel, de azt tapasztaljuk, igazából kevesen tudják, hogy mekkora veszélyt jelentene az elfogadása Európa számára. Az egyezmény keretén belül az USA kevésbé szigorú szabályait akarják rátukmálni Európára: nagyon megnövekedne a veszélyes anyagok jelenléte (mert ott nem túl szigorúak a szabályok), az iparban, az élelmiszeriparban, és a szolgáltatásoknál is. Engedélyeznék a GMO-t, veszélyes vegyszereket, rossz minőségű élelmiszereket!

 

Meg is mondták, hogy miért: profitot akarnak!

 

Odaadjuk nekik felépített rendszereinket, hagyjuk, hogy lesöpörjék a zöld szervezetek hosszú évek óta tartó áldozatos munkáját?

 

Szerintünk NE! - gyere el, nézd meg, írd alá!

 

Filmvetítéssel egybekötött fórumot tartunk

Időpont: 2015. szeptember 30. szerda, 17. óra
Helyszín: Esztergom, Simor János u. 10 (TÁR-LAK Szalon)

Program:

1. Filmvetítés: A nagy üzlet - TTIP (Szabadkereskedelmi egyezmény)
2. Előadás/beszélgetés: TTIP: a multik titkos hatalomátvétele? A 
transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények veszélyei
- Fidrich Róbert programvezető, MTVSZ


Az előadás ingyenes, kérjük, jelezd részvételed a kornyezet.mercedesz@gmail.com e-mail címen.

 

 

Bővebben a TTIP-ről:

http://lmv.hu/10_erv_a_TTIP_ellen

 

MI  TTIP?

Az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény. A lényege: az EU országaiban is az USA-ban jelenlevő fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szabályozások lépnének érvénybe. Veszélyeztetné a magyar génmódosítás-mentességet. A multinacionális cégek beperelhetnék az államokat, amennyiben a környezetvédelmi szabályozások csökkentenék a profitjukat.

 

 TTIP veszélyei:

  • az USA-ban a különböző vegyszereket tiltó szabályozások igen lazák, sok  veszélyes vegyi anyag van forgalomban és használatban, amely emberáldozatok is követel, de ennek ellenére nem kerülnek tiltólistára. 
  • a magyar Alaptörvényben szerepel a génmódosítás-mentesség is, miszerint ez nem alkalmazható gyakorlat hazánkban, az egyezmény viszont ezt felülírhatná
  • a multinacionális vállalatok lényegében egyenrangú felek lennének az állammal, és ha az egyezmény számukra nem hozná azt a profitnövekedést, amit várnak – a különböző nemzeti szabályozások miatt – akkor beperelhetnék a kormányzatokat kártérítést követelve
  • ezek a vállalatok már akkor befolyásolhatnák a döntéseket, amikor az még az EU elé sem került megvitatásra
  • legfőbb célja: a multik profitnövekedése
  • veszélybe kerülhetnek a fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szabályozások.

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

2015. 10. 02. 4:54

Ez az úgynevezett  TTIP, nemcsak a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos problémákra korlátozódik, ez csak egy része. Lényegében arról van szó, tetszik, nemtetszik, akarod nemakarod, azt kapod, amit mi akarunk adni. Állami, az az kormányzati szinten sincs beleszólása senkinek a "nagyok dolgába". Most ha ehhez hozzátzesszük ezt az irányított migrációt, ez egyértelműen a Nemzet államok vágóhídra vitele.

Nagy balhé lesz még ebből.